Ilija Dević izneo niz nepravilnosti u pokušaju prodaje ATP "Vojvodina"

Ilija Dević izneo niz nepravilnosti u pokušaju prodaje ATP "Vojvodina"

Bivši vlasnik Autotransportnog preduzeća (ATP) "Vojvodina" u Novom Sadu Ilija Dević rekao je danas da u pokušaju prodaje delova tog preduzeća u stečaju postoji niz nepravilnosti na koje država godinama nije reagovala, iako je i sama poverilac.

Dević je za Betu rekao da je stečajni upravnik Nikola Pavlović imovinu tog preduzeća podelio u tri celine – servisni centar, autobusku stanicu i pravo korišćenja zemljišta, iako samo zajedno čine funkcionalnu celinu i da su juče otvorene ponude jer nisu prihvaćene ni primedbe Republičkog javnog pravobranilaštva i Komercijalne banke.

Stečajni upravnik Nikola Pavlović, iako je pravilima prodaje predviđeno da prisustvuje otvaranju ponuda i potpiše zapisnik to, kako je rekao, nije učinio zbog toga što se nalazi u bolnici na lečenju od Kovida-19.

Preduzeće ATP "Vojvodina" prodato je na aukciji 2004. godine Iliji Deviću koji je sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković potpisao ugovor prema kome se obavezao da prema gradskim planskim dokumentima na placu preduzeća izgradi novu autobusku stanicu i servisni centar, a da po dobijanju upotrebne dozvole Grad izmesti autobuski saobraćaj na tu lokaciju.

Grad, međutim, nije ispunio svoj deo obaveza, preduzeće je otišlo u stečaj, zbog čega Dević vodi više sudskih postupaka, a odštetni zahtev je više od 100 miliona evra zbog investicije od 30 miliona evra i izgubljene dobiti.

Stečaj se vodio uz niz nepravilnosti, a suština je da je država, iako je i sama poverilac, godinama ćutala i dozvoljava da se uništi moja investicija – rekao je Dević za Betu.

Dodao je da je 16. marta, dan pre otvaranja ponuda, sudija Slobodanka Komšić u Privrednom sudu u Novom Sadu odbacila sve primedbe kako bi se što pre realizovala prodaja. 

Dević je rekao da je na lokaciji te nove autobuske stanice bila predviđena gradnja hotela i benzinske stanice, ali da je nakon što je Grad Novi Sad odbio da preseli staru autobusku stanicu na novu lokaciju, firma otišla u stečaj.

Postupak prodaje, prema njegovim rečima, biće okončan tek kada zapisnik potpiše stečajni upravnik, a pretpostavlja se da će mu biti odnet u bolnicu, zatim se zapisnik šalje Odboru poverilaca da ga razmotre i ako imaju primedbe ulože prigovor.

Servisni centar je, kako je rekao, ponuđen po početnoj ceni od 1,44 miliona evra, a procena je da je na njemu izgubljena dobit oko 80 miliona evra.

Dević je rekao i da je imovina koja se prodaje pod teretom hipoteka, a da o prodaji imovine, iako je to zakonska obaveza, nije bilo obavešteno čak ni Republičko javno pravobranilaštvo koje, zastupa Poresku upravu i njena potraživanja.

STIGLA PONUDA ZA KUPOVINU SERVISNOG CENTRA

Za kupovinu dela ATP Vojvodina, servisnog centra ponudu je dala kompanija "Matijević"
 u iznosu od 1,45 miliona evra, a početna cena je bila 1,44 miliona evra.

Suvlasnik kompanije "Matijević", Zoran Matijević rekao je danas da su dali najbolju ponudu od 1,45 miliona evra za kupovinu servisnog centra jer žele da prošire zastupništvo za prodaju traktora.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NV

  pre 919 dana i 16 sati

  Nevidim razlog problema oko nove stanice,kad bi mogli lepo tu da izmestimo prigradski saobracaj.

  Oceni komentar:
  2
  0
 • tanja

  pre 919 dana i 11 sati

  žele da prošire zastupstvo ???
  pravilno je : jer žele da prošire zastupništvo . ne kaže se zastupstvo !
  ne objavljujete ovakve komenatare???

  Oceni komentar:
  0
  1