ISKUSTVA IZ BETANIJE: Za neke odlična, za druge pakao

ISKUSTVA IZ BETANIJE: Za neke odlična, za druge pakao

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, našim sugrađanima znana kao Betanija, mesto je gde se odvijaju najlepši i najvažniji događaji u životu jedne žene, ali i mesto gde se mnoge od njih leče, suočavaju sa problemima ili tužnim momentima. U Novosadsko porodilište sugrađanke odlaze u periodima kad su najemotivnije, te se svaki boravak u toj klinici odlično pamti.

Po čemu su naše čitateljke zapamtile svoja iskustva iz Betanije pitali smo ih u našoj anketi. Kao što se moglo i pretpostaviti, sećanja koja su podelile sa nama su često dijametralno suprotna.

Izdvojili smo neke od najupečatljivijih odgovora...


ZADOVOLJAVAJUĆA I ODLIČNA ISKUSTVA

– Moje lično iskustvo je sasvim korektno. Rodila sam blizance carskim rezom 2018. godine. Očekivanja mi nisu bila prevelika, sem da mi deca budu dobro, tako da sam izašla prezadovoljna. Tamo sam uspostavila laktaciju i naučila da dojim. Kući sam došla posle četiri dana, spremna da brinem o svojoj deci – navodi Slađana K. S.

Popriličan broj ispitanica tvrdi da zaista nije imalo nijednu zamerku.

– U Betaniji sam bila 30 dana. Na odeljenju održavanja visokorizične trudnoće provela sam 23 dana, a na odeljenju porodilja 7 dana. Za sve sestrice, doktore i babice imam samo reči hvale. Nijednu jedinu neprijatnost nisam imala. Neizmerno sam im zahvalna na pažnji i brizi koju su ukazali mojim bebama i meni komentariše Jovana P.

Željka M, koja je 2019. rodila trojke, kaže da ljubaznije osoblje nije srela.

– Ja sam 2019. operisana, na Sterilitetu sam ležala. Mogu da kažem da imam samo reči hvale i za doktore i za sestre sa odeljenja i sa intenzivne, operaciona sala. Hrana je bila sasvim u redu, s obzirom na to da je bolnica. Ne mogu da se požalim. Terapija na vreme, kad god nešto zatreba, sestra je odmah dolazila – priseća se Sonja P.


Dosta žena navelo je da smatra kako su porodillje koje se žale na hranu i higijenu razmažene i očekuju hotel, te da je najbitnije da sve prođe kako treba.

– Prelepa iskustva! Porodila sam se 2016. i 2020. S obzirom na to da je prošle godine počelo doba korone, ništa se tamo osetilo nije. Sestre i doktori ljubazni, dobri, hrana ok, higijena super, bila sam u novom delu i uživali smo i beba i ja, izašli u roku od 48 sati, sve super. Mislim da je sve do žena, kako se postave prema osoblju, oni samo traže ljubaznost i saradnju, znate kako kažu: kako dajes tako i dobijaš – uverena je Tina V. B.

Mirjana M. se u ovoj ustanovi porodila četiri puta i kaže da nikada nije imala nijednu neprijatnost.

Lepa iskustva, bar u 2021.godini. Sobe udobne, čiste, nov nameštaj (bar u delu gde sam ja bila), kupatilo uz svaku sobu i prostor za garderobu. Sestre i doktori ok. Malo su patronažne sestre koje brinu o bebama i laktaciji grube i nisu baš dostupne, pa moraš baš da insistiraš na nečemu što ti treba. Hrana solidna – opisuje Nikolina K. svoje sveže iskustvo.


LOŠE USPOMENE KVARE BITNE TRENUTKE

Kada upućuju kritike na račun ove zdravstvene ustanove, Novosađanke se uglavnom žale na loše uslove, poput bezukusne, jednolične i neodgovarajuće hrane, nedovoljne higijene u sobama i kupatilima, povremenog nestajanja tople vode, pocepane posteljine...

Međutim, pojedine žene svoja iskustva opisuju kao – jeziva.

– Provela sam 17 sati na indukciji, a na kraju se beba zaglavila i ostala bez kiseonika! Ne dao Bog nikom – kaže Suzana T.

Nedovoljno dobar, čak i loš odnos osoblja prema pacijentkinjama, nemali broj Novosađanki navodi kao veliku manu, a manjak osoblja je takođe evidentan.

– Raspoloženje i odnos zaposlenih prema meni je varirao od smena. U dnevnoj su sve bile ljubazne, brižne, pogotovo jer sam imala komplikacije. A onda je dosla noćna smena i užas, od deranja i istresavanja, do nedolaženja satima za neke hitne stvari. Nehigijena kupatila je bila na najvećem nivou tada – opisuje Tamara D.


Najtraumatičnija iskustva nose one sugrađanke kojima je život bio ugrožen.

– U porodilište sam se vratila nakon 25 dana od porođaja koji je obavljen carskim rezom i nakon koga su u istoj ustanovi obavljena tri kontrolna ultrazvuka (koja su navodno bila uredna), zbog preseptičnog stanja u kojem sam bila, jer mi je u 21.veku ostavljena posteljica. Smetalo mi je sto su me izložili životnom riziku, što su me ponovo uvodili u opštu anesteziju i radili reviziju, čije posledice i dan danas osećam – opisuje Olga I.

Na ovu temu, javio se i jedan tata, koji je naveo da su njegovu suprugu ostavili da se muči dok nije potegao vezu da je stave na sto i porode carskim rezom, te da su je otpustili sa vidno oteklim nogama, da bi sutradan zbog hipertentzije dobila moždani udar koji je, na sreću, preživela, ali je naš sugrađanin bio izuzetno rezigniran i ljut.

– Betanija je kao bolnica sistemski u nedostatku i to velikom... Nemaju uslove da pruže zenama ni 20% od onoga sto bi jedan najvažniji događaj u životu trebalo da prestavlja. Nemaju mogućnost da ti u 21. veku daju anesteziju i pruže minimalni komfor. Deliš kupatilo sa gomilom žena, hrana je oskudna, a ljubaznost zavisi od toga "ko ti zapadne". Ne krivim lekare, krivim državu i vlast i ovu i svaku prethodnu. Smatram da žene na porođaju i posle porođaja zaslužuju više i bolje i treba toga i da budu svesne i to nije nikakva razmaženost, već zdrav razum i samopoštovanje – ubeđena je Brankica Ć.

Nekoliko žena napomenulo je da im je najteže bilo kad su izgubile bebu, a bile smeštene u sobi sa porodiljama kojima su donosili bebe na podoj, jer im je to još više otežalo ionako strašnu situaciju.

– Nasilje u porođajnoj sali se vrši po protokolu, np.r Kištlerov zahvat, tkzv. laktanje, koji je zabranjen u većini civilizovanih zemalja. Indukcija bez pitanja krši prava majke i deteta, epiziotomija neopravdana, neodobrena je užasan vid nasilja na žensko telo. Vređanje, omalovažavanje, korupcija... Degradira se žena, nanosi joj se trauma za ceo život. To rezultira posleporođajnom depresijom, raspadom porodice – smatra Čila A.

Da su doživele različita nemila iskustva, dovoljno govori i reč kojom su mnoge od njih opisale svoj boravak u ovoj bolnici, a to je - horor.


SUGESTIJE ZA POBOLJŠANJE

Dosta sugestija nekadašnjih porodilja odnosi se na nepostojanje službe za podršku dojenju, koju bi, kako predlaže jedna čitateljka, činile sertifikovane savetnice za dojenje.

– Mnogo mi je žao što neonatolozi i pedijatri nisu naklonjeniji dojenju, u smislu da pruže više podrške i informacija majkama koje žele da doje svoje bebe. Ogromna kritika za dodavanje formule pre nego sto je uspostavljena laktacija – napominje Jelena P, koja se tri puta porodila u Betaniji.


Takođe, neke porodilje navele su da je lošiji odnos prema njima vikendom i praznicima, jer tada vidno fali osoblja, te kroz delimičnu šalu savetuju buduće majke da tempiraju kada će se poroditi.

– Hrana je užasna. Ne smatram sebe razmaženom, ali ono je dno. Kao u zatvoru. Za tih deset dana nijedan komad svežeg voća i povrća nisam dobila. Ručak bude nešto kuvano i to je ok, ali doručak i večera... Hleb, krekeri, marmelada, margarin, još hleba i puuuno salame. Ni plazma ne pomaže, ne možeš jesti ni nju deset dana. Treba povratiti snagu, uspostaviti laktaciju a tamo samo zatvor možeš dobiti. Moglo bi se malo povesti o tome računa – sugeriše Jovana M.

Prema različitim komentarima, kao što jedna čitateljka kaže, reklo bi se da sve ove žene nisu boravile na istom mestu. Videli smo od čega sve zavisi da li će neka od njih poneti lepo, neutralno ili loše iskustvo, a ostaje nada da će u neko doba sve žene izlaziti iz Betanije sa osmehom i lepim sećanjima.

Ukoliko i vi želite da podelite svoja iskustva sa nama, budite slobodni da ih opišete u komentarima.

Oceni vest:
16
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • mm

    pre 846 dana i 2 sata

    Gore od betanije je decja bolnica..raspad sistema i teski nerad.Tu decu bez roditelja niko od osoblja na posecuje do vizite.raspad sistema totalni ako kesu ne donesete osoblju

    Oceni komentar:
    0
    17
  • Frida

    pre 845 dana i 22 sata

    Tekst je realan. Ko će kako proći, zavisi od očekivanja. Ukoliko neko misli da je stigao u Mayo kliniku u Srbistanu, grdno se razočarao. Zato, verovatno u 2 sata noću zove privatno direktorku KCV i ministra zdravlja. Normalne žene dobiju maksimum od onoga sa čime se raspolaže.

    Oceni komentar:
    17
    14
  • sale

    pre 845 dana i 20 sati

    Ljubaznost i nega zavise isključivo od toga ko vam je vodio trudnoću (u privatnoj ordinaciji) ili koliko ste podmazali da sve bude kako treba. To svi znaju tako da nemojte bacati prašinu u oči. Moja žena je rodila blizance tamo i apsolutno stojim iza napisanog. KORUPCIJA i GRABEŽ.

    Oceni komentar:
    3
    44
  • S.

    pre 845 dana i 20 sati

    Užasno iskustvo. Bila sam 8h na indukciji,a nakon toga se beba zaglavila u stomaku jer nisu dobro izmerili mere karlice. Hitan carski rez! Loša ocena bebe na porodjaju i nije mi rečeno zašto iako sam pitala. Veoma neprijatne babice koja je vikala na mene i posle došla da mi se izvini jer sam koleginica. Kakve to veze ima šta sam,pre svega sam čovek. Još mnogo toga je tu bilo...

    Oceni komentar:
    0
    47
  • Moje iskustvo

    pre 845 dana i 17 sati

    Moje iskustvo je mrtvo dete. Pitanje je, dali viša medicinska sestra sa karcinomom mozga treba da bude ostavljena sama da pazi decu koja su prevremeno rođena, u inkubatoru, pa bilo to i 10 dana ranije. Poznat je austrijski slučaj, bar zdravstvenim radnicima.
    Dete rođeno sa ocenom 9/10 je bilo mrtvo 24 sata kasnije, nisu mu dali antibiotik.
    A zatim su kreirali lažni trudnički dosije, jer nikakva bolest nije postojala tokom trudnoće.
    Potpisala su se 3 mlada lekara.
    Za sve navedeno posedujem dokaz.
    Jedna molba za sve mlade roditelje - ako vam se desi ovako nešto, nikada ne ostavljajte leš deteta Patologiji, može kasnije biti upotrebljen za zamene.
    Uglavnom se to dešava sa mladim Romkinjama koje se porode pa pobegnu i ostave dete.

    Oceni komentar:
    5
    14
  • Ovo mogu da kažem

    pre 845 dana i 13 sati

    Mrtvo dete. Nije dobio antibiotik kad je trebalo.
    Prestanimo da dižemo Betaniju u nebo i crtamo cvetiće.
    Betanija je izgrađena na starom jervejskom groblju.
    Svim mladim parovima savetujem da idu u Beograd.
    Betanija je odlična samo za lečenje ženskih bolesti. Nikako za porođaje.

    Oceni komentar:
    5
    20
  • dobrila

    pre 844 dana i 20 sati

    Betanija je hram korupcije, kršenja svih zakona od toga da doktor ne sme da dolazi na porođaj van svoje smene, do toga da ko želi može da dobije indikaciju za carski rez ako dovoljno podmaže. Bez epidurala koji u XXI veku imaju i seoska porodilišta, sa psihologom kome više nego porodiljama treba psihološka pomoć i koji ne dolazi sam čak ni kod žena koje su izgubile bebe, već mora da se zove.

    Oceni komentar:
    2
    25
  • Ceca

    pre 844 dana i 16 sati

    Moje iskustvo je dobro. Osoblje je bilo ljubazno, angazovano, profesionalno. Sve je proslo u najboljem redu, bez ikakvog "podmazivanja". Naravno da postoje stvari koje se mogu poboljsati i treba raditi na tome (hrana, higijena, veca angazovanost pedijatrijskih sestara oko dojenja).

    Oceni komentar:
    5
    2
  • Dugine boje

    pre 844 dana i 15 sati

    Ceca, član Partije, uvek raspložena za bajke.

    Oceni komentar:
    1
    8
  • Aleksandra

    pre 844 dana i 8 sati

    Ko ce kako proci zavisi samo i iskljucivo da li ides privatno na preglede i koliko imas para i da li castis svaki dan sestre i bla,bla,bla.

    Oceni komentar:
    1
    21
  • Hmmm

    pre 844 dana i 20 minuta

    E ovako,super što je Betanija tema.Počela bih od početka.Vodila sam trudnoću u Somboru,pošto sam iz Sombora.Kod nas su počeli rekonstruisati porodilište baš kad mi je bio blizu termin za porođaj...Moja dr mi rekla da biram između Subotice i NS.Ja sam izabrala NS misleći da su stručniji,bolji i ljubazniji.Al grdno sam se prevarila.Otišla sam 2 nedelje ranije na ležanje u Betaniju,zbog visokog pritiska.U početku je sve bilo ok,što se tiče osoblja nemam ni jednu zamerku,sve su bile ljubazne.Nakon nedelju dana ležanja u toj bolnici počinju moje muke.Stavili su me na indukciju(8 dana pre termina) bila sam na indukciju od 9h-19h uveče,imala sam jake bolove al se nisam ništa otvarala,da bi mi negde oko 12h rekli da se bebini otkucaji smanjuju i brzo su meni stavili kiseonik da bi stabilizovali bebine otkucaje,ja sam se istraumirala molila sam ih da prekinu ind. i da urade carski rez,ne oni su se tome pritivili i rekli da to ne rade na zahtev pacijenata nego da to rade kad oni vide da se mora,bez obzira što se to desilo u 12h popodne oni su nastavili sa ind do 19h da bi me u 19h iskljucili i rekli da se vratim u sobu i da ćemo probati opet sutra.Ja sam ih molila da mi urade carski da ne želim na ind više zbog straha da se ponovo ne desi to,a oni nasuprot mojoj molbi nisu pristali,da bi me sutradan opet stavili, u 9h do 15:30h.U 12h mi pukao vodenjak,imala sam još jače bolove al se opet nisam otvarala al trudovi su mi počeli uveliko i dete je guralo prema napolje,da bi ja zvala dr i to rekla i ona mi nije verovala kaže ne moguće,i ode ja sam njih molila sigurno jedno pola sata,da bi ona ponovo došla ista ta dotična i rekla mora se raditi hitan carski,jer dete stvarno gura prema napolje.Kad smo došli u salu pre nego što će me uspavati dr me izvređala da sam debela kako sam mislila sa 200kg da se porađam itd.A niti imam 200kg,ma ni blizu.Porodila sam se sva sreća sve je uredu proteklo dete hvala Bogu živo i zdravo.Dok sam ležala na intenzivnoj posle porođaja čula sam od mnogih žena da je dr tarifa minimum 600evra da bi te gledali kako treba i porodili.I žene koje su dale taj novac stv su bile gledane i dan i noć i one i bebe.Kad su mi radili UZ reza par dana posle porođaja dr koja mi gledala rekla mi da je ona lično pogrešno počela ušivati i da je dr koja me operisala na to pogrešno nastavila ušivati.I rekla mi ta koja mi gledala UZ da valjda će sve biti uredu i smejala se.Otišla sam kući iz Betanije nakon 4 dana,sa navodno da je sve uredu sa rezom,da bi nakon 2 nedelje završila u bolnici u Somboru jer mi se rez inficirao i otvorio,i eto bila sam 10 dana u bolnici u SO,sva sreća pa su dr iz SO savesno to odradili da rana lepo zaraste.Tako da moje mišljenje je loše što se tiče Betanije,i ne daj Bože nikome ono što sam ja preživela,a kamoli druge žene,što su preživele.

    Oceni komentar:
    6
    29
  • Dragana

    pre 822 dana i 8 sati

    Porodila sam se pre tri meseca u Britaniji i moje iskustvo je jako loše, posle tri dana krvarenja jedva namolila transfuziju da dobijem,sastavili su mi urinarni kateter od koga sam dabila ešerihiju,imala sam burnu reakciju na indukciju koji su mi brzo dali i svašta je bilo....a najgore je što mi dete ima desni kuk,rame i koleno iščašeno e to im nikada neću oprostiti i nek to nose na duši...

    Oceni komentar:
    2
    16
  • Sann

    pre 806 dana i 15 sati

    Porodila sam se carskim rezom pa sam vikend provela u betaniji-a za vikend vizite nema, nikoga nema.. U sobi kupatilo nije radilo pa smo se tako sveže porođene vukle do susedne sobe-nas 6 na kupatilo-wc šolja i kada zapušene lohijama... Sve Zidovi sobe sivi, posteljina iscepana... Deo koji je zvanično renoviran inače... Betanija-blagi užas-moje iskustvo

    Oceni komentar:
    0
    17
  • Zita

    pre 775 dana i 5 sati

    Baby friendly treba da se ukine pod hitno!!! Nije friendly ni za mame ni za bebe. Surovo je sveze porodjenu zenu koja 99% ima epiziotomiju ostaviti da se sama brine o bebi, previja je, doji je, ustaje po 20 puta danju i nocu... ja sam cetiri dana bila, nista nisam spavala, plakala sam za muzem ili bilo kim ko bi mogao malo da uzme bebu kad place ili da mi je bar doda da je dojim da ne moram sa ranom i bolovima toliko da ustajem iz kreveta. Osoblje je inace ljubazno, hrana mi je bila nebitna.

    Oceni komentar:
    4
    26
  • Željana Tintor

    pre 768 dana i 20 sati

    E ovako da i ja podelim moje iskustvo! Operisana sam prosle godine u 6 mjesecu veliki miom materice! Bicu surovo iskrena, operisao me kazu najveci strucnajak.. ali toliko namrgođenih lica, neljubazonosti jos nisam videla! Šok soba, PAKAO, posebno glavna sestra dobro pamtim jer je to moja trauma zove se M, strasno, galami, neljubazna, ja sam imala velike bolove jer creva nisu htela proraditi, stegli mi noge previse toliko su mi stopala bila otekla da sam ih prestala osecari, primala trodone,

    Oceni komentar:
    0
    13
  • Zeljana Tintor

    pre 768 dana i 20 sati

    Nastavljam komentar, trebali su me uspavati, sestra je upozorila sve sestrice da ne obracaju paznju na mene, jer placem od bolova, surova zena! DrPantelic i doktorka za creva su divni, a ovo drugo ja nemam reci, sad mi je ostalo neko zadebljanje, priraslica i moram opet pod noz, kad uradim CT, znaci nedaj Boze nikome da prođe kao ja! Toliko

    Oceni komentar:
    0
    7
  • RZ

    pre 767 dana i 10 sati

    Moje iskustvo iz Betanije je blago rečeno užasno... Horor... Prvo kad sam primljena u porodlište babice su bile ljubazne nmg dušu da grešim ali sutradan kad sam poslata u porođajnu salu eeee tu nastaje horor... Prvo su mi dali indukciju, probušili vodenjak da bi lekar kom nzm ime (ni svestan nije koliko je srećan zbog toga) počeo da urla na mene između ostalog citiram ga "Zašto se bavite tim sportom kad nemožete da se porodite" . A inače to mi je bila treća trudnoća. Znači samim tim lako sam se

    Oceni komentar:
    2
    10
  • A druge ustanove?

    pre 766 dana i 23 sata

    Nije vezano za Betaniju ali zasto ne pisete i o drugim zdravstvenim ustanovama npr.o domu zdravlja Novi Sad.
    Koliko su pacijenti nezadovoljni a i sami zaposleni sta sve trpe od nadredjenih,pogotovo od kada je covid.

    Oceni komentar:
    0
    0
  • Tea

    pre 765 dana i 9 sati

    Tri vaginalna porodjaja u Betaniji, bez veze i bez placanja ikoga. Bez anestezije porodjena svaki put.Babice u porodjajnoj sali su bile predivna, ne znam koja mi je bila bolja.Dovoljno glasne ali umilne, verovala sam im. Sva tri puta sam bila u dvokrevetnoj sobi sa ispravnim toaletom. Hrana je onako, al to mi je nekako nebitno.Mane su sto se pedijatrijske sestre ne posvecuju dovoljno oko ucenju dojenju posebno prvorotkama. Mozda bih bila grublja da sam duze ostajala, al srecom sam bila max 4noci

    Oceni komentar:
    4
    1
  • Milica

    pre 394 dana i 13 sati

    Betanija je do dna.. 3 puta me vraćaju sa bebom kojem je stalo srce u 5om mesecu.. Uzas uzas.. dno dna .. sigurno da sam dala 200e da bi me primili. Veterinar se bolje pojasa nego oni prema zenama.. kakvo je ovo vreme doslo. Ocena u minusu

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Što dalje od Betanije

    pre 393 dana i 20 sati

    Betanija je izgrađena na mestu gde je bilo jevrejsko groblje, pa su posle rata našli za shodno da baš tu grade.
    Obilje negativne energije je pod njom i nikakve zgrade ni aparati to ne mogu promeniti.
    Možda može biti dobra za lečenje bolesti, ali za porođaje nikada.
    Dokaz za to je što od kada je nastala, stanje je uvek bilo isto.
    Bez obzira na vrstu vlasti, upravnike ili osoblje.
    Takođe sam jedan od onih kome je dete ili ukradeno ili ubijeno nebrigom.
    A dosije je falsifikovan, video sam ga.

    Oceni komentar:
    0
    1