ISTRAŽIVANJE: Najbolji lek za prehladu je san

ISTRAŽIVANJE: Najbolji lek za prehladu je san

Nemački naučnici potvrdili su delotvornost sna u borbi protiv prehlade i otkrili način na koji se to dešava.

San, izgleda, jača sposobnost određenih imunih ćelija tako što poboljšava njihove izglede da se "prilepe" i eventualno unište ćelije zaražene virusima.

Naučnici su se usmerili na takozvane T ćelije koje se bore sa infekcijama. Kada T ćelija uoči virusom zaraženu ćeliju aktivira lepljivu belančevinu integrin koja omogućava da se spoji na tu ćeliju.

Uspeli su da dokažu da manjak sna, kao i duži period pod stresom, rezultiraju višim nivoom hormona koji, čini se, blokiraju glavni prekidač koji aktivira lepljive proteine.

- Ako želite da vaš imuni sistem bude u stanju da se bori protiv napada obezbedite potreban broj sati za san svake noći i izbegavajte hroničan stres – kaže vođa istraživanja Stojan Dimitrov sa nemačkog univerziteta Tubingen.

Dimitrov i njegov tim su sumnjali da hormoni, među kojima su adrenalin i noradrenalin ili prostaglandini, mogu da otežaju aktivaciju lepljivih belančevina isključivanjem glavnog prekidača.

Da bi testirali tu hipotezu proučavali su ćelije ljudi zaraženih citomegalovirusom (CMV). T ćelije trebalo bi da tragaju za ćelijama zaraženim CMV-om i da ih uništavaju. Međutim, kad su se ljudske T ćelije pomešale sa hormonima u laboratorijskim uslovima njihova sposobnost aktiviranja lepljivih belančevina se smanjila.

Više o ovoj temi možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan