Imate neizmirena dugovanja, evo da li će vam izvršitelji zakucati na vrata

Imate neizmirena dugovanja, evo da li će vam izvršitelji zakucati na vrata

Zakonom o izvršenju i obezbeđenju koji se primenjuje od 1. januara predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece tako što će biti izuzeta od izvršenja sva primanja kojima se uređuje finansijska zaštita porodice.

Sve ono što država daje kao socijalno davanje ne može da se naplati u izvršnom postupku, već preko ostalih računa u koje će izvršitelji imati uvid.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Jelena Dunjić, zamenica predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kazala je da se u postupku izvršenja, od plate koja ne prelazi iznos prosečne neto zarade može uzeti jedna trećina, a kada je reč o minimalnoj zaradi može se uzeti jedna četvrtina.

Prema njenim rečima, pored komunalnih usluga, građani mogu biti utuženi za razna dugovanja kao što su kasko osiguranje, kredit u banci, kreditne kartice, neplaćeni vrtići, odnosno gde god postoji ugovorni odnos i obaveza jednog lica.

Potraživanja komunalnih usluga ukoliko nije pokrenut postupak, dodaje Dunjić, zastarevaju za godinu dana. 

– Ukoliko niste platili račun za, na primer, oktobar 2018. godine, ukoliko nije pokrenut postupak, predlogom za izvršenje do oktobra 2019. taj račun ne može da bude naplaćen. Ima jako veliki broj predmeta koji su zastareli, i u svakom konkretnom slučaju treba ceniti tu situaciju – objašnjava zamenica predsednika Udruženja sudija i tužilaca.

Podsećamo da je jedna od novina izmena u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju to da se neće prodavati stanovi za dugovanja za komunalne usluge ispod 5.000 evra.

Javni izvršitelj je dužan da pronađe sredstva koja će najmanje nepovoljno uticati na dužnika – ističe Dunjić.

Na pitanje zašto kamate nisu mogle da budu otpisane zbog prekoračenja razumnog roka suđenja (tri godine), ona je rekla da sud odlučuje o celokupnom dugu i ne može da otpisuje kamate na taj način. 

O suđenju u razumnom roku se odlučuje u drugom postupku u kome odlučuju Predsednik suda i u svakom konkretnom slučaju se cene razlozi da li je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku – objašnjava zamenica predsednika Udruženja sudija i tužilaca, a prenosi RTS. 

Ona je napomenula da nije uvek sud kriv za to, i da ima situacija gde dužnici izbegavaju prijem pismena i onda se taj postupak prolongira.

Postupak izvršenja se obustavlja u sudu ukoliko izvršni poverilac povuče predlog, ukoliko se izjavi žalba na rešenje o izvršenju i sud preinači odluku. Izvršitelji mogu po službenoj dužnosti da obustave izvršni postupak u situacijama ako stranka premine, ako pravno lice prestane da postoji, ukoliko potraživanje ne može da se namiri ili ukoliko je nemoguće izvršenje usled propasti stavri predmeta izvršenja, izjavila je Dunjić za RTS.

Podsećamo, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je da će predložiti da se dugovanja, čiju naplatu je trebalo da sudovi ustupe izvršiteljima, otpišu u slučajevima manjih komunalnih dugova.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan