HITNA POMOĆ: Vikend obeležilo pet saobraćajki i pucnjava u ulici Modene

HITNA POMOĆ: Vikend obeležilo pet saobraćajki i pucnjava u ulici Modene

Tokom vikenda, šest osoba povređeno je u pet saobraćajnih nezgoda u Novom Sadu, na putu od Futoga do Begeča i na Čeneju.

Lekarske ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć imale su uobičajen broj intervencija tokom vikenda – 94 u subotu, 90 u nedelju. Najviše zdravstvenih tegoba imali su hronični plućni i srčani pacijenti, te se kod njih najviše intervenisalo usled pogoršanja njihove osnovne bolesti, rekla je za portal mojnovisad.com portparolka novosadske Hitne pomoći dr Mirjana Bursać.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu, oko 12 časova, u ulici Adi Endrea, naizgled lakše telesne povrede zadobio je 59-godišnji motociklista. Pregledan je na licu mesta i prevezen u Urgentni centar na dalju dijagnostiku.

Oko 5 časova ujutro, na putu od Futoga ka Begeču, u saobraćajnoj nezgodi povređen je muškarac star 32 godine, kada je zadobio naizgled lakšu povredu šake. On je zbrinut na licu mesta od strane lekarske ekipe Hitne pomoći.

Oko 20.10 časova, u ulici Modene, 22-godišnji muškarac je zadobio višestruke povrede vatrenim oružjem u predelu leve strane grudnog koša, ruke i noge. Nakon zbrinjavanja na licu mesta, u svesnom stanju je prevezen u Urgentni centar.

U nedelju, oko 12 časova, na uglu ulica Petefi Šandora i Ivana Gorana Kovačića, u udesu je povređen muškarac star 41 godinu, kada je zadobio naizgled lakše povrede glave. Zbrinut je na licu mesta i prevezen u Urgentni centar.

Oko 12.10 sati, na Čeneju na Međunarodnom putu, u saobraćajnoj nezgodi su naizgled lakše povede zadobili dečak star 3 godine i ženska osoba stara 35 godina. Nakon intervencije na mestu nesreće, prevezeni su na Dečiju hirurgiju, odnosno u Urgentni centar na dalju dijagnostiku.

RAZLIKA IZMEĐU SUNČANICE I TOPLOTNOG UDARA: "U narednim danima najavljene su tropske temperature, te građani, posebno mala deca, trudnice i stariji sugrađani, odnosno hronični bolesnici, ne bi trebali izlaziti u najtoplijem delu dana na sunce. Sve svoje obaveze, ukoliko je moguće, trebaju obaviti u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Osobe koje moraju tokom dana da budu izložene suncu, važno je da koriste kreme sa odgovarajućim zaštitinim faktorima, nose šešir i odeću od prirodnih materijala, unose dovoljne količine svežeg voća i povrća i piju dosta vode. Ovo ističem, jer sunčanica može da nastane u slučaju direktne izloženosti suncu. Karakterišu je glavobolja, mučnina, povraćanja, pa čak i poremećaj stanja svesti, kada je potrebno pozvati Hitnu pomoć. Važno je osobu skloniti u hladovinu ili rashlađenu i zamračenu prostoriju te joj stavljati hladne obloge i postepeno davati po malo tečnosti. Treba razlikovati sunčanicu od toplotnog udara koji se može dogoditi bez izloženosti sunčevim zracima, kada je dovoljno da temperatura bude visoka, kao što je slučaj u pekarama, tokom vožnje autom ili autobusom, fabrikama gde rade mašine koje vrše zagrevanja, odnosno zatvorenim prostorijama gde je visoka temperatura. Simptomi su vrlo slični sunčanici, te je prva pomoć koju treba ukazati povređenoj osobi ista", upozorava portparolka Hitne pomoći.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan