INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Raste broj obolelih od korone u Vojvodini, u Novom Sadu 60 novih slučajeva

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: Raste broj obolelih od korone u Vojvodini, u Novom Sadu 60 novih slučajeva

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji u martu, pa do 7. jula 2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2.107 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 778, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kako se dodaje u saopštenju, u poslednja 24 sata u Vojvodini su registrovana 122 nova slučaja, među kojima je 60  iz Novog Sada. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini, a broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija, kažu u Institutu.

– Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvovao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time  su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti – navodi se u saopštenju. 

Iz Insituta za javno zdravlje napominju da je zdravstveni sistem AP Vojvodine pod sve većim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. U kovid sistem dodatno se uključuje još pet bolnica iz AP Vojvodine, a za potrebe lečenja blažih i umereno teških slučajeva.

– Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Gradu Novom Sadu – podvučeno je u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji ovom prilikom poziva građane da se ponašaju odgovorno uz preporuku da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan