HRVATSKI MEDIJI: Organizatori Exita "prinuđeni" da razmišljaju o preseljenju u Crnu Goru ili Umag?

HRVATSKI MEDIJI: Organizatori Exita "prinuđeni" da razmišljaju o preseljenju u Crnu Goru ili Umag?

Srbija i Novi Sad mogli bi ostati bez Exita, jer su organizatorima festivala iz državnog vrha rekli da reše finansijske probleme otpuštanjem svih zaposlenih, piše danas zagrebački "Jutarnji list".

Kako portal "Jutarnjeg" saznaje iz "dobro upućenih izvora", razlog mogućeg preseljenja je finansijski i leži u činjenici da Srbija, kako je objašnjeno, nije napravila plan kojim bi specijalnim paketima pomoći u vreme pandemije podržala najugroženije grane u privredi, među kojima su svakako muzička i festivalska industrija, koje su zbog protivepidemsijkih mera u praksi postale "zabranjene" delatnosti bez ikakvih prihoda. Srbija nije uputila dodatnu pomoć, ali je i skresala uobičajena godišnja davanja projektima iz kulture i turizma, uključujući i Exit, piše zagrebački dnevni list.

Prema saznanjima "Jutarnjeg", Exitov finansijski gubitak zbog toga ove godine iznosi oko milion evra, zbog čega bi do kraja 2020. morali da otpuste svih stotinak ljudi koji rade cele godine, odnosno njih nekoliko hiljada koji rade tokom trajanja festivala. Iako iz Exita još nisu hteli da daju zvanični komentar vezan za navode o preseljenju, "Jutarnji" nezvanično saznaje da su od pojedinaca iz državnog vrha dobili savet da finansijske probleme "reše otpuštanjem svih zaposlenih".

Osim što im je izostala državna pomoć, dodaje zagrebački list, završni udarac Exitu zadao je dugogodišnji sponzor Telekom, kompanija u državnom vlasništvu, odustavši od sponzorstva festivala sedam dana pre "Life Streama", projekta u kojem su neke od najvećih di-džej zvezda današnjice nastupile u prenosu uživo na onlajn kanalima. 

"Jutarnji list" saznaje i da je Crna Gora trenutno najbliža tome da postane novi dom festivala, jer uz pomoć Exita želi da privuče mlade širom sveta. Crna Gora, navodi list, računa da bi joj Exit u budžet mogao sliti i više od 30 miliona evra iduće godine, a vrednost promocije za tamošnji turizam mogla bi biti i preko sto miliona.

Exit je, piše dalje "Jutarnji", dobio izdašnu ponudu i iz jedne vrlo bogate arapske zemlje, koja "želi da ga učini najvećim festivalom na svetu i poveća broj posetilaca na više od pola miliona, uz svirke najvećih svetskih zvezda".

Zagrebački dnevni list pominje i Umag kao moguću novu lokaciju Exita, navodeći kao njegovu prednost u odnosu na Crnu Goru znatno bolju povezanost avionskim linijama s celom Evropom.

– Gdje god Exit u konačnici završio, očekuje se da će turističkoj privredi te države u sljedećem desetljeću donijeti oko 200 milijuna eura, s još većom vrijednosti u promociji, koju je CNN procjenio na 87 milijuna američkih dolara godišnje, a magazin "The Economist" ovaj je segment doprinosa Exita Srbiji svrstao u kategoriju "neprocenjivo" – zaključuje "Jutarnji list", te dodaje da bi do kraja ove godine trebalo biti poznato u kojoj će zemlji Exit proslaviti svoju veliku 20-godišnjicu.


Izvor: "Jutarnji list"

Oceni vest:
2
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milica

  pre 1311 dan i 1 sat

  Ma treba sve što valja proterati iz Novog Sada, ostaviti nam samo Vučevića, Galens i Novi Sad na vodi...nismo bolje ni zaslužili kad ćutke trpimo da SNS od Srpske Atine pravi kasabu u Vučićevom pašaluku.

  Oceni komentar:
  4
  11
 • uvek isto

  pre 1311 dan i 1 sat

  klasika, ne znamo da cenimo svoje... eeee, Srbijo i Novi Sade, bice ti zao

  Oceni komentar:
  3
  8
 • Kiki

  pre 1311 dan i 1 sat

  Odlaze mladi i nastavljamo da ne činimo ništa da ih zadržimo

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Marija

  pre 1311 dan i 1 sat

  Ovo ne smemo dopustiti! EXIT je srpski brend!

  Oceni komentar:
  5
  7
 • MajaNS

  pre 1311 dan i 1 sat

  Ima li neko od nadleznih kalkutalor, alo? Investiranje u exit se nikad nikome nije obilo o glavu. Pa koliko samo priliva ima svakog jula, plus od svih drugih manifestacija koje se isto dave sada u nemoci? Ooooooooo jadni mi! Nadam se da ce ova odluka do kraja godine ipak u tekstu sadrzati da exit ne ide nigde i da ce se desiti ta finansijka pomoc kulturi k'o po celoj evropi...

  Oceni komentar:
  1
  3
 • tuza

  pre 1311 dan i 48 minuta

  Makar sta pisu!Svi stariji od 18g dobili po 100Eu,zatim dodatne pomoci firmama,zaposlenima,malim i srednjim preduzecima.... A,da malo brinu braca Crnogorci i Hrvati o svojim, “slobodnim i nezavisnim”,državama i stanovništvu!!!

  Oceni komentar:
  3
  1