Gradonačelnik potvrdio na Twitteru: Potpisan ugovor sa Lirom

Gradonačelnik potvrdio na Twitteru: Potpisan ugovor sa Lirom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potvrdio je na svom Twitter nalogu da je danas u Beogradu potpisao ugovor sa američkom kopanijom "Lir" koja će zaposliti 2.000 Novosađana.

 

Podsetimo Skupština grada je sinoć na ekspresno zakazanoj vanrednoj sednici usvojila odluke koje su omogućila potpisivanje, reč je o ugovorima o izgradnji i iznajmljivanju hale u radnoj zoni Sever IV na deset godina.

 

 

Prvi dokument je, prema navodima Radija 021, Sporazum o kvalitetu i standardu uređenja parcele i neophodne infrastrukture i izgradnji hale u radnoj zoni Sever IV. Prema ovom dokumentu, Grad se obavezao da će finansirati uredjenje zemljišta površine od skoro 80.000 kvadrata i na njemu sagraditi halu od oko 28.000 kvadrata do 1. novembra 2016. godine. Sporazum predviđa da će Novi Sad sve platiti, a predviđeno ulaganje od oko 4 milijarde dinara iz budžeta.

U sporazumu, sem što se navodi da Lir ima pravo da sve vreme obavlja nadzor i učestvuje u promeni projekta hale u slučaju potrebe, dati su i svi rokovi za radove, kao i visine novčanih penala ukoliko Grad ne ispoštuje potpisano. Kako je precizirano odredbama sporazuma, Grad će najkasnije do 22. februara pribaviti građevinske dozvole, završiti radove na nivelaciji i nasipanju terena do 30. aprila, završiti radove na podzemnoj instalaciji do 14. septembra, a građevinske radove na hali do 15. septembra.

Ugovorom je predviđeno da ukoliko dođe do kašnjenja radova Lir gradu po danu kašnjenja naplati 4.000 evra, kao i da ukoliko rok pređe 30 dana američka kompanija može da raskine sporazum. Takođe, ugovor predviđa da za svaki dan kašnjenja sa primopredojom objekta nakon 1. novembra Lir ima pravo da naplati po 20.000 evra po danu od Grada.

S druge strane, Grad ima garanciju da će Lir, ukoliko odbije da preuzme objekat, a on bude urađen u skladu sa sporazumom, naplatiti mesečno 70.000 evra kazne. Lir će takođe Gradu dati garanciju od 12 mesečnih zakupnina (840.000 evra) za to da će preuzeti objekat.

Drugi dokument koji je potpisan sa Lirom, koji posluje u Srbiji pod imenom "Lir Corporation d.oo Beograd - Stari Grad" na adresi Cincar Jankovića 3, je Ugovor o zakupu na 10 godina hale u zoni Sever IV. Ovaj Ugovor će stupiti na snagu nakon što se obavi primopredaja objekta, što bi trebalo da bude 1. novembra ako se ispuštuju svi rokovi o gradnji.

Prema odredbama ugovora, zakupac hale, odnosno Lir je u obavezi da tu zaposli između 1.600 i 2.000 ljudi na neodređeno vreme u pogonu za sklapanje, izradu, servisiranje i testiranje automobilskih sedišta i električnih delova. U ugovoru se navodi da se u zakup daje objekat - hala od 28.000 kvadrata, pri čemu će tačna kvadratura biti poznata kada objekat bude sagrađen.

Zakup će se računati od dana primopredaje objekta i važiće 10 godina. Ugovor predviđa da je zakupnina 2,5 evra sa PDV-om po kvadratnom metru i plaća se mesečno u roku od 30 dana. Lir je u obavezi da plaća i sve troškove za vodu, struju i druge komunalne usluge.

Objektom će u ime grada upravljati JP "Poslovni prostor", a Grad se obavezao da obavlja investiciona održavanja objekta. Ukoliko Grad ne bude u roku obavljao investiciono ulaganje, Lir će moći da angažuje treće lice i fakturu potom pošalje Gradu da plati troškove. Ukoliko Grad ne plati, Lir će imati pravo da za tu sumu umanji iznos koji daje za zakupninu.

Grad je u obavezi i da u garantnom roku otkloni sve nedostatke na objektu. Predviđeno je da osiguraje objekta bude obaveza Grada, a radnika i opreme Lira.

Konačno, Ugovorom je predviđeno da se on može produžiti nakon 10 godina, a pravo prečeg ugovaranja ima zakupac, tj. Lir pri čemu će tada biti revidiran iznos zakupnine. U završnim odredbama dokumenta su navedeni i razlozi za raskid ugovora, ali se u njima ne navodi da grad ima pravo na naknadu štete koja bi nastala ako bi Lir raskinuo ugovor i napustio halu, sem što ima garnaciju od 6 mesečnih zakupnina u slučaju ne plaćanja zakupnine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan