Hodanje bez obuće ima više zdravstvenih prednosti

Hodanje bez obuće ima više zdravstvenih prednosti

Noge su mesecima bile zatvorene u čarapama, cipelama, ali i teškim čizmama te je za njih toplije vreme lakše doba.

Naime, leti mnogi vole da izuju cipele i osete meku travu ili topli pesak pod nogama, što je i dobro za vas. Zato stručnjaci preporučuju da što više hodate bosi.

Stopala se najpre moraju polako priviknuti na nova opterećenja, pa ako želite da trčite bosi, trebalo bi lagano da počnete na mekim livadama, plaži ili šumskom tlu. Pored toga, početnici bi trebalo i da rade redovne vežbe za stopala – jednostavne vežbe poput hvatanja predmeta i širenja nožnih prstiju ili kotrljanja teniske loptice po tabanu, prenosi N1.

Senzorna povratna informacija kada hodate bosi osigurava da su stopala postavljena kako bi se sile udarca svele na minimum. Ukoliko neko previše opterećuje pete, bosim nogama automatski se više aktivira srednje stopalo, čime se smanjuje pritisak na zglobove članka, kolena i kuka.

Pored toga, dužina koraka obično je kraća za za one koji hodaju bosi, čime se povećava se učestalost koraka, što takođe poboljšava performanse. 

Kada hodate bosi, mišići i ligamenti u stopalima i nogama moraju više da rade kako bi podneli težinu tela, što pomaže u jačanju mišića i poboljšanju stabilnosti.

Ovakvim hodom poboljšavaju se ravnoteža i koordinacija, jer hodanje bosih nogu zahteva više pažnje nego nošenje cipela.

Hodanje bosim nogama može pomoći i u smanjenju razvoja problema sa stopalima kao što su kurje oči, žuljevi i gljivične infekcije, jer se tako omogućava stopalima veća ventilacija i bolje disanje.

Hodanje bez obuće može da poboljša cirkulaciju jer mišići u vašim stopalima i nogama moraju više da rade.

Na listi prednosti je i jačanje imunog sistema, jer tlo sadrži određene mikroorganizme koji mogu da stimulišu imunitet, prenosi N1. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan