Gradska biblioteka proslavila 175 godina od osnivanja

Gradska biblioteka proslavila 175 godina od osnivanja

Svečanom akademijom na Trgu republike Gradska biblioteka u Novom Sadu proslavila je danas 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice, na čijoj tradiciji je nastala biblioteka, kao i 65 godina od osnivanja dečjeg odeljenja.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti, kao i saradnici bibliotekari, a ispred Grada Novog Sada prisutnima se obratila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, napomenuvši da je Srpska čitaonica osnovana 19 godina pre nego što će Matica srpska biti preseljena iz Budimpešte u Novi Sad, davne 1845. godine.

– Ta činjenica samo govori u prilog tvrdnji da su od samog nastanka Novog Sada, njegovi građani brinuli o svom duhovnom životu, podizali su crkve, osnivali škole i negovali svoj kulturni život. Osnivanje brojnih važnih ustanova kulture doprinelo je tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao "Srpska Atina" – podvukla je predsednica gradskog parlamenta, dodajući da smo tom epitetu Novog Sada dodali još dve prestižne titule, Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture.



Direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić istakao je da je, kao najstarija ustanova kulture, biblioteka nastojala da kvalitetom usluga koje pruža oko svojih programskih aktivnosti okupi što više korisnika.

Tokom Svečane akademije, prvi put su uručene Povelje za životno delo, priznanje ustanovljeno za ljude koji su ceo vek posvetili knjizi, biblioteci i lepoj reči.


Povelje za životno delo uručene su prof. dr Desanki Stamatović, nekadašnjoj pomoćnici upravnika Narodne biblioteke Srbije, profesorki i šefici Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, potom akademiku Miru Vuksanoviću, književniku, akademiku Srpske akademije nauka i umetnosti i pokretaču i uredniku antologije "Deset vekova srpske književnosti” i Lazi Čurčiću, bibliotekaru, bibliologu i istoričaru srpske knjige, književnosti i kulture, jednom od najistaknutijih bibliotekara u Biblioteci Matice srpske.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan