Inicijativu za prenamenu kasarne u Futoškoj podržalo više stranaka i pokreta

Inicijativu za prenamenu kasarne u Futoškoj podržalo više stranaka i pokreta

Predstavnici inicijative "Digni gard, odbrani grad" su danas najavili pokretanje inicijative za prenamenu kasarne "Dr Rudolf Arčibald Rajs" u studentski dom. Iz ove inicijative kažu kako je pretvaranje kasarne u studentski dom i njeno renoviranje nasušna potreba svih studenata i grada Novog Sada.

Osnovni zahtev inicijative DGOG, jeste da se izvrši procena vrednosti ove parcele, i da se između grada i Ministarstva odbrane postigne dogovor oko prenamene oronule kasarne u studentski dom, centar i menzu.

Prethodna akcija je uspešno izvedena, grad je bar privremeno odustao od podizanja spomenika. Tako da smo odlučili da ujedinjeni nastavimo sa akcijama. Ovaj put naša akcija nije protiv, nego je vrlo afirmativna i proaktivna. Naša akcija je za to da se od kasarne u Futoškoj ulici, kasarne "Dr Rudolf Arčibald Rajs" napravi studentski dom – kaže Sanja Klipa-Gavanski ispred Nova stranka – da se struka pita.

Demokratska stranka podržava ovu inicijativu da se ova kasarna "Dr Rudolf Arčibald Rajs" preuredi u studentski dom. Dakle, ova zgrada iza nas sada propada. Ona predstavlja kulturno dobro grada Novog Sada i ne bi smela da bude u ovakvom stanju. Inicijativa gde se traži da se ovaj objekat preuredi u studentski dom je jako dobra, zato što je Novi Sad univerzitetski grad i ima problem sa smeštajnim kapacitetima studenata. Na ovaj način bi se deo tog problema rešio – dodaje Stevan Latinović ispred Demokratske stranke.

S obzirom na to da je ova kasarna napravljena 1895. godine i za svojih više od 120 godina bila svedok i loših i dobrih trenutaka u istoriji grada Novog Sada, i kao takva ona treba da bude kulturno-istorijski spomenik. S obzitom na to da kulturno-istorijski spomenici pod ovom vlašću ne prolaze dobro, mi smo se dogovorili i složili da podnesemo inicijativu za prenamenu ovog objekta da bi služio za potrebe mladih i obrazovanja i time dobio novu budućnost – izjavio je Boris Fejdi ispred Narodne stranke.

Aca Udicki, iz Pokreta za preokret, izjavio je da PzP podržava inicijativu za prenamenu kasarne u studentski dom.

Ovim govorimo kako je došlo vreme da kasarne, puške, sablje i jatagane smestimo u muzej i u istoriju gde im je i mesto, a da na ovaj način grad uloži u mlade i obrazovanje – nastavlja Dušan Dobromirov ispred PSG-a.

Mladen Cvijetić ispred stranke ZAJEDNO! izjavio je kako Novi Sad ima oko 50.000 studenata, a od toga malo više od 2.500 smeštajnih kapaciteta u domovima, te je zato ova inicijativa da se kasarna "Dr Rudolf Arčibald Rajs" prenameni u studentski dom nasušna potreba svih studenata i grada Novog Sada. Posebno je podvukao to da ova kasarna i parcela ne smeju biti date u ruke privatnom investitoru, građevinskoj i urbanističkoj mafiji koja sarađuje sa političkom mafijom u Novom Sadu.

Isidora Čeleketić ispred OSA-e zaključila je da "vlast treba da bude sramota što studente u ovom gradu gledaju samo kao izvor profita, već da bi trebalo svaku priliku koju imaju da usmere na studente i da im obezbede ispunjenje osnovnih potreba koje svako od njih ima, bilo da je iz Novog Sada ili van njega".

Oceni vest:
20
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NV

  pre 466 dana i 5 sati

  Kasarna netreba da se kiristi samo za smestaj studenata Ovo lepo zdanje treba da ima i smestajne kapacitete, ali treba da ima i prostor za razna kulturna dogadjanja koja bi sami studenti osmisluli pa mozda cak i irganizovali.Mislim da bi samo tako bilo u potpunosti kvalitetno iskoristen prostor.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Iznogud

  pre 465 dana i 16 sati

  Znači da će barem 70% studenata biti iz Crne Gore ( po običaju )....jeftin smeštaj a i hrana...a za našu decu ostaje iznajmljivanje soba i garsonjera....takodje po običaju...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Pusti snovi

  pre 465 dana i 4 sata

  Ništa od toga neće biti realizovano, ne brinite.
  Za mesec-dva biće vam jasno zašto.
  Postoje čike koje se staraju da ništa ne bude dobro, i mi se tu ništa ne pitamo.
  Neće nam biti ni do kakvog prenamenjivanja niti komentarisanja.

  Oceni komentar:
  0
  2