Institutu za plućne bolesti Vojvodine: Imunoterapija jača od tumora

Institutu za plućne bolesti Vojvodine: Imunoterapija jača od tumora

U Institutu za plućne bolesti Vojvodine 51 oboleli se leči najsavremenijim lekovima protiv karcinoma pluća. Kontrole pokazuju da se za devet nedelja kancer smanjuje za devet milimetara.

Ukupno šest pacijenta sa karcinomom pluća trenutno se leči najnovijom imunoterpijom, dok 45 pacijenata dobija ciljanu molekularno biološku terapiju u Institutu za plućne bolesti Vojvodine. U ovoj ustanovi, savremeno lečenje najčešćeg i najsmrtonosnijeg raka omogućeno je kroz donacije i kliničke studije, zahvaljujući kojima se život pacijenta sa metastazama na plućima dvostruko ili čak trostruko produžava, prenose "Večernje novosti". 

Nova ciljana terapija primenjuje se u grupi pacijenta kod koje je procenjeno da postoji najveća verovatnoća da lečenje bude uspešno, na osnovu prethodnih genetskih testiranja. Postojanje biomarkera je pokazatelj najveće verovatnoće da će pacijent reagovati na novu terapiju.

- Rezultati su ohrabrujući. Kod pacijenata kod kojih su terapije primenjene, zabeleženo je povlačenje tumora. U slučajevima kada je povlačenje dugotrajno, karcionom pluća praktično može da se prevode u hroničnu bolest - objašnjava upravnik Klinike za pulmološku onkologiju dr Goran Stojanović.

Ovu terapiju dobijaju Daliborka Antić (47) iz Rume i Erika Keri (45) iz Kikinde. Eriki je adenokarcinom pluća dijagnostikovan u četvrtom stadijumu u januaru prošle godine. Od tada se leči kombinacijom hemioterapije i biološkog leka, koji dobija svakog 21. dana u Instititu, nakon čega odlazi kući i nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima.

- Kancer mi se smanjio za više od 50 odsto. Na svakih devet nedelja idem na provere i pokazalo se da je kancer svaki put manji za devet milimetara. Osećam se dobro, vratila sam normalnu kilažu i “popravila” se više od 10 kilograma. Jako mi je važno to što više nemam nikakve bolove, živim normalno - kaže Erika za “Novosti”.

Najveće šanse za izlečenje od ove opake bolesti imaju pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su uspešno operisani. Zahvaljujući lekovima nove generacije, sve više šanse imaju pacijenti u najtežim fazama bolesti, ali se ovakve vrste lečenja u Srbiji najčešće sprovodi kroz donacije, kliničke studije ili odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan