ISTRAŽUJEMO: Koja obuća je zaista vodootporna

ISTRAŽUJEMO: Koja obuća je zaista vodootporna

Mnogi Novosađani ovih dana su se našli na pljusku i bili mokri "do gole kože", uključujući i stopala. Pronaći nepromočivu obuću u prodavnicama za mnoge predstavlja problem jer, kako bi se zaštitili od mogućih reklamacija i izbegli da nadoknade kupcima eventualnu štetu, uvoznici cipela i patika u akreditovanim laboratorijama, neretko prepravljaju deklaracije.

Tako su natpisi na kutijama "waterproof", "waterresistant" ili "all weather conditions" najčešće prelepljeni deklaracijama na kojima piše "obuća za suvo vreme". 

U mnogim radnjama, ipak, mogu da se nađu patike i cipele koje se prave od goretex i sličnih materijala koji se baziraju na kombinaciji prednosti najlona i prirodnih materijala. Tako tekstil štiti od vode, kiše, blata i vetra, skoro kao i najlon, a u isto vreme omogućava stopalu da se reši viška vlage koja u obliku vodene pare može da prođe kroz međuprostore u teksturi ovog revolucionarnog materijala. 

Međutim, ovaka obuća je za neke naše sugrađane skupa i ne mogu baš svi da je priušte. 

S druge strane obuća za kišu koja je po ceni prijemčiva većini Novosađana skoro da i ne može da se kupi jer pojedine radnje čak nemaju nijedan artikal namenjen za vlažno vreme osim gumenih čizmi. Naime, prema Pravilniku o označavanju obuće koji važi od 1. jula 2015. godine, a koje je donelo Ministarstvo privrede, navedene su samo četiri moguće namene obuće. U pravilniku je navedeno da se informacije o nameni obuće moraju poklapati sa potvrdom koju daje proizvođač, odnosno, obuća se ne može deklarisati za suvo vreme ako je proizvođač naveo da je obuća za vlažno vreme. Ipak, po domaćim propisima, sva obuća koja nije u potpunosti vodootporna klasira se kao ona za suvo vreme, a tako se deklariše iako je ona, prema proizvođačkoj deklaraciji, u određenom stepenu vodootporna. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Office Shoes Srbija (@officeshoes_srbija)


Tako, primera radi u prodavnici
"Office shoes", trenutno u ponudi imaju samo dva modela vodootpornih patika i to muške "Skechers" plitke "Max Protect" koje staju 14.990 dinara i dečje "Skechers" duboke "Tech-grip" za koje treba izdvojiti 8.690 dinara, dok u ostalim pomenutim prodavnicama imaju vodootpornu obuću, a koja je namenjena za jesen i zimu. 

Pitali smo Novosađane da li znaju gde mogu da se kupe pristojne vodootporne patike odnosno cipele, a ovo su njihovi odgovori:

Najveći broj naših čitalaca istakao je da su za ovo vreme najbolje gumene čizme, o kojima smo u nekoliko navrata već pisali.

Bilo je onih koji kažu da, nažalost, u gradu više ne postoje prodavnice u kojima se prodaje ova vrsta obuće, a bilo je poprilično i vickastih komentara poput onih da u gradu, kada padne kiša ne pomažu cipele, već samo čamci ili kese tregerice… Neki smatraju da je u ovom periodu najbolje ići bosonog, a pojedini su nam ipak dali savet gde može da se uzmu patike odnosno cipele koje ne propuštaju vodu. 

Mirjana K. navodi da cipele brenda "Quechua" koje ne propuštaju vodu mogu da se kupe u "Decathlonu" po ceni od oko 3.000 dinara. 

Imam jedan nov i jedan polovan par, ali ipak pričam o onome kad pada kiša u normalnim količinama, o mokroj travi i baricama, a ne o vodi do članaka – ističe Mirjana.  

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Decathlon Srbija (@decathlonsrbija)


Slavica M. M.
navodi kako su za ovo vreme samo gumene čizmice, a za zimsko pak preporučuje obuću sa goretex membranom. S druge strane, Ljubica L. F. smatra da je najbolja "Alpinina" vodootporna obuća, a Tijana T. misli da su za ove kišne dane najpogodnije "adidaske" i "Salomon" brendovi. 

Sandra B. kaže da godinama koristi cipele brenda "Palladium" i da joj jedino propuste malo pored cibzara, ako je voda duboka, inače "rade" posao. 

Kristina R. S druge strane otkriva da u "Pandinim" prodavnicama mogu da se kupe kvalitetne vodootporne cipele. 

Čizme u prodavnici ribolovačke opreme uvek mogu da se nađu kvalitetne, a ako baš ne bi čizme onda duboke kožne cipele pa će biti otporne u zavisnosti kako ih održavaš – navodi Srđan T. 


Ostali, pak, smatraju da su gumene čizme zakon, pa tako
Ivana J. smatra da nijedna obuća ne može da zaštiti osim gumenih čizama koje mogu biti izuzetno neudobne.

I Ivana T. Smatra da su to gumene čizme definitivno, kao i Aleksandra koja kaže da su gumenjaci najbolji, ali isključivo oni koje proizvodi "Jugoplastika" dok su neki "glasali" i za "Tigar".

Oceni vest:
6
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nikola

  pre 105 dana i 14 sati

  Vodo nepropusna obuća je kad kupuješ kad prođeš kroz baru onda je vodo propusna ko ukapira na vreme biće mu lakše da ne vredi davati za patike više od 3000 din za ostalu garderobu ne znam.

  Oceni komentar:
  0
  2