ISTRAŽUJEMO: Gde u Novom Sadu možete iznajmiti brodić i koliko to zadovoljstvo košta (FOTO)

ISTRAŽUJEMO: Gde u Novom Sadu možete iznajmiti brodić i koliko to zadovoljstvo košta (FOTO)

Jeste li razmišljali da od jednog običnog dana u Novom Sadu napravite doživljaj tako što ćete se, sa voljenom osobom, porodicom ili prijateljima, provozati Dunavom iznajmljenim brodićem? 

Opuštanje na reci, uz razgledanje istorijskih znamenitosti i prirodnih lepota zaista zvuči kao nešto posebno. A mi, u Novom Sadu, tu mogućnost imamo, jer imamo pravo bogatstvo – Dunav!

 


Zbog popriličnog interesovanja za ovakve usluge, a prvenstveno porodica sa decom i ekipa mladih, pa potom i sugrađana koji žele da svojim gostima priušte ovakvu atrakciju i sve većeg broja domaćih i stranih turista, istražili smo gde se u našem gradu može iznajmiti brodić, sa ili bez vozača.

Dok smo tragali za brodićima, jahtama i čamcima kojima bismo se mogli provozati, nametnuo se zaključak da je Dunav kod nas još uvek nedovoljno iskorišćen potencijal, iako potrebe sve više ima.


Nema sumnje da bi, za razvoj turizma u Vojvodini, trebalo da postoji mnogo više mogućnosti od ovih na koje smo naišli. Da li zbog skupih taksi i dozvola na koje se dugo čeka ili zbog mišljenja da ovakav biznis nije dovoljno isplativ, tek u našem gradu postoji premalo onih koji su pažnju usmerili na uslužnu plovidbu Dunavom nekim od nabrojanih plovila.

Osim grupnih vožnji katamaranom o kojima smo ranije pisali, mogućnosti za plovidbu Dunavom iznamljenim brodićem je jako malo. 

Ukoliko vas privlači plovidba u intimnijoj atmosferi, sa ljudima koje poznajete, a da satnicu i destinaciju možete da kreirate i prema svojim željama, predstavljamo vam gde i kako to možete učiniti, kao i koju svotu je potrebno da izdvojite za ovakvo zadovoljstvo.


Jahtica za romantičnu vožnju

Bilo da želite dnevni beg od svakodnevnice na samo nekoliko sati ili celodnevni boravak uz hranu i piće, postoji jahta u Novom Sadu čiji vlasnici su radi da vam to omoguće. Na raspolaganju je jedna paluba sa stolom i udobnim sedištima, kabina, kuhinja i toalet, kao i mini bar. 


Renta jahte na sat vremena iznosi 50 evra, dok se skiper doplaćuje 15 evra. Na pola dana (od 9 do 15 časova) cena je 250 evra plus 30 evra za skipera, a ukoliko jahtu iznajmite na ceo dan (od 9 do 21  sat), to staje 400 evra plus skiper – 50 evra. Kao i kod rentakara, što se tiče goriva, brodić se preuzima pun i pun se vraća, a u dnevnoj varijanti, skiper je obavezan.


Postoji i mogućnost iznajmljivanja jahte noću, u periodu od 22 do 8 časova, na sat ili celu noć, gde se ista nalazi usidrena u Dunavcu kod Ribarskog ostrva. Cene za noćni najam su sledeće: 1 sat – 50 evra, a cela noć (od 22 do 8 sati) je 200 evra. U ovom slučaju skiper nije obavezan, osim od marine do mesta usidrenja i povratka na marinu, a gorivo je uračunato u cenu.


Mini-bar, sa flaširanom vodom, sokovima i šampanjcem, uz flašu penušavog vina, uračunat je u cenu na pola dana, ceo dan i celu noć.Uobičajeni potez do kojeg voze je od naselja Kamenjar do plaže Oficirac, a po dogovoru mogu da se organizuju i druge destinacije, na primer do Beograda, Sremskih Karlovaca ili Neština...), što podrazumeva i drugačije cene.

Vlasnici kažu da ovu lepu jahticu uglavnom iznajmljuju parovi, s obzirom na to da je savršena za romantično veče sa voljenom osobom (pa čak i prosidbu), uz posmatranje "srpske Atine" sa reke, večeru i vino, ali se sve češće porodice odlučuju da na ovaj način prirede svojim najmilijima jedan neuobičajen dan na Dunavu.

Kontakt sa vlasnicima možete ostvariti putem njihovog Instagram profila Rent a boat.


Brod za nezaboravne ture Dunavom

Brodić "Anatalbi", Novosađanina Atile Danjija, jedan je od onih kojim se možete provozati po Dunavu, uživajući na nekoj od tri palube: prednjoj sa dušecima za sunčanje, gornjoj, idealnom za razgledanje okoline i zadnjoj, na kojoj su sto i klupe, te je pogodna za sedenje, druženje i pijuckanje. Brodić se iznajmljuje sa vozačem, uz korišćenje frižidera, toaleta i kabine.


Zakup broda na sat vremena je 40 evra, a u to je uključena vožnja ispod novosadskih mostova, sa pogledom na Petrovaradinsku tvrđavu i odlazak do mesta gde se odigrala bitka na Tekijama. Po dogovoru, može da se napravi i pauza za ručak ili večeru na nekoj čardi, kao i duži boravak na brodu. Tada je svaki naredni sat sa popustom, pa vožnja od dva sata iznosi 70, od tri sata 100, od četiri sata 130 evra itd.Ukoliko želite da iznajmite brod na ceo dan, u trajanju od 10 sati, potrebno je da za to izdvojite 100 evra. 

Popularna je još i tura u trajanju od dva sata, koja podrazumeva krstarenje Dunavom do Sremskih Karlovaca i nazad, kao i tura za dočekivanje zalaska sunca, u trajanju od 60 do 90 minuta. 

Uz ponuđene varijante, moguća je i neka potpuno drugačija slobodna tura, u trajanju od tri, četiri, pet sati, a sve po vašoj želji. Vi birate da li će se ići uzvodno ili nizvodno, da li želite da se obiđe istorijski zanimljiv deo grada ili preferirate prelepu prirodu...


Prema rečima kapetana Atile, sugrađani i turisti koji iznajmljuju brodić najčešće se odlučuju za turu do Karlovaca ili Mačkovog spruda, sa pauzom za kupanje ili ručak. Još jedna od mogućih varijanti, a posebno lepa, je vožnja do čerevićke skele i kroz rakovački dunavac, gde se često mogu videti labudovi.


Na brodić, pored vozača, staje još devet osoba, pa je često koriste dve, tri porodice zajedno ili društvance, koji podele troškove, a neretko se koriste za devojačke ili momačke večeri. Pored porodica sa decom i omladine, česti korisnici su i naši ljudi koji dugo žive u inostranstvu, a dešavalo se i da vožnja brodićem bude originalan rođendanski poklon.

Kontakt možete ostvariti preko sajta River Cruises Novi Sad.


"Joe Le Taxi"

Još jedan od sugrađana koji se bavi uslužnim vožnjama Dunavom je Đole, kojeg smo sreli u "Yachting klubu" na Dunavcu. 

Na ovom mestu obavlja usluge čuvanja i priveza plovila, kao i prihvat stranih jahti, a svojim brodićem "Joe Le Taxi" uskoro planira da obnovi vanlinijski prevoz poznat kao "city view", pa će Novosađani i njihovi gosti dobiti još jednu mogućnost plovidbe Dunavom.
 

Nadamo se da će ovaj tekst doprineti da sugrađani koji poseduju brodiće porazmisle da li imaju želja i mogućnosti za započinjanja ovakvog biznisa, jer interesovanja Novosađana i gostiju očigledno ima. 


Korisno za sve bi bilo i da nadležne ustanove omoguće vlasnicima plovila jednostavnije dobijanje potrebnih dozvola, smanjenje taksi i, što da ne, i neki vid stimulacije za ovaj segment dragocen za celokupan turizam i privredu grada. 

Jer Novi Sad, složićete se, ipak zaslužuje znatno bogatiju ponudu brodića kojima se zainteresovani mogu provozati i upoznati sa gradom i okolinom iz jedne potpuno drugačije, mnogo privlačnije perspektive – sa reke.

Oceni vest:
36
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Veljko

  pre 1002 dana i 21 sat

  Kontakt telefon za iznajmljivanje jahte

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Aha

  pre 1002 dana i 20 sati

  To ti je brate, kao kontakt telefon za iznajmljivanje automobila.
  Probao ja nekoliko puta.
  Ispada da se sve agencije za Rent-A-Car bave pranjem novca a ne iznajmljivanjem.
  Bar u Novom Sadu.
  U teoriji i oglasu iznajmljuju, a u praksi samo zatvorenom krugu ljudi, nikada na manje od 7 dana.
  Daleko smo mi od bilo kakve vrste zapadnog društva.
  I to, u nautičkim miljama.

  Oceni komentar:
  1
  11