Investitorima i vlasnicima popust od 30 odsto na naknade za građevinsko zemljište

Investitorima i vlasnicima popust od 30 odsto na naknade za građevinsko zemljište

Investitori i vlasnici stanova, koji su potpisali ugovore o regulisanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta, do kraja 2019. godine moći će da izmire preostali dug uz dodatni popust od 30 odsto.

 

Odluka o izmenama i dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljište je 29. avgusta usvojena na sednici Skupštine Grada Novog Sada. 

Načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić je na konferenciji za novinare rekao da je tokom marta formirana radna grupa i da je analizirano kompletno stanje, te da su predložena rešenje za nastalu situaciju. Radnu grupu su činili tri predstavnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i dva predstavnika Udruženja "Prosperitet".

- Trenutno imamo 1.528 aktivnih ugovora koji imaju obavezu da na određen broj rata plate dug našoj Upravi, a od tog ukupnog broja čak 780 ugovora ili ne plaća, ili delimično plaća svoje obaveze. Nakon svih analiza doneli smo odluku kojom je propisano da investitori koji su ugovorili plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, u ratama, a nisu izmirili svoje ugovorene obaveze, imaju pravo da podnesu zahtev da iznos preostalog duga na rate, plate na sledeći način. Dospeli dug do dana potpisivanja aneksa ugovora platiće sa umanjenjem od 30 odsto, a dug od datuma potpisivanja aneksa ugovora do krajnjeg roka za izmirenje ukupne obaveze iz osnovnog ugovora, sa umanjenjem od 60 odsto. Ovo pravo građani mogu da iskoriste do 31. decembra 2019. godine - rekao je Dejan Mandić i dodao da zainteresovani investitori zahtev za isplatu duga u celosti mogu preuzeti u prostorijama Uprave za građevinsko zemljište i investicije, u Ulici Stevana Branovačkog br. 3, ili sa web site- a www.ugzins.rs.

 

 

Mandić je pojasnio da odluka o izmenama i dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta zavređuje veliku pažnju jer obezbeđuje dodatne pogodnosti za veliki broj naših sugrađana koji su započeli legalizaciju za objekte izgrađene bez dozvole po starom zakonu, uz mogućnost otplate duga na 240 rata. Ugovori o legalizaciji kako je dalje rekao po starom zakonu predvideli su obračun kamata takozvanom komfornom metodom, što je dovelo do toga da im se dug i posle 10 godina otplaćivanja znatno uvećao.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet" Radomir Ćirilović istakao je dobru saradnju njegovog Udruženja i lokalne samouprave.

- Ovo je dokaz da bez ikakve politizacije, civilni sektor i lokalna samouprava mogu dobro da sarađuju, i želim da se zahvalim gradonačelniku Vučeviću, načelniku Mandiću i njihovim saradnicima sa kojima smo dve godine radili na rešavanju ovog problema i koji su imali sluha za Novosađane na bazi naših inicijativa. Usvajanjem ove Odluke imamo obostranu korist. Umanjenjem duga na dobitku će biti i građani i grad Novi Sad, koji bi ostvario veliki prihod u kraćem vremenskom intervalu, a desetogodišnja agonija građana biće prekinuta - naglasio je Radomir Ćirilović.

Navedeno pravo imaju i vlasnici objekata koji su do dana stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, zaključili ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije i ishodovali su naknadnu građevinsku dozvolu.

Zahtev za isplatu duga u celosti se podnosi na pisarnici Uprave za građevinsko zemljište i investicije u Ulici Stevana Branovačkog broj 3.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vucelja

  pre 1826 dana i 13 sati

  Gradili bez dozvole nelegal o dozvoljena legalizacija i sad se bune hoce jos da ne plate.

  Oceni komentar:
  2
  2