ISTRAŽIVALI SMO: Gde je raj za bicikliste u Novom Sadu i bližoj okolini

ISTRAŽIVALI SMO: Gde je raj za bicikliste u Novom Sadu i bližoj okolini

Topli jesenji dani, idelna su prilika za vožnju biciklom kroz Novi Sad, uz priobalje Dunava, a fruškogorski region prava je poslastica za one koji vole nešto ekstremniji biciklizam.

U našem gradu postoji solidna kilometaraža biciklističkih staza koje su duž većine gradskih saobraćajnica, pa se mnoge znamenitosti mogu videti i u toku vožnje biciklom ulicama grada.

Uz Dunav prolazi i biciklistička ruta "EuroVelo 6", pa ljubitelji vožnje na dva točka koriste priliku da uživaju u onome što grad pruža.


Tu je staro jezgro grada, Muzej Vojvodine, Tvrđava, Trg galerija, a pokraj Dunava biciklistička staza vodi direktno na Štrand. Do Štranda piobalje Dunava je zanimljivo na svakom ćošku, pa predah može “pasti” i na nekoj takozvanoj divljoj plaži.

Gradske vožnje, po rečima Marka Trifkovića iz Novosadske biciklističke inicijative, preporučuju se onima koji tek počinju s ovom vrstom sporta, dok su one s većim usponima namenjene aktivnijim rekreativcima.

- Oni koji žele da uživaju u biciklističkim vožnjama treba najpre da odaberu neke lakše staze i da nauče da se ponašaju u saobraćaju. Odnosno da vode računa kako o sebi tako i o drugim učesnicima u saobraćaju. Nakon toga mogu se uputiti na neke ozbiljnije trase van Novog Sada. Vožnja može da se pretvori u pravo uživanje, jer u neposrednoj blizini grada, postoje mnogobrojni restorani i čarde na kojima biciklisti mogu da se odmore – kaže Trifković.Ljubitelji dvotočkaša svakako imaju mnogo sadržaja u Novom Sadu, ali su im dostupni i Čenej, Futog, Veternik, gde su brojni salaši i čarde.

Kroz Veternik, preko Futoga tu je Begeč. Čitav put je moguće voziti uz Dunav, jer postoji staza uz reku. Na Begečkoj jami nalazi se čarda gde je odmor zagarantovan.

Za one koji kako kaže Trifković na biciklu provode više vremena i imaju dovoljno kondicije tu je trasa do Čeneja koji je od Novog Sada udaljen oko deset kilometara.

- Pored Čeneja su salaši, pa je tu moguće iskoristi priliku da se biciklisti okrepe ili probaju vojvođanske specijalitete – napominje Trifković.


Sremska Kamenica i Sremski Karlovci nude priobalje Dunava, gde je takođe moguće uživati u vožnji. Pokraj Karlovaca nalazi se Planinarski dom Stražilovo, koji je odličan za predah i šoljicu čaja ili kafe.

Zbog prirodnih lepota, pogodnih puteva i staza bez saobraćaja, Trifković napominje da je fruškogorski region pravi raj za bicikliste. Do Fruške gore moguće je iz: Sremskih Karlovaca, Kamenice i Bukovca.

- Pored manastira koje je moguće posetiti prilikom vožnje Fruškom gorom tu su i različiti planinarski domovi koji takođe imaju svoje ponude – kaže Trifković.

 


Treba imati na umu da kroz Frušku goru obiluju strmije staze, te je potrebna dobra priprema za takvu vrstu vožnje.

Ono što iskusniji vozači ne bi trebalo da propuste je i Koviljsko-petrovaradinski rit.

- Ovde je moguća vožnja nasipom, ali je ipak preporučlivije kada nema padavina i kada je zemlja suva – zaključuje naš sagovornik.

 

Ponuda staza na Fruškoj gori
 


Sremski Karlovci, Stražilovo, Brankov grob, manastir Grgeteg
– 15 kilometara. Kraća zahtevna staza, većim delom kroz šumu, planinarskim stazama i zahteva dobru kondiciju..

Sremski Karlovci, manastir Krušedol, - (15 kilometara) – srednja zahtevna staza, sva je po asfaltu, a uspon je samo do Banstola.

Sremski Karlovci, Stražilovo, Brankov grob, TV toranj, Venac, Hopovo, Krušedol- (40 kilometara)- zahtevna staza, mešavina asfalta i planinarskih staza, valovita sa par kraćih uspona, zahteva dobru kondiciju.

 


Iriški venac, Crveni Čot, Remeta, Vrdnik, Iriški venac
(35 km, 700 m uspona) – manje zahtevna staza, mešavina asfalta i planinarskih staza, vožnja preko blago talasajućeg grebenskog puta.

Bocke, Popovica, kroz Kamenički park (15 km, 250 m uspona) – srednje zahtevna staza, mešavina asfalta i planinarskih staza, a zanimljiva jer pruža mogućnost brzog spusta relativno uskim putevima.

Novi Sad, Rakovac, Zmajevac, Iriški venac, Novi Sad (34 kilometra 650 m uspona) – srednje zahtevna staza, sve na asfaltu. 

Tekst: Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović, Pixabay.com

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan