ISTRAŽUJEMO: Gde se u Novom Sadu pije najbolja domaća kafa

ISTRAŽUJEMO: Gde se u Novom Sadu pije najbolja domaća kafa

Crna, turska, domaća, srpska, obična, jednostavno – kafa. Taj čarobni napitak nezaobilazan je kao svakodnevni jutarnji i popodnevni ritual skoro svakog starijeg sugrađanina. I tako skoro pet vekova, od kada je ona otkrivena.


Danas je kafa, posle nafte, najznačajniji berzanski proizvod, a pouzdano se zna da je nisu pili ni Grci, ni Rimljani. Evropa je saznala za kafu pre oko pet stotina godina, a vremenom je postala omiljen napitak u celom svetu. Zato svaki narod ima svoje “tajne” za njeno spremanje. Kod nas se dugo, možemo reći i vekovima, spremala na jedan te isti način.


Pisati o najboljoj kafi bilo gde u Novom Sadu poprilično je nezahvalno, jer skoro svaki kafić ili restoran u gradu reklamira svoju kafu, a vlasnici lokala tvrde da se baš kod njih ona najbolje kuva.

Zato smo pokušali da saznamo gde u gradu može da se popije najbolja domaća kafa i koja su to mesta gde se ona još uvek poslužuje, jer je nepravedno proterana iz "fensi" lokala u kojima je ukus domaće kafe zamenila filter, nes ili esspreso kafa, najčešće spremana po italijanskom receptu.

Kada je reč o domaćoj kafi u Novom Sadu, postoji nekoliko mesta gde je ona zaista odlična. U bašti Doma Vojske Srbije na keju može se popiti odlična crna kafa. Niti je jaka, niti je slaba, taman je po meri i ukusu, a uz nju ovek dobijete i dve kesice šećera. Dobija se u srednjoj šolji, a kada se popije,  kako smo se uverili, soca ima taman onoliko koliko je potrebno. Za ovu kafu možemo reći da je prava domaćinska.



Takođe odličnu kafu kuvaju i u novosadskoj kafani "Ribar" u Dunavskoj ulici. Ovde je kafa prava domaća sa puno "kajmaka". Da ovo nisu jedina mesta gde se prodaje prava kafa, kazuju i Novosađani koji su je koštali u kafani “Kum” na Trgu mladenaca. Osim u centru, odličnu crnu kafu možete popiti i u čardi “Liman” na Dunavcu.

Domaća kafa košta od 60 do 100 dinara u zavisnosti od mesta do mesta. Ipak, jedno mesto izdvaja se od drugih, zahvaljujući Maji Gledić, vlasnici  čarobnjačke prodavnice čarobnog napitka – pržionice kafe “Barka”. Ceo sokak Riblje pijace zahvaljujući Maji miriše na kafu a čak i ako niste poželeli da je popijete, u jednom momentu dobićete želju. Zato nije bilo teško pronaći radnjicu koja se nalazi na Trgu republike 14. Gledić kaže da se kod nje prodaje prava kafa stare sorte minas. Za 100 grama kafe treba izdvojiti 100 dinara, a turska kafa za poneti je 60 dinara. Po želji, ljubazna vlasnica će je samleti za kuvanje turske, filter i esspreso kafe.


Osim čarobnog napitka, ovde možete kupiti i ratluk, kao i starinske karamel bombone, koje se naprosto raspadaju u ustima.

- Volim da kažem da je moja radnja mala neprofitna organizacija koja se bori protiv vetrenjača, jer su nas veliki proizvođači upropastili. Ipak, ne bojim se, jer zaista sa ponosom mogu da kažem da se kod mene pije najbolja kafa u gradu, bez ikakvih mešavina i dodataka. Drago mi je da sve mlađi svet dolazi da kupuje kafu, a mušterije koje su kod mene probale ovaj čarobni napitak, više je ni na jednom drugom mestu ne kupuju, samo ovde. Pre četiri godine opredelila sam se da Novosađanima omogućim da piju kafu kakva se pila sedamdesetih i osamdesetih godina. Bez veštačkih aroma, bez konzervansa, bez samlevenog graška i još koječega – ističe Maja.

Naša sagovornica kaže da je svoju radnju otvorila iz besa, jer je ostala bez posla, a u njenim godinama niko nije hteo da je zaposli. A dobro je da je to uradila, jer da nije Novosađani zaista ne bi imali gde da popiju pravu domaću kafu, čiji se ukus nije menjao 40 godina.


UNIVERZALNI SAVETI ZA KUVANJE TURSKE KAFE

• kafu je najbolje kuvati u bakarnoj džezvi, po mogućstvu na šporetu na drva

• u džezvu bi trebalo sipati hladnu vodu, a ako pijete sa šećerom, dodajte ga odmah nakon što stavite džezvu na šporet



• voda ne treba skroz da provri, a najbolje je skloniti je u trenutku neposredno pre ključanja

• kada uspete kafu u vodu, mešajte je samo u jednom smeru, zbog boljeg taloženja

• kada je sipate u šolje, sipajte polako, nemojte da je saspete naglo 


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović, Pixabay.com

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan