ISPRAVLJANJE NEPRAVDE: Čovek zaslužan za spasavanje 3.000 dece i majki iz mađarskog logora

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE: Čovek zaslužan za spasavanje 3.000 dece i majki iz mađarskog logora

Muzej grada Novog Sada priređuje izložbu o episkopu bačkom Irineju Ćiriću, u saradnji sa Eparhijom bačkom, a povodom 60. godišnjice od njegove smrti. Autor izložbe je mr Gordana Petković, viši kustos istoričar. Kako navode, život i delatnost episkopa Irineja, jednog od najobrazovanijih i najeminentnijih arhijereja svog doba, sticajem istorijskih okolnosti nisu u dovoljnoj meri poznati naučnoj, a ni široj kulturnoj javnosti. Predstavljanje njegove ličnosti na ovaj način mali je doprinos ispravljanju ove nepravde ...

Irinej (Ivan) Ćirić rođen je 1884. u uglednoj porodici u Sremskim Karlovcima, od oca Isidora, patrijaršijskog i narodno - crkvenog sekretara, i majke Evelina, rođ. Krečarević. Školovao se u mestu rođenja, u Novom Sadu, gde je završio gimnaziju (1902) , u Rusiji, gde je završio moskovsku Duhovnu akademiju (1906) , a zatim je studirao u Beču na Filozofskom fakultetu (grupa semitskih jezika). Doktorirao je 1908.

Zamonašio se u manastiru Hopovo, pred Božić 1908. godine, i u monaštvu dobio ime Irinej. Brzo je napredovao u monaškim činovima. Aprila 1909. postavljen je za bibliotekara Patrijaršijske biblioteke u Sremskim Karlovcima, a u jesen iste godine postao je, u zvanju docenta, profesor Karlovačke bogoslovije. Na osnovu objavljenih naučnih radova izabran je za vanrednog profesora ove škole (1913). 

Za episkopa timočkog izabran je 1919. Radio je na duhovnoj i na materijalnoj obnovi Timočke eparhije. Tu je ostao do novembra 1921. kada je premešten u Bačku eparhiju, a svečano je ustoličen nekoliko meseci kasnije u Novom Sadu (1922). Bačkom eparhijom upravljao je 33 godine, a polje rada bilo mu je izuzetno široko. Tokom 1927. boravio je u Potkarpatskoj Rusiji (Čehoslovačka) , kao izaslanik SPC, obavljajući misiju uređenja tamošnje Crkve, gde su se unijati vraćali u svoju staru pravoslavnu veru. Kao jedan od najobrazovanijih i najeminentnijih arhijereja svog doba bio je angažovan u radu više međunarodnih crkvenih pokreta u kojima je dostojno predstavljao SPC.

Bavio se izučavanjem crkvenog pojanja, ikonografijom i slikarstvom, prevodio je, pisao je poeziju i beletristiku.

Tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući episkopovoj inicijativi i angažovanju crkvenih opština spaseno je iz mađarskog logora Šarvar i razmešteno po Eparhiji bačkoj 2.800 dece i 180 majki sa odojčadima. Njegovom zaslugom osnovana je i Eparhijska (Dečja) bolnica u Novom Sadu u kojoj su lečena deca obolela od tuberkuloze u ovom logoru.

Po završetku rata episkop Irinej je 17 meseci proveo u kućnom pritvoru. Umro je uoči Blagovesti 1955, a sahranjen je u novosadskoj Sabornoj crkvi.

 

Svečano otvaranje Izložbe "IRINEJ ĆIRIĆ, EPISKOP BAČKI (1884 - 1955)" najavljeno je za ponedeljak, 7. decembar u 19 časova, u Kulturnom centru Novog Sada, Katolička porta 5. Izložbu će otvoriti Njegovo preosveštenstvo Irinej, episkop bački, a biće postavljena do 20. decembra.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan