Građani Novog Sada najhumaniji u Srbiji

Građani Novog Sada najhumaniji u Srbiji

Novosađani su najhumaniji stanovnici Srbije, jer u odnosu na prosek u ostalim delovima zemlje poklanjaju u humanitarne svrhe za četvrtinu više.

U dobrotvornim akcijama, građani Novog Sada učestvovali su čak 67,1 odsto. Republički prosek je 43 odsto, što znači da su Novosađani za 25 odsto više poklanjali u odnosu na druge stanovnike Srbije, piše portal RTS-a.

– Građani Novog Sada imaju svest da zapravo kao zajednica, kada se organizuju, veliki broj malih donacija mogu na strateški dugoročan način da doprinesu svojoj zajednici. Pa tako, na primer, imamo situaciju da su donirali preko platforme donacije.rs za personalnu asistenciju u Novom Sadu, da su donirali za razvoj socijalnog preduzetništva – navodi za javni servis Miloš Janković iz "Katalist Balkansa"

Iako Novosađani prednjače u zemlji, Srbija je u Regionu na visokom drugom mestu, sa donirana četiri evra po stanovniku. Na prvom mestu je Crna Gora sa 11 evra.

– Ali u Crnoj Gori najčešće imamo donacije kompanija prema institucijama. Slede Hrvatska, BiH i Makedonija sa oko dva do tri evra. I Albanija i Kosovo između jedan do jedan i po evro – objašnjava Janković.

Prošle godine Srbiji je donirano 27,3 miliona evra, a bilo je 2.773 akcije za opšte dobro.

Istraživanje je pokazalo i da građani doniraju više od kompanija – 41,4 naspram 39 odsto.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nina

  pre 1172 dana i 21 sat

  Ponosna sam na svoje sugradjane. Bravo!

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Iznogud

  pre 1172 dana i 5 sati

  Ništa čudno...tako smo vaspitani mi u Vojvodini...

  Oceni komentar:
  0
  6