ISTRAŽIVANJA: Novi Sad među gradovima u kojima opozicija ima šansu za pobedu na izborima

ISTRAŽIVANJA: Novi Sad među gradovima u kojima opozicija ima šansu za pobedu na izborima

Ukoliko na proleće budu raspisani beogradski izbori, opozicine stranke imaju velike šanse za pobedu, a istraživači u izjavama za "Novu" navode da će na redovnim lokalnim izborima sledeće godine opozicija biti favorit i u najmanje četiri centralne gradske opštine.

Vlast SNS-a se ne "ljulja" samo u prestonici – prema rečima sagovornika ovog lista, neizvesno će biti i u Novom Sadu, Nišu i Čačku, a iznenađenje je moguće i u Kragujevcu. 

Beograđani će na proleće izvesno izaći na birališta, a upitno je da li će oni biti samo redovni opštinski izbori ili će biti glasanja i za odbornike u Skupštini grada Beograda. U slučaju da se Aleksandar Vučić odluči i na gradske izbore, koje je obećao javno u više navrata, sagovornici "Nove", ali i do sada objavljena istraživanja, govore da bi u tom slučaju vlast SNS mogla i da padne u glavnom gradu.

Srećko Mihailović, glavni istraživač "Demostata", navodi da su radili istraživanja u Beogradu i da su šanse na strani opozicije. Podsetio je i da je opozicija pobedila i na prošlim izborima, ali nije osvojila vlast. On navodi i da na predstojećim lokalnim izborima, opozicija ima "neku" šansu i u još nekim velikim gradovima, dok ih ima najmanje u malim sredinama.

Gde je opozicija favorit, a gde će biti neizvesno 

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, ističe da SNS jeste u padu u odnosu na prošle parlamentarne i lokalne izbore, ali dodaje da lokalni ne mogu biti validan pokazatelj, jer su održani u okolnostima bojkota. On kaže da je rejting naprednjaka ispod 40 odsto, a da je situacija na lokalu još lošija.

Vukadinović kaže da opozicija u Beogradu tradicionalno ima najviše šansi i to u centralnim gradskim opštinama – Vračar, Savski venac, Stari grad i Novi Beograd.

U još nekoliko opština u Beogradu može se očekivati neizvesna borba sa realnim šansama za opoziciju – kazao je Vukadinović i dodao da u još nekoliko gradova SNS stoji relativno slabo i da se tamo može očekivati velika i neizvesna utakmica ukoliko uslovi budu koliko-toliko ravnopravni.

Reč je o Čačku, Novom Sadu i Nišu.

– Tu bi udružene opozicione snage realno mogle da računaju da odličan rezultat, a možda i pobedu. To smo u poslednjih četiri do pet meseci potvrdili istraživanjima. Mislim da ima još nekoliko gradova gde može da bude tesno, a ne mogu to da potkrepim brojkama. Misterija je grad Kragujevac. Čini bi se da bi tu moglo da bude interesantno i izjednačano – rekao je Vukadinović i dodao da bi napeto moglo da bude i u Šapcu, Kraljevu i Zrenjaninu.

On navodi da bi rezultat SNS u većim gradovima mogao da se kreće od 35 do 38 odsto glasova.

– To je svakako odličan rezultat, ali pokazuje da ima prostora za jednu dobru organizaciju i solidan rezultat i možda neko iznenađenje. Ove brojke, pogotovo u većim gradovima, ukazuju na vrlo verovatni porast uloge SPS koji bi u tim sredinama, pa i drugde mogao da bude tas na vagi – smatra Vukadinović.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 283 dana i 22 sata

  Sta mislite zasto rekonstruisu sve zivo i mrtvo po gradu, bulevar nije presvucen 20 godina…

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Opozicije nema - pa nema ni Šanse!

  pre 283 dana i 21 sat

  Još jedno promašeno istraživanje.Opozicija nema nikakvih šansi u NS. Kao prvo, opozicija nema običaj da maltretira građane, da bi pokrala neka javna sredstva. Ona lepo to mazne, i ne pravi baš nikakve javne radove, ne zatvara građanima ni vodu, niti zatvara trake na Bulevaru Porobljavanja - već lepo samo skloni sredstva i pravi se nevešta.A ovi nepismeni, a siledžije, svašta su u stanju da odglume da bi maznuli sredstva.Te Spomenike, te Javne Klupe od 10K evra, te Sportska Društva, te Pomoći...

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Dole Partijci!

  pre 283 dana i 21 sat

  Da bi što više ukrali javnog novca, dok mogu i dok su tu.
  Eto, to mislim.
  A oni neka dokažu da nije tako, bar jednom javno objavljenom fakturom ili tenderom.
  Kao što Vodovod treba da dokaže SVAKU havariju - bar jednom javno objavljenom fotografijom.
  Kojih nema.
  Nego pošalju terenskog majstora da zavrne glavni ventil ljudima i proglase havariju i radove koje niko ne vidi.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Nemanja

  pre 283 dana i 21 sat

  Opzicija ima šansu ? Koja opozicija ? Ona što je već bila pa se nafatirala pa bi još ?
  Nema prave,normalne i čvrste opozicije. Sve preletači. Kupiš ih za burek i kavurmu...što reče Djole. Desetine stranaka,organizacija,nezavisnih ali i zavisnih,duštava,pokreta,sivihzelenih,zimzelenih. Osećam se sjajno što nigde nisam član....sem u jednom šahovskom klubu...

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Telep

  pre 282 dana i 23 sata

  To je sigurno, ovo šta se gradi i kako se gradi po Telepu to je skandal: zelenilo se uništava, privatnost se uništava, prave se aneksu već datih projekata, nehumano zgrade sa stanovima bez sunčevog zraka, osnove zgrada se od prvog sprata proširuju neograničeno, povećava se visina više od dozvoljene sa njom će se povećati potrošnja energije u zimskom periodu, prozori od komšija na 5 m rastojanja eto to su razlozi za smenu sadašnje lokalne vlasti. Za državni nivo svaka čast ali u lokalu je haos.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Nije Srbiji sada dobro

  pre 282 dana i 21 sat

  Samo polako, Telepčanin. Još je vama dobro. Super vam je. Eto, imate autobus. Sa najmanje polazaka u Južno-Bačkoj regiji i uvek prepun. Ali, imate ga.
  Čekaj samo, dok se dobije ideja da od Telepa bude golf teren.
  Kao što se može desiti i Limanu 2, 3. Golf-tereni pored vode.
  Porušiti sve stambene blokove. Stanovnicima podeliti neku nadoknadu i iseliti ih.
  Ako ne verujete da je ovo moguće, onda ne poznajete Srbiju niti njene vlasti, bivše ili buduće.
  Veliki smo robovi svetskih vođa, baš sada.

  Oceni komentar:
  2
  5