ISTRAŽUJEMO: Kakva je ponuda, a kakva potražnja za vikendicama u blizini Novog Sada

ISTRAŽUJEMO: Kakva je ponuda, a kakva potražnja za vikendicama u blizini Novog Sada

Vlasnici vikendica u okolini Novog Sada i dalje drže cene svojih nekretnina, ali za njima nije više tako velika potražnja kao što je to bilo početkom pandemije, pokazuju podaci agencija za nekretine.

Ipak, cene nikako da padnu, a razlog tome je prodaja ekskluzivnih kuća u blizini grada. S druge strane, vikendice koje su udaljenije od urbane sredine imaju nešto nižu cenu. Kako saznajemo, i dalje su najtraženije one koje se nalaze na popularnim mestima poput Fruške gore i u blizini reke.

–  Kuće u vikend naseljima se još uvek potražuju, ali ne na nivou kao pre pola godine. Razlog tome je što više i nema toliko vikendica za prodaju, jer ih je mnogo kupljeno. Ostale su uglavnom one vrlo ekskluzivne. Slična je situacija i sa placevima. Potražnja za njima postoji, ali ne kao što je bilo lane. Uglavnom su kupljene manje vikendice, kao i one gde su potrebna mala ulaganja. Bez obzira na ulaganje, njihova cena je i dalje niža u odnosu na vile sa bazenima. Takođe primećeno je da među kupcima nisu baš preterano popularne nekretnine po vrlo niskim cenama jer ako je kuća jako jeftina znači da kupac mora dodatno da uloži u nju – navodi agent za nekretnine Ivan Radulović iz agencije Solis Nekretnine. 


Najtraženije lokacije su i
dalje Kamenjar, Popovica, Čardak, Bukovac, kao i manje kuće u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici. Takođe, atraktivna su i mesta poput Banstola i Čortanovaca. Generalno gledano, u okolini Novog Sada dosta je lepih krajolika koji su pogodni za odmor. U agencijama za nekretnine kažu da, kao i za sve ostalo, i ovde važi pravilo da su vikendice u blizini grada uvek skuplje u odnosu na one koje su na udaljenim lokacijama. Znači, cene vikendica zavisi od lokacije ali i od stanja objekta.

Veličina, udaljenost od grada, uređenost, izgled, dvorišta i bazeni, sve su to parametri koji utiču na cenu – predočavaju u agencijama.

Izdavanje za 1. maj

Mnogi će tokom prvomajskih praznika gledati da zarade koji dinar. Zato su već sada oglasi prepuni ponuda za izdavanje vikend kuća.

Luksuzne vikendice sa bazenom u okolini Novog Sada, konkretno – na Mišeluku, izdaju se po ceni od 270 evra. 

Vikend kuća u Čereviću za pet dana staje 500 evra, kuće na Fruškoj gori se izdaju po ceni od 50 do 450 evra, dok one uz Dunav staju između 20 i 100 evra po danu. Za izdavanje vikendice u okolnim selima potrebno je izdvojiti od 40 evra pa naviše, takođe za dan. Na Kamenjaru je i dalje veliki broj vikendica koje su na prodaju, a u oglasima je trenutno dvadesetak koje traže novog vlasnika. Njihova cena varira i zavisi od kvadrature i komfora, te je u ovom vikend naselju raspon cena od
23.000 do 83.000 evra. Primera radi, vikendica od 75 metara kvadratnih s izlazom na Dunav košta 45.000 evra. Broji tri sobe, a prodavac navodi kako poseduje veoma lepu natkrivenu terasu tik uz Dunav. S druge strane, uknjižena vikendica od 35 kvadratnih metara sa dvorištem i garažom staje 23.000 evra. Najskuplja, a ujedno i najekskluzivnija vikendica na Kamenjaru prostire se na 99 metara kvadratnih i njena cena je 83.000 evra. 

Slične su cene i vikend kuća u Petrovaradinu, a u zavisnosti od kvadrature kuće i placa zavisi i njihova vrednost. One se prodaju u rasponu od 20.600 do 80.000 evra. Čini se da i dalje najvišu cene drže vlasnici kuća na Popovici jer za pojedine treba da se izdvoji čak 125.000 evra. Cene nekretnina na Čardaku su slične kao i na Popovici i potrebno je izdvojiti od 88.000 do čak 550.000 evra. U jednom od mnogobrojnih oglasa piše da vlasnici prodaju lux kuću na Čardaku sa placem od 2.000 metara kvadratnih i bazenom, a njena cena je 320.000 evra. Cena vikendica u Sremskim Karlovcima je od 18.000 do 200.000 evra. Međutim, ako se generalno sagleda cena prosečnih i opremljenih kuća za odmor, one se kreću od 50.000 evra i naviše. Najčešće se kupuju nekretnine od 50 do 70 kvadratnih metara, a poželjno je da imaju veći plac ili voćnjak, navode u agencijama za nekretnine.

Za svaku ovu kuću je naglašeno da je uknjižena i da ima struju i vodu. Najčešće imaju prizemlje i sprat i između tri i pet soba. Inače velika potražnja za vikendicama dovela je do toga da se sve više grade luksuzni objekti koji poseduju bazen i razne druge pogodnosti. To se odnosi posebno na Frušku goru. Primera radi, u kompleksu Iriški venac vikendica staje 350.000 evra. Ipak, građani s prosečnim primanjima ne kupuju tako skupe kuće i uglavnom traže plac da sagrade vikendicu ili montažnu kuću, kaže Radulović. 


Cena placeva takođe varira i ide u rasponu od
21.000 do 450.000 evra. Prilikom kupovine placa treba obratiti pažnju da li se u neposrednoj blizini nalaze priključci za vodu i struju. Naravno, ne treba zaboraviti na pristupne saobraćajnice i puteve. Osim toga, ako neko planira da se bavi poljoprivredom trebalo bi da obrati pažnju na kvalitet zemljišta. Ukoliko se plac kupuje radi mira i odmora kupac u tom slučaju treba da vodi računa o udaljenosti placa kako bi bio što dalje od buke,  puta i drugih objekata. 

Oceni vest:
9
23

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan