INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: U NS juče 537 novozaraženih, u Vojvodini 1.873

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: U NS juče 537 novozaraženih, u Vojvodini 1.873

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) i danas ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.873 nova slučaja. U svim opštinama i dalje se registruju visoki nivoi obolevanja. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu –  537. Situacija je kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici. 

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 33.498. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 10.502, potom sledi Pančevo sa više od 3.400, Zrenjanin sa preko 2.100, Subotica više od 1.800 i potom Kikinda i Bačka Palanka sa preko 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva. 

Zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji, gotovo kritičnoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema, saopštavaju iz IZJZV-a.

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. 

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

• Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

• Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

• Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

• Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

• Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave

• Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

• Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan