INICIJATIVA: "Liman ne sme biti pretvoren u loš primer urbanističkog uništavanja"

INICIJATIVA: "Liman ne sme biti pretvoren u loš primer urbanističkog uništavanja"

Inicijativa građana "Sačuvajmo Liman od betona" pozvala je sugrađane da uzmu učešće u javnoj raspravi o urbanističkom planiranju na Limanu.

Inače, javna sednica o Planu generalne regulacije Limana zakazana je za četvrtak, 29. novembra, u 9 časova, u Plavoj sali Skupšine grada.  

Kako se navodi u saopštenju, Inicijativa skreće pažnju na nekoliko važnih aspekata, i ujedno predloga, kako za urbaniste, tako i za gradske čelnike, ograđujući se pritom od "spekulacija o politički instruisanim ili barem politički ostrašćenim reakcijama građana".

- Uz puno razumevanje rasta grada i problema sa parking mestima,  grad je i danas i za 10 godina potrebno, u meri u kojoj je to moguće, uskladiti sa savremenim trendovima nastalim na skupo plaćenim naučenim lekcijama. Jedan od prvih ciljeva jeste smanjenje emisije C02, odnosno korišćenja automobila u gradskim sredinama, a drugo je očuvanje ili povećanje zelenih površina. U tom smislu inicijativa apeluje na gradske vlasti, ali i urbaniste i stručnjake u JP "Urbanizam", da kada kreiraju rešenja, pokušaju da u njih integrišu razvojne komponente, a istovremeno ponude rešenja koja će odgovoriti na aktuelne izazove – kaže se u saopštenju Inicijative građana "Sačuvajmo Liman od betona". 

Iz Inicijative dodaju i da se situaciji u kojoj se za niz propusta ne utvrđuje i ne snosi odgovornost, projekti po odobrenju JP "Urbanizam" menjaju, a kao primer navode Tržni centar "Promenada", gde prvobitno planiranog zelenog krova nema, te smatraju da su građani s pravom zabrinuti i "ne mogu na taj detalj (zelenih garaža, na primer) u planu da se oslone".  


- Ukoliko grad nema drugih načina da se izdržava, osim da prodaje javne površine ili da ih komercijalizuje, to znači da se njime ne rukovodi dobro –
poručuju iz Inicijative, te dodaju da g
radske javne površine pripadaju građanima, što bi, navode, trebalo da znaju i donosioci odluka, ali i urbanisti, koji, pored profesionalne, "treba da imaju i dodatnu odgovornost prema svojim komšijama sa Limana i svom gradu". 

- To znači svakako unapređenu saradnju između gradskih institucija, preduzeća i građana, koja nedostaje, a znači i urbanistička rešenja koja neće podsticati korišćenje motornih vozila, kao i izmenu odluka koje idu na ruku investitorima da prilikom izgradnje objekata ne obezbede potreban broj parking mesta.  Zbog toga su nam rešenja o saobraćajnici u Limanskom parku ili javnim garažama na Limanu, teško prihvatljiva. Posebno imajući u vidu da je Liman jedan od retkih urbanistički zaokruženih celina u kojima je kvalitet života znatno ispred nekih drugih delova grada građanih bez odgovornosti prema njihovim (budućim) stanarima. Liman ne sme biti pretvoren u loš primer urbanističkog uništavanja, kao što su to Nova Detelinara, Grbavica, Podbara i to mora da se spreči – navodi se u saopštenju. 


Iz Inicijativa građana "Sačuvajmo Liman od betona"  dodaju da verujemo da cilj gradskih vlasti nije unazađivanje onog što je dobro, kako bi se kvalitet života u raznim delovima grada izjednačio, ali ipodsećaju da procena uticaja na životnu sredinu za ovaj plan nije rađena, na osnovu saglasnosti, a ne mišljenja Uprave za životnu sredinu, odnosno odluke donete bez prethodne procene stanja. 

- Građani i građanke Limana nisu protiv razvoja grada, niti protiv svih rešenja koje nudi JP "Urbanizam", ali insistitiraju na dijalogu i na uvažavanju mišljenja ljudi kojih se ovakva rešenja direktno tiču i na čiji život mogu ostaviti posledice. Moguće je da bi se navikli, kao i na mnogo drugih loših rešenja od pre, ali to i dalje neće značiti da su rešenja dobra, a svakako ne najbolja moguća – zaključuje se u saopštenju Inicijative, uz poziv sugrađanima da prisustvuju javnoj sednici "zbog unapređenja i negovanja kulture dijaloga i zbog toga što nama koji živimo na Limanu, to jeste važno". 

Oceni vest:
23
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 1998 dana i 23 sata

  a zasto drugi delovi grada da budu primeri loseg urbanizma.
  stanite nekada na i njihovu stranu

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Mima

  pre 1998 dana i 12 sati

  Zasto se postojeci i buduci parkinzi ne prave i jedan ili dva nivoa izpod povrsine zemlje ? Tako bi se broj parking mesta utrostrucio a ne bi ze zauzimale nove povrsine ?

  Oceni komentar:
  1
  1