Gradonačelnik najavio smenu direktora javnih preduzeća koji su podbacili

Gradonačelnik najavio smenu direktora javnih preduzeća koji su podbacili

Skupština grada Novog Sada usvojila je juče izveštaj o izvršenju budžeta u prvih devet meseci ove godine, prema kojem su ukupni prihodi bili i nešto veći od planiranih, dok su rashodi iz gradske kase iznosili 10 milijardi dinara, što je oko 53 odsto od planiranog za taj vremenski period. Od ukupno 78 odbornika gradskog parlamenta, podršku izveštaju dalo je njih 53 dok je 18 opozicionih bilo protiv.

Podatkom da su budžetski rashodi do kraja septembra, umesto 19 milijardi dinara kako je bilo po planu, dostigli tek nešto više od 10 milijardi, nezadovoljan je i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je najavio i mogućnost smenjivanja pojedinih direktora javnih i javno-komunalnih preduzeća, odnosno načelnika gradskih uprava jer su, kako je rekao u izjavi novinarima, pokazali da ne mogu da prate tempo razvoja grada.

- Punjenjem budžeta sam zadovoljan, a izvršenje može i mora da bude mnogo bolje. Kada je reč o trošenju novca iz budžeta, očigledno je da su neki pokazali da ne mogu da prate ovaj tempo. Tako da ću nekoga morati zamoliti da se povuče - rekao je gradonačelnik. On je dodao da više "nema sluha za probleme" nekih direktora ili načelnika, koji smatraju da su uspeli u poslu ako su obezbedili više novca iz budžeta grada, ali nisu pripremili svoja preduzeća za ostvarivanje planiranih investicija.

PRIHODI: Od 1. januara do 30. septembra budžetski prihodi iznose oko 18,7 milijardi dinara, što je skoro 74 odsto planiranog za celu ovu godinu, ili 98 procenata tog devetomesečnog plana. - Poreski prihodi čine 64 odsto tog iznosa i to je veoma dobro - ocenjuje Aleksandra Radak, član Gradskog veća za finansije.

Pošto preostala tri meseca do kraja godine nije dovoljno vremena za kompletnu realizaciju takozvane rashodne strane budžeta, mnoga planirana ulaganja moraće da budu "preneta" za sledeću godinu, pošto u ovoj nisu na vreme ostvarene procedure javnih nabavki.

Vučević je istovremeno izrazio zadovoljstvo prihodima u gradskoj kasi, posebno povećanjem iznosa od poreza na zarade, što potvrđuje pre svega rast privredne aktivnosti.

- U prvih devet meseci smo zaradili oko 150 miliona dinara više nego u isto vreme lane - naveo je Vučević.

Tokom rasprave, poslanici opozicije su oštro kritikovali gradsku vlast, koju predvodi SNS, zbog slabog trošenja budžeta, zameravajući joj "inertnost i nesposobnost".

Ukupni ovogodišnji budžet grada, nakon rebalansa u junu, utvrđen je u iznosu nešto većem od 25,48 milijardi dinara.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan