ISTRAŽUJEMO: Kako odabrati najbolji bicikl i koje su cene popularnih modela

ISTRAŽUJEMO: Kako odabrati najbolji bicikl i koje su cene popularnih modela

Za vas saznajemo kako da odaberete bicikl prema uzrastu i nameni, koliko novca je potrebno da izdvojite, koji su to povoljni a kvalitetni modeli, ali i šta bi od dodatne opreme bilo korisno da obezbedite.

Da je Novi Sad grad ljubitelja dvotočkaša, najbolje svedoče parkinzi za bicikle, koji su i ovog proleća prepuni. Stazama širom grada, biciklisti neumorno zuje već od ranih jutarnjih časova, uživajući u rekreaciji i čarima najpraktičnijeg prevoznog sredstva koji možete da imate. Ako ste kojim slučajem među onima koji još uvek nisu nabavili model za sebe, vreme je da se to promeni. Savete i preporuke za kupovinu dobili smo od Dragana Rajtarovića, ispred najstarijeg novosadskog biciklističkog brenda – Fanatic Bicycle Shop.


– Uvek je bolje uzeti novi bicikl zato što uz njega dobijate garanciju, originalne delove i besplatan nulti servis. Ono što je, za početak, najbitnije jeste da odaberete bicikl koji će odgovarati nameni. Neke osobe žele da voze bicikl isključivo po gradu, pa im treba tip predviđen za to, dok drugima treba sportski tip bicikla, za vožnju po asfaltu, ali i van njega. Kada se odlučite za vrstu, potrebno je da odaberete model koji vam najviše odgovara, kao i ram u odnosu na uzrast, tačnije vašu visinu. Ono što se u poslednjih nekoliko godina najbolje prodaje, a to lako može da se primeti u gradu, jesu damski gradski bicikli. Oni mogu biti klasični, kao što su ranije pravljeni modeli sa kočnicom na pedali, i moderniji, sa brzinama i neobičnim dezenima. Među najpopularnijim modelima svakako je
Capriolova "Diana", kao i brojni modeli brenda Visitor bike, koji se izdvajaju nesvakidašnjim dizajnom i bojama - izdvaja naš sagovornik.


Cene se kreću u rasponu od 20.000 do 27.000 dinara, što uglavnom zavisi od toga da li ste odabrali model sa ili bez brzina. Gradski bicikli uglavnom dolaze u paketu sa korpom, blatobranima, paktregerom, zvonom i svetlima, što nije slučaj sa brdskim, odnosno MTB biciklima.

– Momci se češće odlučuju za MTB, jer su oni napravljeni tako da mogu da se voze po ravnim površinama i šumskim stazama. Početni MTB modeli su u cenovnoj klasi kao i gradski bicikli, odnosno između 20.000 i 30.000 dinara, pa tako za 25.000 može da se nađe pristojan bicikl, za rekreativnu vožnju. Capriolo pokriva široku paletu modela, a tu su i bicikli Cross, koji je bugarski brend ali mi imamo zastupnika i fabriku u Zaječaru. Njihovi modeli se kreću oko 60.000 dinara, a ukoliko zahtevate bicikl sa još boljim performansama, možete da odaberete neki od modela čije cene idu i do 90.000 dinara. Trekking modeli su takođe popularni, ali ne u tolikoj meri. Razlog tome je što ovde nema mnogo osoba koje se opredeljuju za vožnje na duge relacije, a i ovaj tip bicikla je pretežno skuplji, zbog opreme i kvaliteta delova - naglašava Dragan.

 


Izbor za decu i mlade

Ne smemo zaobići ni ponudu za decu, koja mogu da ih voze već od druge godine života. Ako im, već u najranijem uzrastu, obezbedimo adekvatno vozilo, velika je verovatnoća da će ovu zdravu naviku gajiti doživotno.

– Imamo u ponudi bicikle za decu uzrasta od dve do tri godine, dakle od veličine 12, pa sve do 24, koja je predviđena za školski uzrast, odnosno od 8 do 13 godina. Kada su deca baš mala, roditelji im najčešće kupuju tricikle, guralice ili balans bicikle za vežbanje ravnoteže, pa su tako ipak najprodavanije šesnaestice, koje voze deca od četiri do sedam godina. Ona uglavnom dolaze sa pomoćnim točkovima, a zanimljivo je da bez pomoćnih točkova najlakše nauče da voze deca koja su ranije imala kontakt sa balans biciklom. U ponudi imamo Capriolo modele, Venera bike, Marconi i Ultra bike - proizvođače iz Zaječara, koji imaju posebno lepe dezene bicikli. Po dezenima se možda najviše ističe Capriolova "Viola", kao model za devojčice veličine 16. Za dečake je, recimo, odličan izbor Capriolo "Mustang" ili Marconi "Ultra kidy". Manje-više su sličnog kvaliteta, samo je razlika u završnici, odnosno dizajnu i detaljima - na primer da li je korpa smeštena napred ili nazad, postoje li ukrasi za točak i tome slično. Za ove bicikle potrebno je da izdvojite oko 10.000 do 12.000 dinara - kaže naš sagovornik.


– Tinejdžeri se uglavnom opredeljuju za MTB bicikle, i to za
Ultra bike, brend sa odličnim odnosom cene i kvaliteta, ili Capriolo, od kojih se posebno ističe model "Level 9.0". Raspon cena u ovoj kategoriji je između 25.000 i 30.000 dinara - dodaje Dragan.


Sve više su traženi električni bicikli, najčešće birani od strane starijih sugrađana, kao laka mogućnost za kretanje po gradu. Cenovni rang je od 50.000 do 70.000 dinara, što najviše zavisi od kvaliteta baterije i autonomije.


Kada kupujete bicikl, potrebno je da određenu sumu novca izdvojite i za dodatnu opremu. Po zakonu je obavezno da imate prednje i zadnje svetlo, korisno je ako imate zvonce i nogaru, možete da nabavite blatobrane, bidon sa držačem, korpu i paktreger, a ono što posebno preporučujemo jesu kvalitetne brave za zaključavanje bicikla, kako vaš miljenik ne bi “dobio noge”.

– Svetla koja će vas obeležiti tako da budete vidni drugim učesnicima u saobraćaju, a samim tim i bezbedni, se u kompletu mogu kupiti za 500 dinara. Ona kvalitetnija, koja mogu da osvetle put u potpunom mraku, se kreću i do nekoliko hiljada dinara. Korpe se kreću od 600 do 2.000 dinara, pristojan držač bidona može da se nađe već za 200, boca za 300 dinara a za isti novac možete da kupite i zvonce. Što se tiče brava, one koje ima smisla koristiti koštaju 3.000 dinara ili više. U pitanju su brave brenda Abus, izrađene od kaljenog čelika, koje su prošle razne testove i dokazano su otporne na brojne metode obijanja. U ponudi imamo i obične sajlice, koje koštaju do 1.000 dinara, ali one samo mogu da posluže ako hoćete negde vrlo kratko da ostavite bicikl, pa da ne bude baš potpuno neobezbeđen - savetuje Dragan.

 

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan