Istine i zablude o mineralnoj vodi

Istine i zablude o mineralnoj vodi

O kiseloj vodi možete svašta da pročitate ili čujete, od toga da je lekovite, do toga da nije ni prineti običnoj, negaziranoj vodi. Evo šta nauka kaže o četiri raširena verovanja o mineralnoj vodi.

MIT: Mineralna voda ne hidratizuje kao obična voda

Smatralo se da ugljendioskid iz mineralne vode sprečava telo da iskoristi vodu, ali istraživanja su pokazala da to nije istina. Studije su pokazale da nakon intenzivnog treninga mineralna voda okrepuljuje koliko i "obična".

MIT: Mineralna voda je loša za zube i kosti

Ugljenična kiselina koja se pojavi kad se spoje ugljendioskid i voda može da ošteti zubnu gleđ, ali da bi se to desilo, morali biste tokom dužeg vremenskog perioda da pijete ogromne količine kisele vode (šest ili više litara) svakog dana. Što se tiče kostiju, nakon studije koja je proučavala uticaj gaziranih pića na gustinu kostiju kod žena, sve mineralne vode su dobile "zeleno svetlo".

MIT: Mineralna voda ne pomaže prilikom mršavljenja koliko i obična voda

Kisela voda može da izazove privremenu nadutost, ali, ona stvara bolji osećaj sitosti od obične vode, naročito ako je pijete na prazan stomak. To znači da je mineralna voda u stvari dobar saveznik u mršavljenju. Ali, to ne važi za kisele vode sa "ukusima", jer u njima ima veštačkih zaslađivača koji će samo pojačati želju za slatkim.

MIT: Mineralna voda izaziva gorušicu

Mineralna voda neće izazvati gorušicu, ali može da pogorša stanje ako vas već muči ovaj neprijatan problem. Ako imate gorušicu, bolji izbor je obična, negazirana voda, naročito uz obroke. Mineralna voda pogoršava stanje jer mehurići opuštaju otvor jednjaka, olakšavajući želudačnoj kiselini da se vrati u jednjak, što izaziva gorušicu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan