GREJALICE I ULJANI RADIJATORI: Ima li ih u Novom Sadu i koliko koštaju

GREJALICE I ULJANI RADIJATORI: Ima li ih u Novom Sadu i koliko koštaju

Mnogi Novosađani se danima smrzavaju u svojim stanovima jer su radijatori još uvek hladni. Zbog toga smo prinuđeni da koristimo drugi način kako bi se zagrejali. Najčešće se koriste klima uređaji, uljani i radijatori na struju, kao i veće grejalice i kaloliferi.

Iako neočekivana hladnoća pravi dobre pazare trgovcima, za kućni budžet je samo novi udar jer, pored toga što već moraju da plaćaju centralno grejanje, a onda i kupovinu nekog od grejnih tela dok "Toplana" i zvanično ne počne da greje, Novosađani će hladnoću osetiti i na računima za struju. Naime, građani najčešće kupuju električne grejne aparate bez prethodnih znanja o njihovoj efikasnosti. Zbog toga smo i obišli nekoliko novosadskih prodavnica, a bili smo i na Limanskoj pijaci kako bismo videli kakve su cene grejalica i da li ih Novosađani kupuju. 

Od trgovaca u prodavnicama "Tehnomanija" i "Gigatron" koje se nalaze u "Promenadi" saznajemo da grejalica trenutno nemaju, a i da sve što dobiju brzo rasprodaju jer je većina naručena i rezervisana. Inače, cena malih grejalica u ovim radnjama je 2.300 dinara, a garancija im je dve godine. U "Gigatronu", kada ih ima, staju do 10.000 dinara. Naime, "Tristar" grejalica je 3.300, dok ona brenda "Tesla" košta 5.400, a one većeg kapaciteta su između osam i 10 hiljada dinara. Uljani radijatori su od 10.000 do 17.000, dok panelni radijatori staju 31.000 dinara. I u "Tehnomaniji" cu cene slične kao i u "Gigatronu". 


Svaka druga prodaja nam je neko grejno telo – kažu u ovim radnjama i ističu da se kupovina u odnosu na prošlu godinu u isto vreme povećala skoro duplo jer je neuporedivo hladnije, a grejanje još nije počelo. Svi traže nešto povoljno da kupe, da prebrode ovih nekoliko nedelja, pa niko ne izdvaja više od 2.500 dinara.

Od trgovaca saznajemo i da su aparati koji manje troše obično i skuplji, kao i da uređaji sa energetskom klasom A troše i do 30 odsto manje struje nego, na primer, oni sa klasom C. Ipak, smatraju da kada se nema novca većina želi da kupi ono najpovoljnije i time pokušava da ugreje ceo stan. 

I u prodavnici "Tehnomedija" koja se nalazi u Rumenačkoj ulici najtraženiji su kaloriferi čija je cena od 2.200 do 5.500 dinara, mada i kod njih mogu da se kupe skuplja grejna tela te panelne grejalice staju od 5.600 do 16.000. Zidne grejalice u ovoj radnji staju 4.890 dinara, s tim što trgovci kažu da one mogu da se naruče i putem njihovog sajta. 

Na Limanskoj pijaci takođe mogu da se kupe grejalice na koje se dobija garancija od 2 godine, a kako saznajemo od trgovca najbolje idu one manje koje staju 2.000 dinara, dok ostale, nešto jače, za koje treba izdvojiti između 5.000 i 6.500 niko ne kupuje niti se raspituje za njih. 


Uglavnom se kupuju takozvani kaloriferi, odnosno male grejalice koje dosta dobro greju. Većina kupuje po jednu, ali ima i sugrađana koji imaju veće stanove pa kupe i dve do tri jer se sa njima ne može ugrejati velika površina stana – napominje ovaj trgovac. 

Neki sugrađani se greju uz pomoć klima uređaja jer su čuli da je ona najmanji potrošač električne energije. 

– Jako mi je hladno u stanu i zato kada se vratim sa posla malo uključim klimu, ali to nije rešenje, jer plaćam grejanje cele godine, a sada ću dobiti i veći račun za struju, što zaista nije u redu – kaže Novosađanka Tijana. 

I Sanja kaže da joj je hladno u stanu i da je zato kupila dve male grejalice da greje svoju, ali i dečju sobu. 

Baš me briga i za struju i za račun – bitno mi je da nam je toplo, a posebno kada se kupamo i kada peremo kosu. Neću da čekam da nam puste grejanje jer garant čekaju grejnu sezonu, a do tada ćemo se porazboljevati. Zato neka se posle ne pitaju zašto je potrošnja struja veća od uobičajene – zaključila je ova Novosađanka. 

Oceni vest:
10
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Braćo Srbi, pa ne mogu svi!

  pre 66 dana i 17 sati

  Dispečeri ElektroVojvodine se oduševe kad vide ovakve članke.
  Otprilike, takva bi situacija bila i kad bi svaki Srbin posedovao auto na električni pogon.
  Pa ono, dobijete 3 kompleta punjača, za brzo, sporo punjenje i kućnu instalaciju 3KW.
  Pa ono noću, sve i jedan Srbin uključi 3-6KW na punjenje jedno 10 sati.
  E, tako vam je i sa grejalicama, kaloriferima i uljnim radijatorima, da ne pominjem peći 6KW.
  Milina jedna, a cvetanje višnje, kestena i bagrema najavljuje oštru zimu.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Dr Miggyy

  pre 65 dana i 12 sati

  Neoprostive greške u energetici
  Prof. dr Zorana Mihajlović navodi greške koje su načinjene u energetskom sektoru, kojim rukovodi u dva mandata. U jednom mandatu, zbog neslaganja sa Bajatovićem, promenila je resor. Ministarka ne pominje da EPS-om rukovode nestručni ljudi pečenjari, partijski kadrovi na čelu s njom, a izbačeni su kvalitetni kadrovi elektro, mašinske i rudarske struke. Pitanje je zašto nije završena TE Kolubara 3, zašto nije podignuta energdtska efikasnost TE na iznad 30%, ka u Evr

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Ono kad nemaš suverenost

  pre 65 dana i 11 sati

  Jedini razlog zašto Zorana Mihajlović vodi taj resor u dva mandata je američki zahtev,
  što mnogo govori o takozvanoj suverenosti sadašnje države.
  Vreme je da se krene malo i sa istinama u javnosti koje svi već znaju.
  Jedini Zoranin zadatak je da nas dovede do gradnje nuklearnih elektrana koje bi gradila amerika.
  Pogledajte ono što je svima vidljivo - amerika je kupila sve evropske političare da rade u njenom interesu, a ne u interesu građana. Otud sve nelogične EU odluke.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Dr Miggyy

  pre 65 dana i 10 sati

  Nastavak:

  kao u Evropi. Ona se uhvatila za zelenom energijom kao pijan plota uz pomoć američkih, nazovi, prijatelja. Ovo su uzroci nedostatka struje i trošenje neopravdano velike svote novca. Da li ovo sve prati i zna "prvi" čovek zemlje? Za stanje u EPS-u najmanje je kriv pečenjar Grčić i rat u Ukrajini, već oni koga ga postavili Mihajlovička, Vučić i UO EPS-a i oni koji ih učili da se parni kotlovi u TE lože blatom, a ne kvalitetnim ugljem. Na zdravlje potrošačima struje i odgovornima za loš

  Oceni komentar:
  0
  4
 • David

  pre 65 dana i 47 minuta

  Garancija ne vazi kad prođete kroz vrata prodajnog prostora da ne objašnjavam previše. Toplana dotični su jednostavno PARAZITI (iz medicine se zna kako treba postupati). 12 meseci plačamo i ništa puste grejanje kad njima odgovara. Potrošenu struju svakako plačam, a da li može el. energetski sistem da izdrži to neka se između sebe dogovore svakako rade po političkoj liniji ako uopšte neko od njih čita šta se na njih odnosi

  Oceni komentar:
  0
  5