ISTRAŽIVANJE: Vojvođani najčešće koriste mobilni telefon u toku vožnje

ISTRAŽIVANJE: Vojvođani najčešće koriste mobilni telefon u toku vožnje

Vozači putničkih automobila u Vojvodini ubedljivo su najgori po pitanju upotrebe mobilnih telefona u vožnji u naselju, pokazalo je istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja.

Neslavno prvo mesto na listi nesavesnih vozača pripalo je građanima sa teritorije Policijske uprave Sremska Mitrovica, gde čak šest odsto vozača koristi mobilni telefon u vožnji, što je, kako kažu u Agenciji, vrlo visok procenat. Slede vozači sa područja Kikinde (5,6%), Novog Sada (5,2%), Subotice (5,1%), Zrenjanina (4,9%) i Sombora (4,6%).

Za Vojvođanima neznatno zaostaju vozači koji žive na teritoriji koja je u nadležnosti Policijske uprave Valjevo (4%), a zatim oni koji krstare drumovima za koje je nadležna Policijska uprava Vranje.

Prema ovom istraživanju, vozači na teritoriji Policijske uprave Bor su izgleda najsavesniji jer je tamo registrovan vrlo nizak procenat vozača koji koriste mobilni telefon u vožnji (manje od 1%).

Četvrtina udesa je povezana sa poremećajem pažnje

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje postala je svakodnevna pojava koja je, prema rečima stručnjaka, prerasla u jako rizičnu i opasnu naviku. Veliki broj studija i istraživanja kod nas i u svetu godinama ukazuje na negativne posledice upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje na bezbednost saobraćaja, uz upozorenja da je 25 odsto svih saobraćajnih nezgoda povezano sa distrakcijom (poremećaj pažnje), saznaje "Blic".

Saobraćajni stručnjaci kažu da postoji mnogo stvari koje vozačima skreću pažnju sa saobraćaja (reklamni panoi, paljenje cigarete tokom vožnje, menjanje pesme na radiju, šminkanje, razgovor u kolima, korišćenje tačskrin uređaja u autu…), ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona.

Upotrebom telefona, odnosno razgovorom, čitanjem i slanjem poruka, lajkovanjem, traženjem telefona po torbi ili džepovima, preusmerava se pažnja vozača sa saobraćajne situacije i vozaču je potrebno više vremena da odreaguje. Osim što reaguju sporije, vozači koji koriste telefon tokom vožnje ne zapažaju veliki broj detalja i situacija iz okruženja, dok se, kako upozoravaju stručnjaci, moždana aktivnost pri vožnji automobila smanjuje za čak 37 odsto pri slušanju glasa koji dopire iz mobilnog telefona, što sve zajedno za posledicu ima nastanak saobraćajne nezgode.

Sekund nepažnje može da izazove tragediju

Razgovor mobilnim telefonom, po nekim istraživanjima, odvlači pažnju od upravljanja vozilom od jedne do dve sekunde, koliko je potrebno da vidite ko vas zove ili ko vam je poslao poruku, a to na ulici znači da pri brzini od 50 km/h za samo dve sekunde vozač pređe 28 metara. Za tih 28 metara vozač praktično vozi na slepo, a za to vreme ispred njega može da zakoči drugi auto, da pešak stupi na kolovoz, da se promeni boja na semaforu… Takođe, ako se krećemo 60 km/h, odvlačenjem pažnje od pola sekunde naš automobil pređe osam metara, a to je dužina dva pešačka prelaza i u tom slučaju, upozoravaju stručnjaci, pogled na mobilni telefon može da usmrti pešaka.

SMS najopasniji

Od razgovora mobilnim telefonom tokom vožnje opasnije je ako se telefon koristi za čitanje i slanje poruka, čitanje vesti, lajkovanje i postavljanje statusa na društvenim mrežama. Osim zauzetosti jedne ruke, sada više ni pogled vozača nije usmeren na put, pa je mogućnost da dođe do nezgode još veća. Naučnici sa Univerziteta u Barseloni istraživanjem su došli do podatka da je pisanje poruka tokom vožnje opasnije čak i od vožnje pod dejstvom alkohola, kada je konzumirana doza duplo veća od dozvoljene.

Kazne i za pešake

Kazna za korišćenje telefona u saobraćaju nije ograničena samo na vozače, već i na pešake. Ukoliko pešak koristi telefon dok je na pešačkom prelazu, može platiti kaznu u visini od 3.000 do 12.000 dinara, a ukoliko prelazi ulicu sa slušalicama, visina kazne se kreće od 5.000 do 30.000 dinara. Ukoliko vozač na bilo koji način koristi mobilni telefon tokom vožnje, visina kazne iznosi 10.000 dinara. Vozači ne smeju ni da koriste telefon dok je ogromna gužva ili dok čekaju zeleno svetlo na semaforu, podseća "Blic".

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan