Institut "Batut" objavio preporuke za ponašanje u parkovima, vrtićima i školama, važiće u celoj Srbiji

Institut "Batut" objavio preporuke za ponašanje u parkovima, vrtićima i školama, važiće u celoj Srbiji

Institut za javno zdravlje za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" doneo je preporuke kako se treba ponašati u parkovima i dečijim igralištima.

Ove mere treba da ublaže transmisiju novog virusa i suzbiju epidemiju, a propisana je prevencija za svaku aktivnost gde se građani najlakše mogu zaraziti. One će važiti na teritoriji cele Srbije.

Birajte mesta u blizini mesta stanovanja

Na sajtu Instituta "Batut" piše da decu treba voditi u parkove i igrališta koja su blizu mesta stanovanja, jer na taj način se smanjuje upotreba javnog prevoza u kome je mogućnost zaražavanja veoma visoka. Takođe, preporučuje se izbegavanje mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Održavati udaljenost od drugih najmanje 1,5 metar. Ukoliko to nije moguće, obavezno je nošenje zaštitnih maski. Nošenje maski se preporučuje i kada je moguće obezbediti ovo rastojanje, prenosi B92.

Preporučuje se održavanje higijene ruku korišćenjem sredstva za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola, i to odmah po izlasku iz kuće/stana i po potrebi (npr. konzumiranja hrane). Takođe, ne dodirujte lice, posebno usta, nos i oči pre dezinfekcije ruku, upozorava "Batut".

Ukoliko koristite sprave za vežbanje na otvorenom, preporuka je da pre korišćenja obrišete rukohvate i držače sredstvom za dezinfekciju na bazi 70% alkohola, a nakon toga dezinfikujete i svoje ruke.

Кoristite svoje rekvizite i opremu

Ukoliko vežbate i potrebni su vam, ponesite svoje rekvizite (npr. tegove) i svoju opremu (npr. peškir, prostirka, rezervna garderoba) i ne razmenjujte ih sa drugima. Ne pijte vodu iz iste flaše sa drugima!

Detaljno dezinfikujte iznajmljene bicikle, trotinete, a nakon toga obavezno dezinfikujte ruke, takođe  sredstvom na bazi 70% alkohola.

"Batut" preporučuje da se bira grupni sport koji omogućava održavanje fizičke distance. Ne savetuje se bavljenje grupnim sportovima tokom kojih dolazi do bliskog kontakta kao što su fudbal, košarka, rukomet, ragbi, dok su badminton, tenis, kuglanje, boćanje, golf i slični sportovi koji omogućavaju da budete fizički aktivni u društvu, a da istovremeno održavate preporučenu udaljenost od saigrača.


Obratiti posebnu pažnju na higijenu ruku po povratku kući. Nakon povratka kući temeljno operite ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Preporuke za predškolske ustanove

U predškolskim ustanovama je obavezno sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, površina koje se najčešće dodiruju rukama, pribora i opreme, vodom i deterdžentom i korišćenjem standardnih dezinficijenasa, kao i provetravanje prostorija obavezno pre započinjanja rada i nakon završetka radnog vremena, objavio je "Batut".

Na ulazu u objekat postaviti dezobarijeru, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.

Na sajtu objekta i na ulazu u objekat postaviti pravila ponašanja roditelja prilikom dolaska i odlaska.

Poštovati važeću proceduru ponovnog dolaska deteta nakon dužeg odsustva uz potvrdu nadležnog pedijatra. Za prijem dece uspostaviti proceduru kontrolisanog ulaska kako se ne bi stvarala gužva i obezbedilo održavanje rastojanja od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno lice na svaka četiri kvadratna metra. Ukoliko je moguće, organizovati prijem dece ispred objekta u unapred dogovorenim intervalima. Roditelji dece moraju da nose zaštitne maske.

Edukovati roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti: respiratornih, crevnih i bolesti sa povišenom telesnom temperaturom.

Edukovati zaposlene o obavezi praćenja sopstvenog zdravstvenog stanja, stanja dece i pridržavanja postupaka u skladu sa preporukama vezanim za prevenciju pojave Kovida-19, uključujući poštovanje socijalne distance i korišćenje lične zaštitne opreme. Zaposlene kod kojih se ispolje simptomi bolesti odmah udaljiti sa radnog mesta, piše Institut za javno zdravlje Srbije a prenosi B92.

Prilikom prijema, treba proveriti da li kod deteta postoje znaci respiratorne infekcije. Pri svakoj sumnji na postojanje bolesti disajnih puteva dete ne primati u kolektiv. Ukoliko je moguće, izmeriti temperaturu beskontaktnim toplomerom koji nakon svake upotrebe treba obrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70% alkohola. Zaposleni koji prima decu pre i posle svakog kontakta sa detetom treba da opere ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi i da koristi ličnu zaštitnu opremu.

U predškolskoj ustanovi zaposleno osoblje i deca su u bavezi da nose zaštitne maske.

Zabranjeno je istovremeno okupljanje više od desetoro dece u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Ne mešati decu iz različitih vaspitnih grupa u istom prostoru.

Na vidnim mestima u objektu postaviti postere sa preporukama za zaštitu od infekcije i informacije za roditelje o važnosti ostajanja kod kuće dece sa simptomima bolesti.


Ne koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, na primer plišane igračke. Ne mešati igračke između vaspitnih grupa i dece pre nego što se operu i dezinfikuju. Odrediti mesto za odlaganje prljavih i čistih igračaka.

Za dnevni odmor dece postaviti krevete po principu "noge-glava" na udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno detena svaka 4 m2. Za svako dete obeležiti posteljinu i voditi računa da svako spava u svom krevetu.

Potrebno je sprovesti pojačane higijenske mere prilikom pranja, umivanja, presvlačenja i držanja dece u naručju.

Sva preporuke za ponašanje u predškolskim ustanovama i u školama, pročitajte na sajtu B92.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan