Građani upozoravaju: Od Parka prisajedinjenja ostaće samo jedan zeleni prolaz

Građani upozoravaju: Od Parka prisajedinjenja ostaće samo jedan zeleni prolaz

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro protestuje što se u Konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije dela bloka muzeja i Riblje pijace u Novom Sadu planira i ponavlja namera da se ova zelena površina devastira i smanji.

Plan je bio na Ranom javnom uvidu do petka, 24. januara.

I pored brojnih građanskih protesta i zvanično upućenih primedbi 2015. posle čega se odustalo od izgradnje garaže, nedavnog predstavljanja plana za Podbaru koji ne predviđa nijednu zelenu površinu, rekonstrukcije i uređivanja od pre samo godinu dana, ovaj put se u parku planira proširenje zgrade bivšeg Muzeja revolucije (sadašnjeg MSUV i Muzeja Vojvodine) sve do ulice Miloša Bajića. Planira se i objekat u dvorištu Arhiva.

Građani oko Inicijative smatraju da je nedopustivo da se zelena površina koja je pre nešto više od godinu dana kompletno rekonstruisana uništava.

– Po ko zna koji put vidimo da planeri iz Urbanizma apsolutno ne uvažavaju zdravlje, potrebe i želje građana. Primetan je i nehajan odnos prema novcu građana – Parkić je kompletno rekonstruisan 2018. godine kada je prozvan Parkom prisajedinjenja. Iz pokrajinskog budžeta  izdvojeno je za uređenje nešto manje od 40 miliona dinara, a park je u nekoliko navrata od 2015. hortikulturno uređivan. Takođe, ignoriše se Uredba Vlade Republike Srbije iz 2007. kojom je ova površina stavljena pod zaštitu i predstavlja zaštićenu okolinu spomenika kulture – navodi se u saopštenju Inicijative.

Kako kažu, još jedan plan je izrađen bez ikakve konsultacije i javne rasprave sa građanima iako su oni za predmetnu površinu pokazali izuzetno interesovanje.

Podsećamo da je Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine aktivna od 2015. godine. U odgovoru na prve planove grada da u našem parku postavi garažu organizovali smo niz javnih akcija, radionice i bioskop na otvorenom, a preko 3.000 građana i građanki Novog Sada je potpisalo peticiju protiv garaže. Na Plan generalne regulacije građani su podneli preko 70 primedbi. Reagovali smo i na Strategiju održivog razvoja grada i učestvovali smo na javnoj raspravi o Strategiji – podsećaju iz Inicijative.


Na planiranom mestu izgradnje nalazi se 25 stabala, Inicijativa je podnela primedbu u kojoj je pozvala planere da odustanu od uništavanja zelene površine i razmisle o mogućnostima da se na neki drugi način reši proširivanja kapaciteta muzeja.


Foto/Plan: JP "Urbanizam"

To znači da bi 25 stabala bilo posečeno, da ne bi bilo istrčavališta za pse, a Parkić bi praktično nestao, površina bi se pretvorila u jedan zeleni prolaz. Osim toga planira se i proširenje Arhiva, gde bi takođe bilo isečeno par stabala – navodi aktivistkinja Inicijative Marijana Mutavčieva i dodaje da  je "posle katastrofalnog plana za Podbaru u kojem se ne planira nijedna jedina zelena površina, ovo logičan nastavak nipodaštavajućeg odnosa prema željama građana i opštoj nebrizi za njihovo zdravlje".

Oceni vest:
18
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Borislav

  pre 1535 dana i 18 sati

  Kao kulturni delatnik vec gotovo dve decenije shvatam potrebu da se ulaže u ustanove kulture, ali kao stanovnik ovoog dela grada apsolutno sam protiv daljeg uzurpiranja i devastiranja ionako malobrojnih zelenih površina u širem centru grada. Moraju se pronaći nova rešenja odnosno lokacije za potrebe MSUV i Arhiva koja bi podrazumevala očuvanje posotojećeg parka u integralnom obliku.

  Oceni komentar:
  0
  5