ISTRAŽIVANJE: Novosađani znaju gde je, ali ne znaju šta je Kineska četvrt

ISTRAŽIVANJE: Novosađani znaju gde je, ali ne znaju šta je Kineska četvrt

Nekadašnji prostor industrijskog kompleksa "Petar Drapšin", poznatiji kao takozvana "Kineska četvrt", iako samo po nazivu prepoznatljiv, za većinu Novosađana i dalje nema jasnu identitesku odrednicu.

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja koje je Ninamedia research sprovela na teritoriji Grada Novog Sada, od 24. jula do 9. avgusta, na reprezentativnom uzorku od 803 ispitanika, a koje se odnosilo na informisanost i stavove građana Novog Sada o ovom devastiranom prostoru na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Novom Sadu, prenosi "Dnevnik".

Zahvaljujući osvajanju dve evropske titule, za omladinsku prestonicu i prestonicu kulture, prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin" u Novom Sadu pozicioniran je u medijima kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. U prilog tome može da ide i činjenica da su od oktobra 2016. godine, od kada se Youth creative polis pominje zajedno sa Fondacijom "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" u štampanim i elektronskim medijima, ova dva pojma pomenuta čak 485 puta, što implicira da je povećana informisanost građana.

Otuda, ne čudi što je na pitanje da li su čuli za "Kinesku četvrt", 75 odsto Novosađana odgovorilo potvrdno. Međutim, 59 procenata ispitanika koji su čuli za ovaj prostor pod tim nazivom nije ga posetilo u poslednjih godinu dana, nešto više od četvrtine posetilo ga je više puta, a 15 posto samo jednom.

Gotovo 63 odsto ispitanika nije imalo adekvatnu asocijaciju na "Kinesku četvrt". Od toga, 44,9 posto ne zna da navede nijednu asocijaciju; dok 17,6 procenata navodi kao odgovor Kineze (kinesko naselje, hranu, garderobu, prodavnice); 3,7 odsto kaže "zapušteno, prljavo"; 3,3 posto žurke; a samo 5,9 procenta ispitanika "Kinesku četvrt" dovodi u vezu s kulturnim dešavanjima, prenosi "Dnevnik".

Asocijacije sa tamošnjim zanatlijama iznelo je 3,4 odsto Novosađana, te otuda ne čudi što 82,4 posto građana nikada nisu koristili usluge majstora iz "Kineske četvrti".

Ruiniran kompleks

Kada su procenjivali trenutno stanje i tehničku bezbednost objekata u nekadašnjem industrijskom kompleksu "Petar Drapšin"; 92,7 posto ispitanika dalo je nedovoljnu ocenu ili ocenu manju od pet, a skoro polovina od tih ispitanika istakla je da objekti u "Kineskoj četvrti" nisu u najboljem stanju.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan