Grad Novi Sad priprema obnovu zaštićenih zgrada u centru

Grad Novi Sad priprema obnovu zaštićenih zgrada u centru

Još 24 fasade objekata u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave biće obnovljene u ovoj godini, dok će u samom centru Novog Sada početi rekonstrukcija prvih fasada starih zdanja.

U tu svrhu biće upotrebljeno 150 miliona dinara, od čega je 100 miliona već obezbedila Republika, dok će ostatak Zavod za zaštitu spomenika kulture dobiti tokom godine iz očekivanog rebalansa budžeta grada. Kako su za "021.rs" potvrdili u Zavodu, već sada se pripremaju tenderi, kako bi obnova fasada u Gradiću počela što pre.

Obnova će ove godine obuhvatiti fasade zgrada koje se nalaze pretežno u sporednim ulicama, pošto su prošle godine uglavnom renovirani objekti u "glavnoj", Beogradskoj ulici.

Što se tiče zaštićenog kulturno-istorijskog jezgra Novog Sada, gde bi trebalo obnoviti fasade do 2021. godine kada će vojvođanska prestonica biti Evropska prestonica kulture, ove godine neće biti većih radova, ali će nekoliko objekata ipak biti rekonstruisano. Prema informacijama koje je "021.rs" dobio, za sada je izvesno da sledi obnova fasade porodične kuće porodice Marić u Kisačkoj 20, gde su kratko živeli Mileva Marić i Albert Ajnštajn. U opticaju je još nekoliko zgrada, ali za sada nema tačnog spiska. Pominju se još zgrada na uglu Modene i Trga slobode, koja od svih objekata koji gledaju na glavni gradski trg, jedina izgleda oronulo.

Koje će tačno zgrade u centru Novog Sada ove godine biti obnovljene znaće se uskoro, ali to će biti samo početak, jer glavni radovi slede tek u naredne dve-tri godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan