ISTRAŽILI SMO: Kako je moguće da gradilište onemogući pristup ulici Stevana Doronjskog? (FOTO)

ISTRAŽILI SMO: Kako je moguće da gradilište onemogući pristup ulici Stevana Doronjskog? (FOTO)

Činjenica da se svuda u Novom Sadu nešto gradi ili popravlja je pohvalna. Međutim, dešava se da zbog građevinskih radova stanovnici određenih ulica bivaju "odsečeni" od ostatka grada, o čemu svedoči i pismo naše čitateljke koja se našla "zarobljena" između gradilišta i slepe ulice. Ovo je, nažalost, samo jedan od brojnih sličnih primera.

Naša sugrađanka pod inicijalima A. J. (ime i prezime poznato redakcii) javila nam se kako bi skrenula pažnju na nepravedan tretman stanovnika Ulice Stevana Doronjskog, u kojoj i sama stanuje.


Juče kad sam se vraćala kući, dočekalo me je to da svojoj ulici ne mogu prići, jer se tu nalazila rampa koja je označavala da pristup ulici nije omogućen. Pomerila sam rampu i prošla, kako bih došla do svog parking mesta u okviru kompleksa gde živim. Dakle, ne parkiram se u ulici, nego imam svoje (kupljeno) mesto. Na neparnoj strani ulice, gde se nalazi moja zgrada, nije stajalo nikakvo obaveštenje da će se izvoditi neki radovi koji će onemogućiti pristup ulici, već sam takvu objavu našla samo na zgradama sa druge, parne strane – kaže Novosađanka A. J.

Naglasila je i to da je ulica slepa, te se u nju može ući i iz nje izaći samo sa jedne strane, koja je sada zatvorena, kao i to da "Put-Invest", koji izvodi radove, nije omogućio nikakav alternativni pristup ulici dok traju radovi.


Ova firma nije objavila ni dokle će da traju radovi, tako da mi možemo biti zarobljeni mesecima. To nije fer prema ljudima koji tu imaju kupljena/zakupljena parking mesta, a dobro je poznato da sama Detelinara odavno kuburi sa parkingom i da jednostavno nemamo gde da ostavimo vozila – žali se ova naša sugrađanka, zamolivši nas da saznamo nešto više o ovoj situaciji.

Nakon ovog pisma, obišli smo ovu lokaciju i napravili fotografije postojećeg stanja, a pitanja smo postavili i kompaniji zaduženoj za izvođenje građevinskih radova.


"PUT-INVEST" ODGOVARA: "Postupanje nas kao izvođača ograničeno je ugovorenim uslovima sa investitorom – Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije"

Naša redakcija obratila se ovoj građevinskoj firmi sa željom da od njih dobije više informacija u vezi sa navodima naše čitateljke, a u odgovoru nam je rečeno da se radovi u ulici Stevana Doronjskog izvode na osnovu zaključenog ugovora sa investitorom – Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, te da je rok za izvođenje radova 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača radova u posao od strane investitora.


Kao izvođači radova, uvedeni smo u posao dana 21. juna 2021. godine. U skladu sa zaključenim ugovorom i važećim propisima, postavili smo gradilišnu tablu, čime je gradilište vidno obeleženo, sa istaknutim rokom izvođenja radova kao obaveznim elementom gradilišne table, čije fotografije Vam dostavljamo. Izvođač je dužan da organizuje gradilište, postavi saobraćajnu signalizaciju i obezbedi odvijanje javnog saobraćaja isključivo u skladu sa Elaboratom o uređenju gradilišta i dostavljenim Rešenjem o tehničkom regulisanju saobraćaja, čiji je deo situacioni plan saobraćajne signalizacije koji Vam takođe dostavljamo. Kako smo dužni da postupamo u skladu sa navedenom dokumentacijom, nismo u mogućnosti da samostalno i proizvoljno omogućujemo i obezbeđujemo alternativne prolaze odnosno puteve, prolazak kroz zonu gradilišta i slično – navodi se u saopštenju "Put-Investa" koje je stiglo na mejl redakcije portala Moj Novi Sad.


Kako se napominje u odgovoru, ova firma izražava razumevanje za problem koji je iznela naša sugrađanka, i dodaju da se i sami suočavaju sa problemom nedostatka parking prostora u gradu, a posebno otežavajuća okolnost u ovom slučaju je što se radovi izvode u slepoj ulici, kako je navela i sama sugrađanka.

Želeli bismo da izađemo u susret, ali postupanje nas kao izvođača ograničeno je ugovorenim uslovima sa investitorom, važećom zakonskom i podzakonskom regulativom i tehničkom dokumentacijom na osnovu koje se izvode radovi (projektom, građevinskom dozvolom, rešenjem o tehničkom regulisanju saobraćaja i dr.). Kao izvođači se uvek trudimo da se svi radovi izvedu u što kraćem roku, poštujući propisane i ugovorene uslove izvođenja radova, i jedino što možemo u ovom trenutku je da zamolimo za strpljenje – dodaje se u odgovoru "Put-Investa".


Budući da se u Novom Sadu naveliko gradi novo i sređuje dotrajalo, izgleda da bi trebalo malo pažljivije razmotriti pomenuta tehnička rešenja o regulisanju saobraćaja, a zatvaranje ulica zbog građevinskih radova shvatiti kao priličan problem njihovih stanovnika i pokušati pronaći neko rešenje u ovim situacijama.

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 49 dana i 2 sata

  Emerald hild konstantno, bez ikakvih dozvola, za sopstvene potrebe, zatvara ulicu Orlovica Pavla. Samo parkiraju kamion na sred ulice i to popreko i nema prolaza. Stave oni, ponekad, neku tablu da se u ulicu me može uci, ali problem je sto oni nemaju nikakve dozvole da zatvore saobracaj, pogotovo sto ga zatvaraju obično na više od 8h.

  Oceni komentar:
  1
  2