Hladno vreme pogodno za razvoj urinarnih infekcija

Hladno vreme pogodno za razvoj urinarnih infekcija

U ovo doba godine učestale su urinarne bolesti, naročito kod žena.

Nedovoljno utopljavanje i loša obuća po kišovitom i hladnom vremenu u ovo doba godine čest su uzrok pojave urinarne infekcije. Jer, kada telo nazebe dolazi do pada imuniteta i umnožavanja bakterija koje napadaju mokraćne kanale i bešiku.

- Žene su sklonije urinarnim infekcijama, jer je ženski mokraćni kanal kraći, svega tri do četiri centimetra, tako da bakterije lakše dospevaju – kaže primarijus dr Vesna Đekić Tasić iz beogradskog doma zdravlja "Rakovica". - Seksualno aktivne žene su posebno izložene riziku, jer bakterije koje su uzročnici infekcije direktno se prenose sa genitalnih organa u mokraćni kanal, dok upotreba kontraceptivnih spermicida i dijafragme remeti vaginalnu floru.

Odlaganje mokrenja zbog prezauzetosti poslom ili zbog nedostatka toaleta takođe mogu da budu razlozi pojave ove vrste prehlade.

Hronični bolesnici, pre svih dijabetičari, muškarci sa uvećanom prostatom, oni koji pate zbog kamena u bubrezima i stariji od 65. godine svrstavaju se u posebnu grupu pacijenata koji bi posebno trebalo da se čuvaju nazeba, jer su mnogo podložniji upali mokraćnih kanala i bešike.

Simptomi urinarnih infekcija se ne javljaju kod svih obolelih, ali kod većine se manifestuju učestalom potrebom za mokrenjem manjih količina urina uz osećaj nedovoljne ispražnjenosti.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan