Iako imate novu zdravstvenu knjižicu, bez stare ne možete kod lekara

Iako imate novu zdravstvenu knjižicu, bez stare ne možete kod lekara

Rok za zamenu zdravstvenih knjižica ističe krajem decembra a čipovane elektronske knjižice ima samo trećina stanovnika Srbije i to uglavnom mlađe populacije.

Iako bi trebalo da bude jednostavniji, novi sistem je komplikovaniji jer je, zbog podataka koje ne sadrži nova, potrebno nositi i staru knjižicu.

Vremena za zamenu knjižica sve je manje, a do kraja decembra svi građani trebalo bi da umesto stare koriste novu elektronsku knjižicu.

U Zaječarskoj bolnici sve je spremno za primenu novog sistema.

“Praktično smo sve uradili što je trebalo da se uradi očekujemo sada izradu, ne znamo kojom dinamikom će se napraviti kartice to je sada u celoj Srbiji akcija ali mislim da će to biti uskoro , mi smo sve uradili što je bilo do nas”, naveo je direktor bolnice u Zaječaru Stanislav Tadić.

Zdravstvene ustanove u Srbiji dobile skoro 9000 čitača za nove elektronske knjižice.

Promene ličnih podataka o osiguraniku (promena adrese prebivališta, promene podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja ...) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice.

Ipak čeka se još duže, zato sto na novoj kartici zdravstvenog osiguranja nema broja kartona ni imena izabranog lekara. Zato je na pregled potrebno poneti i papirnu zdravstvenu knjižicu, u kojoj se nalaze svi ti podaci.

“Problem je to što mi nemamo nikakve podatke sem imena, prezimena i matičnog broja ako je pacijent slučajno promenio firmu on nema nikakve podatke tu, otvorio je bolovanje ja treba da mu izdam doznake ja sada ne mogu da mu izdam doznake a on ne može da pravda svoje bolovanje, dok ne ode u svoju firmu dok ne donese potvrdu, uglavnom su to paprinate potvrde jer ništa ne mogu da isprave na ovim , tako da je veliki problem za ljude koji su promnili firmu, menjaju firmu ili odlaze na biro”, navela je Dragana Mitić iz Doma zdravlja Vračar.

Na straroj knjižici moglo je da se zapiše da li je neko vakcinisan, hronični bolesnik ili dijabetičar a elektronska kartica nema tu mogućnost, što može da oteža situaciju ako nekome pozli na ulici, kažu lekari.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Realno

  pre 2695 dana i 5 sati

  Nema potreba da broj kartona bude na kartici, valjda kartica oma neki cip... Na tom cipu treba da budu smesteni podaci o svim kartonima, jer svako ko ide kod razliscitih specijalista dobije novi br kartona kod svakog doktora ili su i to promenili sada... Generalno i nasi doktori su svi iz dino doba, pa se boje promena u vidu racunara i apalikacija. A sestre samo viber i fb znaju da koriste... Jednom recju: katastrofa u najavi, sa vise ponavljanja!!!

  Oceni komentar:
  0
  1