ISTRAŽUJEMO: Da li u novosadskim apotekama ima maski protiv aerozagađenja?

ISTRAŽUJEMO: Da li u novosadskim apotekama ima maski protiv aerozagađenja?

Zbog visokog zagađenja vazduha, veliki broj sugrađana se uspaničio te su se "bacilli" u potragu za maskama protiv aerozagađanja kako bi se bar donekle zaštitili od štetnih čestica. 

Raspitali smo se da li se i gde u Novom Sadu prodaju ove maske i koja im je cena.


Kako saznajemo, u "
Benu" apotekama za sada nema maski protiv aerozagađenja, ali poručene su i stižu u ponedeljak.

Baš je danas (petak) upravnica poručila maske i one bi trebalo u naše apoteke da stignu u ponedeljak, a njihova cena će biti između 500 i 600 dinara. Ovih dana imali smo veliki broj ljudi, mahom hroničnih pacijenata koji su tražili baš tu vrsu maski. Mlađi Novosađani kupovali su obične hirurške kao zamenu za ove – rekla nam je apotekarka u Benu apoteci u Merkatoru.

Saznali smo i da hiruške maske koje koštaju oko dvadesetak dinara po komadu ne pružaju nikakvu zaštitu od zagađenog vazduha. 


Respiratorne maske za zaštitu od aerozagađenja
od subote će se naći u prodaji u bolje snadbevenim apotekama
Lilly drogerija u Novom Sadu. Kod njih ćete moći da kupite maske za bezbedno disanje za decu i odrasle, a, kako kažu, one daju efikasnu zaštitu od negativnih uticaja izazvanih česticama od 2,5 mikrona. Maske sa filterima od aktivnog uglja obezbeđuju stepen zaštite "A" klase, a mogu se koristiti do 120 radnih sati.

Zaštitnih maski nema ni u apotekama "Janković", a i oni ih očekuju odnedelje. I kod njih, zbog nedostatka nano maski, građani kupuju obične hirurške. 

"Zelenoj apoteci Davidovac" i u apotekama "Cvejić" takođe nemaju maske protiv aerozagađenja već samo obične hirurške.

Danas je bilo oko 30 Novosađana koji su tražili ove maske, a pošto ih nemamo većina je kupila hirurške – navode u apoteci "Cvejić".


Sugrađanka
Gordana kaže da je pronašla maske protiv aerozagađenja na sajtu Kupujem-prodajem i da njihova cena iznosi 100 dinara.

U oglasu stoji da je maska namenjena "za prašinu sa ventilom i ugljeničnim filterom FFP2 respirator grade pogodne za zaštitu disajnih organa od čestica u čvrstom obliku (prah) i tečnog (magle), koncentracija disperzne faze ne prelazi deset predodređene vrednosti odgovaraju maksimalnoj dozvoljenoj koncentraciji ((10 x Vel)". Naručila sam nekoliko komada i nadam se da će mi uskoro stići, jer ih šalju iz Pančeva – kaže ova Novosađanka. 

Novosađanka Marija kaže da je ceo grad obišla i da nije našla maske protiv aerozagađenja.

Imam dete od četiri godine i moramo malo da se prošetamo. Pošto nemamo maske, stavim mu šal preko usta i nosa, ne znam da li pomaže, ali sam primetila da mnogo manje kašlje – ističe Marija.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1557 dana i 10 sati

  Haha...bačeni novci za maske. Obična glupost. Jutros na N1 stručnjak sve objasnio...čisto otimanje novca...

  Oceni komentar:
  4
  4