ISTRAŽUJEMO: Gde u Novom Sadu možete pojesti ukusne vafle (FOTO)

ISTRAŽUJEMO: Gde u Novom Sadu možete pojesti ukusne vafle (FOTO)

Ukoliko volite slatkiše i slaniše, a dosadile su vam palačinke, možete da uživate u novom ukusu koji, polako ali sigurno, ulazi u meni novosadskih lokala. 

Reč je o biskvitu koji pojedini zovu galete, neki ga nazivaju vafl, dok je na našim prostorima zastupljen naziv bakin kolač. Originalno ime mu je belgijski vafl, nastao je još u srednjem veku, a recept mu se održao sve do danas. 

Ranije se on jeo uz čaj i bez premaza, a sada se pravi sa slatkim i slanim namazima. Zato smo istražili gde u Novom Sadu možete da pojedete odličan vafl.


"Waffle Boss"

Ovaj lokal se nalazi u ulici Maksima Gorkog i u njemu se prave vafle po originalnom belgijskom receptu. "Waffle Boss" je jedno od prvih mesta u gradu u kojem su počeli da prave ove kolačiće, a ukus vafla ipak je prilagođen ovdašnjim sladokuscima

Ukoliko ih posetite, možete da uživate u ukusnim i mekanim kolačićima koji se prelivaju premazima od pudinga, crne čokolade, banane, manga... U ponudi imaju i klasične s nutelom, plazmom, bananom i sladoledom. Novosađani koji obožavaju slatko mogu da pojedu kinder bueno ili ledeni vafl. 



Ukoliko niste ljubitelj slatkiša, možete se počastiti i slanim kolačima, ali i onim koji su prilagođeni veganima. Pored toga, prave i preukusne klub vafl sendviče, gde u ponudi imaju klub vafl sa tunom, sa suvim vratom, kao i sendviče sa šunkom, ali i sa sirom. 

Ako vam se ništa od ovoga ne dopada, možete sami da birate sastojke kako biste napravili sopstveni spoj ukusa koji će se naći na vašem vaflu. Cena je od 180 do 340 dinara. Radno vreme je od 15 sati, s tim da im je ponedeljak slobodan dan.

“Waffle Magacin”

Još jedno mesto gde prave odlične vafle nalazi se na uglu Cara Dušana i Bulevara cara Lazara. Osim belgijske poslastice, na meniju imaju galete i stari dobri prepoznatljiv bakin kolač. Pošto je prodaja šalterskog tipa, kada počnu da pripremaju ovu deliciju, cela ulica zamiriše. 



Ukoliko probate ove kekse, u hranu ćete se zaljubiti na prvi zalogaj –  kažu ponosni vlasnici.

Možda nećete verovati, ali u ponudi imaju preko 1.001 vrstu raznih kombinacija, galeta, vafla i bakinog kolača. 

Kada je reč o belgijskoj poslastici, za tople letnje dane preporučuju calipso ice vafl, koji se sastoji od tri kugle sladoleda od pomorandže, ananasa i topinga od čokolade ili narandže. Ako ste zaljubljenik u retro ukus možete da poručite vafl rumenko, a imaju i druge stare, dobro poznate ukuse, poput lenija, sneška, kapri sladoleda, čoko mokoa i rum koktela. 

Ukoliko ste ješni, preporuka je da pojedete carski vafl koji se pravi u nekoliko kombinacija. Za one koji ne jedu meso i jaja, imaju i posnu varijantu slatkiša

Slane varijante ništa manje nisu popularne, a da bi zadovoljili sva vaša čula, prave proja, susam, pancerote i seljačke vafle. 

Kada je reč o galetama, mi ćemo tek da vam zagolicamo maštu sa index vafom, pica i pica egzotik slanim belgijskim kolačićima.

Ljubitelji starog dobrog bakinog kolača mogu da uživaju u raznim ukusima. Njih prelivaju šećerom, žutim šećerom, makom, pekmezom, jabukama, višnjom, orasima i kakaoom.

Za one koji bar na trenutak žele da se vrate u detinjstvo, na bakin kolač mogu da vam namažu samo mast i alevu papriku. Cena zavisi od vrste kolača i premaza, a kreće se od 120 do 380 dinara. Radno vreme je od 17 do jedan sat iza ponoći.


Palačinkarnica “Miki Maus”

Sem što prave odlične palačinke, u ovom lokalu, koji se nalazi u Rumenačkoj ulici, imaju i vafl keks koji se pravi po posebnoj recepturi i peče u originalnom i posebnom pekaču.

Kada su u svoj meni ubacili vafle, mnogi Novosađani su se opirali, jer većina ne voli bakin kolač. Međutim, kako su nam objasnili, belgijski kolač se razlikuje od bakinog zbog posebne i jedinstvene recepture koju su vlasnici platili i garantuju da vafl koji oni prave, niko u gradu ne poseduje

Možete da pojedete belgijske kekse sa marmeladom, eurokremom, belim kremom, plazmom, nutelom, a za najmlađe prave kinder vafl. 


"Preporuka kuće" je snickers vafl koji se preliva sa kremom, plazmom, kikirikijem i šlagom, a ništa lošiji nisu ni švarcvald, čizkejk, baunti, rafaelo i ferero vafli. Cena zavisi od namaza koji se stavlja preko njih i staju od 180 dinara pa naviše.

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Detelinara

    pre 1711 dan i 23 sata

    A Top Prica na uglu Cankareve i S.Kasapinivica???? Najjaci su

    Oceni komentar:
    0
    2