"Informatika": Desio se ozbiljan hakerski napad, lični podaci građana nisu ugroženi

"Informatika": Desio se ozbiljan hakerski napad, lični podaci građana nisu ugroženi

JKP "Informatika" Novi Sad je potvrdila da se u nedelju, 1. marta, dogodio "ozbiljan i profesionalan hakerski napad na informacioni sistem" ovog preduzeća.

Oni navode da se napad desio i "pored najsavremenije hardverske i softverske zaštite kompletne infrastrukture".

Kako kažu, nadležne službe preduzeća dijagnostifikovale su ga istog dana i od tog trenutka rade na otklanjanu virusa.

Reč je o novom tipu "ransomware" virusa koji napada antivirusnu zaštitiu i "backup" sisteme i na taj način zaključava fajlove i čini ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa – navodi se u saopštenju iz "Informatike".

Obaveštene su nadležne službe Odeljenja za visoko tehnološki kriminal MUP-a Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, a na otklanjanju virusa rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci.

Dok traje istraga ne možemo odavati više detalja, ali će građani biti obaveštavani o svakom napretku istrage. Ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni na koji način ugroženo ovim napadom jer se baze podataka čuvaju na drugoj platformi – saopštavaju iz ovog JKP.

Podsećamo, Radio 021 je ranije javio da hakeri traže  velike sume u virtuelnoj valuti kako bi otključali sada već kriptovane i zaključane servere.

U međuvremenu, građani račune objedinjene naplate mogu uplaćivati na šalterima pošte, banaka i ostalih platnih insitucija.

Oceni vest:
0
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Srecko

  pre 1372 dana i 5 sati

  Jos nije osmisljena hardverska i softerska zastita od lenjih korisnika koje mrzi da kucaju sifre, hoce da imaju administratorska prava zbog svojih programcica (igrica) i da ne nabrajam dalje. Dok se budalama bude popustala jer su sefovi, rodjaci ili ko sna zasto, dotle ce se ovakva sranja desavati

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Anonymous

  pre 1372 dana i 1 sat

  Manje pornografije na radom mestu i neće dolaziti do takvih problema ;)

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Sima

  pre 1372 dana i 1 sat

  A kada će biti prebacivanje prihoda stambenih zajednica (SKU) na račune Stambenih zajednica od strane JKP ,,Informatike" ? Trebalo je u ponedeljak (prvi radni dan u mesecu) ali ni danas (utorak)nema ništa... :(

  Oceni komentar:
  1
  2
 • k

  pre 1371 dan i 7 sati

  u: admin
  p: admin

  desavalo se vec rekao bih...

  Oceni komentar:
  0
  8