Grafiti mržnje ponovo na zgradi Filozofskog fakulteta i u kampusu (FOTO)

Grafiti mržnje ponovo na zgradi Filozofskog fakulteta i u kampusu (FOTO)

U nedelju uveče ponovo su ispisani grafiti mržnje u novosadskom kampusu.

Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta su objavili na svojoj Fejsbuk stranici da su trojica počinilaca unakazila fasadu Filozofskog fakulteta ispisujući grafite mržnje.

Pored već viđene koreografije, u vidu parola "Smrt komuni" i kukastih krstova, ovaj put otišli su i korak dalje pozivajući da se ulica u kojoj se Filozofski fakultet nalazi nazove imenom kvislinga i fašiste Dimitrija Ljotića. Ovaj zločinac bio je poklonik nacističke ideologije i pre početka Drugog svetskog rata, a za vreme rata, njegova organizacija SDК aktivno je učestvovala u mnogim zločinima koje je fašistički okupator na teritoriji Srbije činio nad Srbima, Jevrejima i Romima. Između ostalog prilikom streljanja naroda i đaka u Кragujevcu, Кraljevu, Šapcu i mnogim drugim mestima širom Srbije. Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta najoštrije osuđuju ovaj sramni pokušaj rehabilitacije fašizma i izvrgavanja ruglu antifašističkih i slobodarskih tradicija našeg naroda. Filozofski fakultet nikada neće biti mesto na kome će fašizam i fašistička ideologija biti tolerisani – navodi se u saopštenju ove grupe studenata.


Oni su pozvali studente i profesore da se u utorak u 11 časova okupe ispred stuba s tablom kod čitaonice Filozofskog fakulteta i da prekreče grafit. Takođe, kako navode, verovatno će biti prekrečeni i drugi grafiti koji se nalaze u kampusu, između ostalih, i kukasti krst na FTN-u.


 
Kako 021.rs saznaje, na teren je juče izašla i policija. Nezvanično, prisutne su bile dve "ekipe" grafitera – jedna  je pisala fašističke, a druga antifašističke parole. Policija je privela dvojicu mladića od 22 godine koji su navodno pisali anifašitičke grafite. Protiv njih su podnesene prekršajne prijave, za drsko ponašanje i oštećenje tuđe imovine, a za ostalim počiniocima policija traga. 


Izvori:
Moj Novi Sad, 021.rs.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ЗОРАН

  pre 1644 dana i 10 sati

  То су сигурно лигаши, јер је једино њима сада стало да провоцирају, поготово после злочиначког удруживања против мирне Српске Војводине и Барање. СЕТИМО СЕ, ОД КАДА ОНИ НИСУ НА ВЛАСТИ У ВОЈВОДИНИ НЕМА ПРОБЛЕМА - НЕМА КРВНИЧКИХ ТУЧА У ТЕМЕРИНУ, НАВОДНОГ СКРНАВЉЕЊА КАТОЛИЧКОГ ГРОБЉА У НОВОМ САДУ, ИТД ИСЛ....

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Зоран

  pre 1643 dana i 23 sata

  Намерно сам написао Барања, за лигаше који то неће да знају. Прва покрајна на овим просторима од 1918 се звала Бачка, Банат и Барања. Значи никаква Војводина, јер без Барање све губи смисао и нема о чему да се прича. Може бити само Србија, а све остало су њихови пусти снови.

  Oceni komentar:
  0
  6