Građani smatraju da u policiji postoji korupcija

Građani smatraju da u policiji postoji korupcija

Najnovije istraživanje pokazalo da građani nemaju poverenja u većinu institucija. Policija treća na listi, ali joj zameraju korupciju. Sudstvu loša ocena.

Građani Srbije imaju najviše poverenja u obrazovni sistem (61 odsto) i zdravstvo (57 odsto), dok njihovo poverenje u ostale državne institucije nije zadovoljavajuće, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kako prenose "Večernje novosti", više od polovine anketiranih građana nema poverenja u tržišnu inspekciju (59 odsto), sudstvo i parlament (56 odsto), a svaki drugi (55 odsto) ne veruje opštinskoj i gradskoj upravi ni carini. Više od polovine njih nema poverenja ni u medije (61 odsto), ni u nevladine organizacije (58 odsto).

Kada je reč o poverenju u policiju, ono je poraslo za dva odsto u odnosu na prošlu godinu. Nešto više od polovine (54 odsto) građana izjasnilo se da veruje MUP-u, dok njih 44 odsto nema poverenja u ovu instituciju.

Problem je, kažu u Beogradskom centru, što i dalje dve trećine ispitanika smatra da u policiji postoji korupcija, naročito u saobraćajnoj i graničnoj. Uprkos tome, još nisu spremni da je prijave, ali četvrtina njih smatra da unutrašnja kontrola pre svih drugih treba da se bori protiv ove pošasti.

Naši građani doživljavaju policajce na različite načine, u zavisnosti od pola: policajke su im lepe, a policajci - korumpirani.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan