Hidžab Maje Gojković hit na društvenim mrežama: Evo nekih od komentara

Hidžab Maje Gojković hit na društvenim mrežama: Evo nekih od komentara

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nalazi se u poseti Iranu, gde boravi na poziv predsednika Laridžanija. Maja Gojković je na sastanak sa iranskim ministrima došla odevena u hidžab, koji nose neke žene islamske veroispovesti, i tako izazvala lavinu komentara na internetu.

Dramski pisac Biljana Srbljanović oštro je juče kritikovala na svom Facebook nalogu to što je tokom posete Iranu predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nosila hidžab, ističući da tako "vređa sve one Iranke koje se bore za svoja prava, kao i sve nas, koje svoje pravo na jednakost ne damo".

- Da li Maja Gojković razume kakvu poruku šalje, kada, kao zvanična predstavnica laičke države u kojoj su žene jednake, bira da odene jednu od najstriktnijih verzija hidžaba (al-amira) i ostatak garderobe veoma nalik na džilbab? - piše Srbljanovićeva na svom Facebook nalogu (pod pseudoni mom Biljana Keller).

Kako piše Srbljanovićeva, inostrane političarke redovno posećuju Iran i oblače se tako da poštuju zakon domaćina, ali istovremeno ne pogaze ono odakle dolaze, time je gest Gojković besmisleniji.

- Evo sam nabacala skroz rendom fotke žena u poseti Iranu, pogledajte kako su obučene Mogerini i Ešton kao ministarke EU, Džuli Bišop, australijska ministarka spoljnih poslova, pa onda jedna obična mlada Iranka (dole desno), a vala, brate mili - i ja - navodi Srbljanovićeva.

 

Kako dodaje, niko ne primorava žene da budu konzervativnije od imama, posebno ne kada su zvanične gošće.

- Kada Gojković to sama odabere, ona time vređa sve one Iranke koje se bore za svoja prava, kao i sve nas, koje svoje pravo na jednakost ne damo.

Na svom tviter nalogu povodom hidžaba koji je Maja Gojković nosila prilikom zvanične posete Iranu, oglasila se i glumica i producent Bojana Maljević.

- Staviti najstroži mogući hidžab u poseti Iranu, znači: nemam pojma ni o čemu, iako sam žena, predsednica parlamenta u Srbiji - napisala je Maljevićeva. 

U još dva tvita, glumica piše: 

- Pa da, žene se tamo bore da 'olabave' hidžab eto i zakonom, a Maja stavila najortodoksniji mogući. Neukusno" i "Lagano pokriti kosu ešarpom u poseti Iranu znači: poštujem vaš zakon jer tako mora, ali poštujem i žene koje bi rado da osete vetar u kosi.

Da je izbor Maje Gojković da stavi hidžab "neverovatna" odluka, smatra i Dejan Jović, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih nauka u Zagrbu i glavni i odgovorni urednik časopisa "Politička misao".

Nekadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i stručnjak za marketnig Nebojša Krstić, takođe na svom tviter nalogu piše povodom hidžaba Maje Gojković: 

- Mislim da žene treba da imaju sva prava ovog sveta. Pa čak i da glavu pokriju čime god...ako to žele.

On još dodaje da "sudeći po negativnim komentarima na autfit Maje Gojković u Iranu, zaključujem da i fešn blogerke imaju svoje militantno krilo".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan