Ispred Železničke stanice planira se grandiozni spomenik "Apoteoza srpske Vojvodine"

Ispred Železničke stanice planira se grandiozni spomenik "Apoteoza srpske Vojvodine"

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je konkurs za izbor idejnog rešenja za spomenik "Apoteoza srpske Vojvodine", koji je predviđen na cvetnom platou ispred Železničke stanice.

Rok za dostavu radova je 20. decembar, a nagradni fond je 5,5 miliona dinara, odnosno prvonagrađeni autor će dobiti 3 miliona, drugonagrađeni 1,5 miliona, dok trećeplasiranom sleduje milion dinara. Procenjeno je da će izrada i postavljanje spomenika koštati 25 miliona dinara, a predviđeni rok za završetak radova je 12 meseci.

Kako je objašnjeno, inicijativa o podizanju spomenika ističe tri najznačajnije istorijske ličnosti, za stvaranje Srpske Vojvodine, sredinom 19. veka, generala Đorđa Stratimirovića, general-majora Stevan Šupljikca i patrijarha Josif Rajačića. Predviđeno da spomenik čine tri figure u stilu akademskog realizma.

Od učesnika konkursa se očekuje da urade idejno rešenja spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine" (skulptura i postamenta/postamenata), kao i da predlože koncept parternog uređenja pripadajućeg platoa, te da izrade prostorni model spomenika. objašnjeno je u konkursnoj dokumentaciji.

Parterno uređenje i mogućnost pristupa spomeniku trebalo bi pažljivo razmotriti, kao i hortikulturno uređenje celog platoa, koji bi morao da zadrži svoj dominantno cvetni izgled – objašnjeno je u konkursnoj dokumentaciji.

Po­bed­nič­ko re­še­nje na konkursu iza­bra­će struč­ni ži­ri, ko­jim će pred­se­da­va­ti istoričar direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, čiji je zamenik direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić. U stručnom žiriju je još devet članova - arhitekta direktor JP “Urbanizam” Dušan Miladinović, predsednik Matice Srpske dr Dragan Stanić, akademski vajari Svetomir Arsić Basara i dr Vukašin Milović, protojerej Vladan Simić, kao i diplomirani inženjeri arhitekture Dragomir Acović, Bogdan Vasović (UGZI), Srđan Zorić (UGZI) i dr Nemanja Radusinović (UGZI).

Oceni vest:
4
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Neđo

  pre 347 dana i 16 sati

  Jel ovi nesrećnici znaju šta znači apoteoza?

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Džabe krečenje nabeđeni

  pre 347 dana i 14 sati

  Oni bi da dignu veeeeeliiikiii spomenik kojim bi obeležili celu Vojvodinu kao beogradsku.
  (Šta bre srpsku, kada Beograd odlučuje o svakom prsluku brale, devojano mlada?)
  Međutim nijedan spomenik to ne može uraditi.
  Vojvodinu čine ljudi, kojima je baš lepo tako, dok su Vojvođani.
  Možete da podignete i Burdž Kalifu.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • IZNOGUD

  pre 345 dana i 12 sati

  E ako je protojerej u žiriju....

  Oceni komentar:
  0
  1