HEMIJSKA INDUSTRIJA U NS: Bleda senka nekadašnjeg giganta

HEMIJSKA INDUSTRIJA U NS: Bleda senka nekadašnjeg giganta

U hemijskoj industriji u Novom Sadu danas zaposleno manje od 400 radnika.

Novi Sad se do pre dve decenije prepoznavao i po razvijenoj hemijskoj industriji. Naš grad je, slažu se upućeni, bio jedan od važnijih centara hemijske industrije u Srbiji, a za "Hins", "Albus", "Agrohem" i ceo niz manjih firmi znalo se širom Evrope.

U njima je svojevremeno zaradu ostvarivalo više od 1.800 radnika, ali danas, kako u razgovoru za "Novosti" upozorava Milivoje Vojinović, predsednik Sindikata zaposlenih u energetici, petrohemiji, hemiji i nemetalima – imamo bledu senku nekadašnjih giganata.

U hemijskoj industriji Novog Sada, koja je podelila tužnu sudbinu hemijske industrije u Srbiji, kako objašnjava Vojinović, trenutno je zaposleno oko 400 radnika, a od velikih preduzeća opstao je samo "Albus".

- Do 2003. godine i privatizacije imali smo velike kompanije, kao što je bio "Hins", koji je bio glavni motor razvoja hemijske industrije Novog Sada, sam je zapošljavao gotovo 500 radnika, a nisu mnogo zaostajali ni "Albus", pa ni "Agrohem" – objašnjava Vojinović.

- "Hins" je, na žalost, u potpunosti zatvorio kapije, zbog stečaja, a fabričke hale su prazne. Radnici su se, posle neuspešne privatizacije, priključili velikom broju "žrtava tranzicije", dok "Albus" i dalje posluje, ali samo sa 130 radnika – dodaje on.

Fabrika mineralnih đubriva "Agrohem" takođe je podelila sudbinu "Hinsa" – i ovaj nekada uspešan kolektiv morao je da zatvori kapije.

- U Novom Sadu, trenutno, radi veći broj manjih pogona hemijske industrije, preciznije reći, manufaktura, u kojima je uposleno do pedesetak radnika - napominje Vojinović. - Nadamo se da bi se i za hemijsku industriju mogao naći veliki investitor, kao što su kod metalaca "Lir" i "Delfi", pa da pokrenu stvari, ali zasad ništa.

- Zarade u našoj grani su, nažalost, značajno ispod republičkog proseka – ukazuje Vojinović.

- U mnogim kompanijama su, kako saznajemo, tek malo iznad minimalne, tako da to predstavlja dodatni problem, koji, nažalost, delimo sa većinom privrednika – kaže na kraju razgovora za "Novosti" predsednik Sindikata zaposlenih u energetici, petrohemiji, hemiji i nemetalima.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan