GUP: Izmeštanje nasipa, gradnja solitera na prostoru Brodogradilišta

GUP: Izmeštanje nasipa, gradnja solitera na prostoru Brodogradilišta

Generalnim urbanističkim planom (GUP) Novog Sada do 2030. godine predviđeno je izmeštanje nasipa na Dunavu u delu grada gde se planira izgradnja kompleksa nazvanog Novi Sad na vodi, izjavio je  generalni direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović.

On je tokom predstavljanja Plana rekao da „hidrološka studija pokazuje da je nova obaloutvrda opravdana“ i da je „u najkritičnijem momentu“ porast vode tri do pet centimetara, što je kako je ocenio, "zanemarljivo i nema nikakvog štetnog uticaja", prenosi Danas.

Studija koju je pripremio Institut "Jaroslav Černi" za prostor od Bačke Palanke do Slankamena je pokazala da nema nijednog kritičnog momenta – rekao je Miladinović novinarima.

On je potvrdio da je u vezi gradnje na prostoru Brodogradilišta čiji je vlasnik firma Galens, promenjena namena prostora od stambeno-ugostiteljskih sadržaja u namenu izgradnje stambeno-hotelskih sadržaja a prema Planu, tu će se graditi soliteri do 20 spratova.

Uoči predstavljanja Generalnog urbanističkog plana, predstavnici desetak organizacija civilnog sektora protestovali su ispred zgrade JP Urbanizam kritikujući predlagača plana što nije organizovao rani javni uvid kako bi se omogućio dodatni mehanizam i rok za kako su naveli, veće učešče građana u procese planiranja.

Neorganizovanje ranog javnog uvida predstavlja urušavanje postojeće ionako niske prakse konsultovanja građana kada je planiranje i uređenje njihovog grada u pitanju, ali i kršenje niza kako državnih tako i međunarodnih dokumenata čija je Srbija potpisnica – naveli su iz nevladinih organizacija.

Oceni vest:
9
21

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Protivim se "Urbanizmu"

  pre 275 dana i 8 sati

  Jer, opšte je poznato da su soliteri ono što nam je najpotebnije.
  U stvari ovaj članak nam samo opisuje kako 2 do 3, maksimalno 5 stražnjica u ovoj gradskoj zajednici, ima nameru da se nalapa para. Nalapati je izraz kada stoka dođe do neke hrane pa halapljivo jede ne razmišljajući. Ovo veze nema sa javnim interesom.
  Osim ako javnim interesom ne smatramo 30-tak bogatih ljudi, koji žele da svoj "uspeh u životu" drugima nataknu na nos tako što će kupiti stan u "Novom Sadu na vodi".
  Zelenilo hoćemo.

  Oceni komentar:
  8
  76
 • Gradska kuća Novi Sad

  pre 275 dana i 7 sati

  Da ali vi se pitate samo u vezi zelenila koje možete kupiti u Maxiju, Univeru i Ideji.

  Oceni komentar:
  6
  21
 • Da nacrtamo Gradskoj Kući

  pre 275 dana i 4 sata

  Nažalost, nova pravila o ograničavanju broja reči u komentaru mi nisu dopustila da se izrazim do kraja.
  Mislio sam na neophodno gradsko zelenilo u vidu flore, biljaka, koje zovemo drvećem i žbunjem a kadgod i ukrasnim biljem.
  Što je od 2012-te nepovratno otišlo, uništeno, a Gradskoj Kući ne pada na pamet da izgradi neki novi park. Dakle, na mestu Brodogradilišta želimo Park sa biljkama.
  Urbanizam podrazumeva projekte za ljude a me za džepove.

  Oceni komentar:
  4
  35
 • Advokat

  pre 274 dana i 21 sat

  A zašto to "Jaroslav Černi" nije rekao pre nego što je privatizovan ?

  Oceni komentar:
  3
  50
 • Boki

  pre 274 dana i 9 sati

  Drago mi je što možemo da vam utrapimo pevaljke iz našeg bg na H2O ...bar da podelimo .....čuvajte NS od ovog zla

  Oceni komentar:
  4
  12