Goran Bogdan, glumac: Srce mi zatitra svaki put kad dođem u Novi Sad

Goran Bogdan, glumac: Srce mi zatitra svaki put kad dođem u Novi Sad

Glumački talenat, posvećenost poslu i neodoljiva harizma recept su za njegov uspeh. Tome svedoče značajna filmska priznanja i mnogobrojni angažmani od Zagreba i Beograda pa sve do Holivuda. Naša publika najčešće ga prepoznaje po ulogama Mustafe Golubića u "Senkama nad Balkanom", Vuka u "Jutro će promeniti sve" ili Jurija u kultnoj seriji "Fargo", gde se rame uz rame našao sa proslavljenim holivudskom zvezdom Juanom Mekgregorom.

Zašto je jedan od najpopularnijih i najangažovanijih regionalnih glumaca Goran Bogdan je pokazao i maestralnom ulogom u najnovijem ostvarenju Srdana Golubovića. Za lik Nikole u filmu "Otac" smršao je 20 kila, a po sopstvenom priznanju, nikada nije imao posvećeniji pristup ulozi. Nakon što je osvojio sjajne kritike na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao jedini predstavnik naše kinematografije, film je premijerno prikazan i kod nas i to na svečanom otvaranju Međunarodnog filmskog festivala.

Nakon što je pobrao ovacije u punoj velikoj sali bioskopa "Arena", Goran je za portal Moj Novi Sad govorio o ovoj ali i drugim značajnim ulogama svoje karijere.


Inspiraciju za film "Otac", autor je pronašao u istinitoj priči Đorđa Joksimovića kojem je Centar za socijalni rad oduzeo decu, pa je odlučio da se pešice zaputi u Beograd kako bi uložio žalbu. Da li si ga upoznao kada si pripremao ulogu?

– Ne, nisam. Razmišljao sam o tome ali onda sam se odlučio da je možda bolje da to ne radim da ne bih upao u zamku kopiranja. Ta priča, ono što smo htjeli da iznesemo jeste da se to moglo dogoditi svakome, ne konkretno Đorđu. Imao sam malo tremu, bojao sam se toga i razmišljao sam ali onda sam zaključio da je bolje da to osjetim sam, intimno, i tako gradim lik. Još uvijek ga nisam upoznao.


U čemu se ogleda značaj ovog filma? Da li je to borba protiv nepravde, pokazatelj da nismo sami u svojim nedaćama ili nešto treće?

– Nismo mi htjeli popovati ni raditi angažirani film. Htjeli smo dočarati intimnu priču a ne praviti revoluciju. Meni je najbitnija ta borba. Sjećam se onog filma "Lorencovo ulje" sa Nikom Noltom, koji počinje poslovicom "Pobeda i poraz u rukama su Boga. Sve što možemo raditi jeste boriti se. Zato slavimo borbu". Mislim da mi u društvu danas, cijeli naš region, lako padamo u patnju i odustajemo. Dosta su nas pritisli i ponizili ali moramo da se borimo kao Đorđe, barem na intimnom planu.


Prošle godine si bio predstavnik žirija a ove je vaš film svečano otvorio program festivala. Šta za tebe predstavlja FEST?

– Na otvaranju FEST-a, koje je bilo fenomenalno, bio je Uliks Fehmiu koji mi je veliki prijatelj i uzor, ne mogu ti objasniti koliki. Ja sam emotivan čovjek a to su te neke figure koje mi puno znače. Osjećam se kao neki neki vitez i svećenik kada vidim Miru Banjac i njega. A Jugoslav Pantelić mi je veliki, jako drag prijatelj, neopisivo drag. Otkad je postao direktor vratio se dašak one dobre energije. Ja sam sretan što sam dio toga, osjećam da sve ima smisla. Zato je FEST moj. Beograd je moj.


U Srbiji si veliku popularnost stekao igrajući u seriji "Senke nad Balkanom". Šta tebe povezuje a šta razdvaja od koloritnog i mističnog Mustafe Golubića?

– Pa gle, on je bio puno veći frajer od mene, ja sam šmizla. Mustafa je ta neka stara škola, nekakav granitni lik, zadnje veličine. Kada slušamo priče o našim djedovima, kako su oni bili veliki, dobri, ozbiljni epiteti su se vezivali za njih. A mi smo to izgubili, u milisekundi smo uspjeli sve to razbucati i isprljati. Ja ne ulazim u to da li je Mustafa bio ispravan ali ta njegova posvećenost, taj žar, to je nešto što mene fascinira. Ja i sebe tjeram da taj svoj žar gurkam, da stalno gori. Lakše mi je tako živit.


Deo serije snimljen je u Novom Sadu ali i ranije si ovde radio, i to na seriji "Vere i zavere". Kakva iskustva nosiš iz našeg grada?

– Živio sam ovdje tri mjeseca i ja Novi Sad obožavam. To što Novi Sad nosi, ta jedna multietničnost, to je predivno. Tišma! Tišma kojeg sam otkrio zahvaljujući seriji, pa sam ga naknadno iščitavao. To je milina, epohalno, monumentalno. Sretan sam, ponizan što sam bio dio toga. Novi Sad će mi ostati zauvijek u sjećanju. Osjećam ga mojim, paorskim, predivnim. Baš mi nedostaje. Svaki put kada dođem ovdje srce mi zatitra, kao da kući dolazim.


Šta je presudno kada biraš ulogu za sebe?

 – Honorar (smeh). Nije nikako, daleko sam ja od toga. Scenarij, sadržaj, moram da vjerujem u to što radim.


U svetu je ekspanzija serija visoke produkcije, među njima je i "Fargo" u kojoj igraš. Može li se uporediti rad na ovom setu i na nekom našem?

– Gledaj, tamo na keteringu imaš jagode, šlag, sladoled i sa te strane je malo lakše i bolje (smeh). Ali nije to nešto što je meni bitno. Samo ta naša osobna posvećenost je ono što nas može približiti holivudskim produkcijama. A to ne košta ništa. Mi možemo da sami od kuće donosimo jagode i šlag (smeh). Te male osobne pobjede posvećenosti i borba protiv prosječnosti su stvari koje mjenjaju cijeli svijet. Biću naivan i optimističan i reći da strane produkcije sve više dolaze zbog jeftine radne snage ali će kada dođu vidjeti da su srpske filmske ekipe među najboljim na svijetu. I to treba gajiti.


Pored maksimalne angažovanosti kod nas i u inostranstvu, stižeš i da organizuješ "West Herzegowina fest" u svom rodnom Širokom Brijegu. Koji motivi stoje iza toga?

– Nema tu motiva, to je ludilo mozga, altruizam neki ludi. Ovo je 18. godina kako traje i taj festival mi je mnogo bitan. Bitno je da se pokaže da i u malom mjestu mogu takve stvari da se dešavaju, da postoji platforma za to. Zato se bavimo filmom, književnošću, glazbom i likovnom umjetnošću. Da mi je još malo snage doveo bih i pozorište i sve.


S obzirom da ste ljubitelj kulture, preporučite našim čitaocima jedan film, knjigu i bend.

– Film "Otac" (smeh) ili "Kapernaum" Nadine Labaki, koji je prošle godine dobio nagradu na FEST-u. Čitajte Tišmu ako već niste, to je vaš Novosađanin ili Derviša Šušića, trilogiju "Nevakat", "Hodža strah" i "Uhode". A bend – Zoster.


Razgovarala:
S. S.
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Oceni vest:
28
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 1461 dan i 20 sati

  Jedna rec-zgodan.

  Oceni komentar:
  0
  2