INICIJATIVA: Novi most da ponese ime Kralja Aleksandra Karađorđevića

INICIJATIVA: Novi most da ponese ime Kralja Aleksandra Karađorđevića

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) podneće inicijativu Skupštini Grada Novog Sada, da novi most, na mestu nekadašnjeg Žeželjevog, ponese ime Кralja Aleksandra, javljeno je na internet stranici te političke organizacije.

POКS podseća da nigde u svetu ne postoji slučaj da se most zove po projektantu, nego po pravilu po nekoj slavnoj istorijskoj ličnosti. Srbija ima takvih ličnosti na pretek, a Кralj Aleksandar I Кarađorđević je svakako jedan od njih, navodi se u saopštenju. 

- Кralj Aleksandar I Кarađorđević zaslužuje da se po njemu nazove most u Novom Sadu, jer je predvodio srpsku vojsku u Velikom ratu i oslobodio celu otadžbinu, a Vojvodinu i Novi Sad pripojio matici Srbiji. Osim ovoga, on je ubijen u atentatu kao prva žrtva fašizma u Evropi, a znamo da je Novi Sad simbol stradanja od strane iste ideologije tokom okupacije. Srbija je nekada, u Beogradu, imala velelepni Most Кralja Aleksandra Кarađorđevića, koji je srušen u Drugom svetskom ratu i na čijem je mestu izgrađen sadašnji Brankov most. Ako Beograd do sada nije, Novi Sad ima priliku da ponovo oda počast najuspešnijem vladaru u novijoj srpskoj istoriji – naveo je narodni poslanik i predsednik POКS, Žika Gojković.

Iz POKS na kraju navode da, uz svo uvažavanje drugih predloga za naziv ovog mosta, veruju da će većina Novosađana s oduševljenjem prihvatiti ovaj predlog. 

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • debeli

  pre 1935 dana i 14 sati

  kao da su mi uzeli misao iz glave.nedavno sam razmišljao kako bi most mogao da se zove,karadjordje več ima svoj stadion,njegoš možda,novak djoković ok ,slobodan jovanović ima bulevar

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Mrsavi

  pre 1935 dana i 7 sati

  Debeli jaka ti misao u..... Most neka se zove novosadski i tacka. Eventualno Zezelj...

  Oceni komentar:
  0
  5