INTERNET PRODAJA NA NEVIĐENO: Iskustva i saveti Novosađana

INTERNET PRODAJA NA NEVIĐENO: Iskustva i saveti Novosađana

"Čuvajte se Internet prevara. Ja tako mužu naručila košulju, a oni poslali haljinu i štikle", glasi fora koja se u poslednje vreme deli preko društvenih mreža. Da u njoj ima malo šale, a mnogo zbilje, dokaz su mnogobrojna iskustva onih koji kupuju onlajn.

Kupovina u samo nekoliko klikova, gde vam poručena roba stiže na adresu, jeste vrlo jednostavna, praktična i štedi vam vreme. Zato ovo danas i jeste jedan od najpopularnijih vidova kupovine, a profesionalni i pošteni prodavci imaju zadovoljne i stalne kupce. Ipak, s obzirom na to da preko interneta danas može da prodaje svako, često se dešavaju i vrlo negativni primeri, gde je došlo da raznih vrsta prevara i nezadovoljstava.

Pitali smo naše čitaoce kakva su njihova iskustva sa kupovinom preko interneta na neviđeno i na šta bi trebalo obratiti pažnju, i evo najzanimljivijih i najkorisnijih odgovora.


ISKUSTVA NEZADOVOLJNIH

Nemali broj naših sugrađana naveo je da je odustao od ovog načina kupovine, jer je to "mačka u džaku".

Najčešće zamerke kupaca preko interneta odnose se na to da kvalitet, a često ni izgled naručene robe koja stigne nije onaj koji se prikazuje na fotografijama.

Haljine sa fotki koje vidiš preko neta nisu iste kao one što dobiješ. To su jeftine kopije, od loših materijala i loše sašivene – žali se Gordana P, na šta je Đorđe P. dodao duhovitu opasku da i ne stoji kao manekenki sa slike.

Gordana M. je navela primer haljine koju je naručila, ali joj je stigla u mnogo većem broju, a pride su za cenu od 15 evra sa računa skinuli 25 evra, dok je Sara L. umesto raskošne elegantne haljine u kojoj je planirala da kumuje drugarici dobila njenu smešnu verziju, potpuno drugog kroja i od druge vrste materijala.


Poručila sam bordo majicu, na omotu piše bordo, otvorim, unutra svetlo zelena, zatražim zamenu, blokira me – tvrdi Mirjana T, dok Zdenko N. ima sličan primer, gde su umesto crvenih patika stigle zelene.

Čitaoci su navodili primere gde je poručeni štapni mikser stigao raspakovan i u neupotrebljivom stanju, tanki peškiri umesto debljih, manje helanke umesto većih, patike za broj manje...

Ja sam jednom prilikom poručila metalne police iz specijalizovane prodavnice. Dobili smo ih i pokušali da ih montiramo, pri čemu smo se isekli i muž i ja, jer su ivice bile oštre kao žileti. Kad sam zvala da pitam zašto negde nije naznačeno da su ivice oštre u internet prodavnici kad se poručuje i šta bi se desilo da dete uhvati to, pitali su me da li na nožu piše da može da se poseče. Izbacila sam đubre iz kuće, ali eto da čujete šta sve ima – podelila je svoje iskustvo Jovana D. B.


SAVETI ZA SIGURNIJU KUPOVINU

Biljana B, koja se bavi internet prodajom i ima registrovanu firmu, naglašava da svaka registrovana firma mora imati PIB i MB, te da je, u slučaju da se proizvod nekome ne dopadne ili ne odgovara, prodavac zakonski obavezan da vrati novac u roku od 30 dana. Prema njenim rečima, ukoliko kupujete od registrovanih prodavnica - problema nema.


Biljana V.
kaže da nije imala negatIvnih iskustava, ali da kupuje samo od proverenih prodavaca.

Preporuke su odlična stvar... A ako već ne znate tu osobu, zavirite na njen profil – savetuje Jasna S.

Brigita N. M. je do sad kupovala na ovaj način veš mašinu, zamrzivač, mešalicu za beton, bušilicu, brusilicu i uvek je bila zadovoljna.

Našla sam proverene stranice i ne šaram puno okolo. Obratite pažnju na sitna slova kada kupujete preko velikih internet šopova, uvek pitajte koji je materijal, a obuću kupujte po broju gazišta – ističe Snežana B.

Nekoliko učesnika u anketi upozorilo je da se nikako ne poručuje roba sa univerzalnom veličinom, a Stefan M. je skrenuo pažnju na crnu listu internet prodavnica, koje mogu da se nađu na internetu, a gde su klasifikovana iskustva kupaca.

Poručite preko oficijelnih sajtova, pročitajte opis predmeta i dimenzije. Mora biti napomenuto da možete vratiti ako ne odgovara, u zakonskom roku. Ako toga nema, ne naručujte – kategorična je Jelena P.

Koliko god da ima loših iskustava, ima i dobrih, te je otprilike podjednak broj naših anketiranih naveo da nikada nije imao problem sa Internet kupovinom. No, budući da su zbog onih loših mnogi digli ruke od kupovine na klik i vratili se starom dobrom opipavanju i isprobavanju robe, zaključak je da treba biti oprezan – kupovati od proverenih prodavaca, dobro se raspitati o robi i napraviti sopstvenu procenu.

Ukoliko želite da sa nama podelite svoje stavove na ovu temu, napišite nam u komentarima svoja mišljenja i iskustva.

 

 

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Objava Prva

  pre 560 dana i 6 minuta

  Kupujem od 2013-te. Većinom iz inostranstva. Najveći problem, kao vreme ide - srpski poštari.
  Što se tiče srpskih sajtova, samo jedno pravilo postoji. Ništa sa društvenih mreža.
  Isključivo namenski sajtovi. Tu nema prevare, tu su vam ocene, iskustva. Retko možete da omašite.
  Ja super prolazim i sa Kinezima. Svaka im čast. Kao prvo, majstor sam. Ne omašim kada poručujem. Kao drugo, svaka prevara se može naplatiti.
  Međutim, kako vreme ide, sve je teže. Svi se trude da onemoguće trgovinu s Kinezima

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Objava Druga

  pre 560 dana i 2 minuta

  Kada dobijete paket - uvek snimite film otvaranja paketa. To vam je jedini valjan dokaz, slike nisu. Danas bez dokaza bilo gde retko možete ostvariti svoja prava. Slike mogu biti sređene.
  Ukoliko je uništeno u prenosu - film. Takođe, ako je prevara. Kad jednom otvorite paket, džabe i slike, džabe sve. Svako može da kaže da ste zamenuli, pokvarili.
  Nadalje, uvek plaćajte preko PayPal-a, u slučaju povrata novca, dobijete tačan iznos.
  Viza je u stanju da vraća na razne načine i uvek sporije. Ocene

  Oceni komentar:
  1
  8