ISTRAŽUJEMO: Koja su to idealna mesta za šetnju po Novom Sadu?

ISTRAŽUJEMO: Koja su to idealna mesta za šetnju po Novom Sadu?

Novosađani su, do nedavno, uživali u Miholjskom letu, te su koristili svaki trenutak za šetnju po prirodi. Ipak, stigla je prava jesen, ali to ne znači da svoje slobodno vreme treba da provedete zatvoreni u četiri zida.

Lekari smatraju da je šetnja najzdraviji vid rekreacije, jer na prvom mestu pomaže da se stekne kondicija, a  istovremeno može da se smanji i telesna težina, ali i da se smanje rizici od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Zato smo za vas napravili spisak parkova odnosno bulevara i ulica kojima možete da se prošetate u večernjim ili jutarnjim satima.

Bulevari

Novi Sad ima 16 bulevara koji povezuju različite delove grada, a većina njih su kao stvoreni za šetnju. Bulevar Evrope je idealno mesto da protegnete noge sa prijateljima, komšinicom, partnerom ili psom. Staze su lepo uređene, a ukoliko se umorite uvek postoji mogućnost da se odmorite na jednoj od mnogobrojnih klupa. Ako ste ljubitelj dužeg hodanja ovo je prava trasa za vas, jer možete da prepešačite dobrih 7 kilometara u jednom pravcu.


Još jedno mesto koje je atraktivno za rekreaciju jeste bulevar Patrijarha Pavla. Ukoliko sa Novog naselja ovim bulevarom krenete u šetnju, laganim hodom se za svega 45 minuta stiže do Limana, ali i obrnuto.

Za Novosađane koji žive na Novom naselju idealna mesta za šetnju su bulevari vojvode Stepe, kneza Miloša, Jovana Dučića, Slobodana Jovanović i Bate Brkića. Za one koji stanuju u blizini Železničke stance idealna mesta za sticanje kondicije su bulevari Jaše Tomića i kralja Petra prvog.

Limanci mogu da se šetaju ulicom Narodnog fronta, Fruškogorskom, Balzakovom, ali i bulevarima Despota Stefana i Cara Lazara.


I žitelji Klise nedavno su dobili bulevar, pa eto idealne prilike za jesenju i zimsku rekreaciju.

Šetnja uz Dunav

Novosađani koji ne vole da trče ili da voze bajk, imaju priliku da se prošataju po keju koji se prostire od Limana do kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Pauzu tokom pešačenja mogu da naprave na Beogradskom keju, jer imaju prelepi pogled na Petrovaradinsku tvrđavu.


Na keju je često gužva, pa za Novosađane koji bi da je izbegnu preporučujemo da se prošetaju po dolmi na Šodrošu, a ako posluži vreme, mogu da stignu i do Kamenjara.

Za one manje ambiciozne preporuka je da se prošetaju po Ribarskom ostrvu.

Za sve one koji stanuju u Petrovaradinu ili Sremskoj Kamenici, ali i za sve one koji to požele, preporučujemo da se prošetaju sa sremske strane, jer i tamo postoje uređena šetališta idealna za laganu rekreaciju.

Parkovi

Parkovi su prave male oaze mira i služe prvenstveno za kratke šetnje sa decom ili kućnim ljubimcima. Limanski, Dunavski, Futoški, Kamenički i park kod Železničke stanice, kao stvoreni su za mini rekreacije.


Ukoliko ne pada kiša, a napolje ste krenuli sa decom, predah možete da napravite na nekom od dečjih igrališta koja se nalaze unutar parkova.

Ulice

Pojedine gradske ulice prostrane su kao bulevari, pa shodno tome možete da napravite jedan krug i po njima. Idealna ulica za šetnju je Futoški put koja nije toliko prometna za pešake, osvetljenja je, a odlična je za duže pešačenje. Detelinarci mogu da se prošetaju kroz Hadži Ruvimovu, koja je sada postala jedna od glavnih ulica na Detelinari. Ukoliko vam ne smeta hladnoća, možete da napravite i krug po Detelinari kroz Rumenačku ulicu preko ulice Kornelija Stankovića pa sve do Hadži Ruvimove.

Ukoliko želite da se prošetate a da usput ne sretnete nikog od poznatih preporučujemo da to bude deo Partizanske ulice (od Almaškog groblja) koja spaja Salajku i Detelinaru.


Koje su vaše omiljene ulice za šetnju?

Oceni vest:
23
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Salajčan

  pre 1575 dana i 23 sata

  A kad će se napraviti šetalište uz kanal DTD, koje je obećano odavno žiteljima Salajke, a tu šetnju Partizanskom ulicom bi ostavio tom što je preporučuje, pa neka mu bude za zdravlje

  Oceni komentar:
  5
  38
 • Goran

  pre 1575 dana i 23 sata

  Sve je to lepo što ste napisali,ali pokušajte da prošetate stazama tih bulevara sa bebom u kolicima ili sa nekim u invalidskim kolicima pa onda napišite tekst o tome.

  Oceni komentar:
  5
  38
 • Veki

  pre 1575 dana i 20 sati

  Zašto minusi? Bas sam dobila ideju gde u šetnju. A ja najviše volim šetnje Bulevarom Oslobođenja do Štranda, gde malo odmorim uz našu najlepšu plažu na Dunavu.

  Oceni komentar:
  8
  18
 • Jer ja nisam ime

  pre 1575 dana i 12 sati

  Jos samo kada bi se resio problem pasa lutalica koji su jako cesto agresivni (da se ne shvati pogresno, obozavam pse , i baz zato i govorim, jer se jadni pate , hladno im je, gladni su...) i kada bi vlasnicicki psi nosili brnjice i bili na povocu (ili makar jedno od ta dva) setnje bi bile ugodne .

  Oceni komentar:
  10
  43
 • Nevena

  pre 1575 dana i 1 sat

  Grad nam je jako zapusten, retke zelene povrsine u centru gde mozete odvesti malo dete, prepune su pikavaca, stakla, pa cak i spriceva, na to sve vlasnici pasa vise vole ljubimce da istrcavaju u Dunavskom parku nego u obliznjem parku za pse (dodatno pitanje - gde nam je onda park za decu?).
  Lepo je voleti svoj grad ali skinimo ruzicaste naocare, grad je vrlo neuredan i adekvatan za setnju samo ako ne morate da gledate po cemu hodate i na sta vam dete nailazi.

  Oceni komentar:
  6
  28
 • Bosko

  pre 1575 dana i 1 sat

  Ovi kvazi ljubitelji pasa, zaboravljaju notocikliste,skuterese, motorase,parkirane automobile. Gde im zasmetase psi, nisu agresivni, TO JE LAZ, ne psuju, ne piju, ne drogiraju se i ne diluju, ne parkiraju se gde im padne na pamet. Muka mi je od prokrivenih mrzitelja svega i svaceg, neka sede kod kuce ili idu u fensi teretane.

  Oceni komentar:
  8
  15
 • Sandra

  pre 1574 dana i 9 sati

  Ja volim ovaj grad!!!
  Ali ovi kucni ljubimci, što naši sugradjani izvode u šetnju da, sa oproštenjem pi... i se... po svakoj zelenoj povrsini, na svakom drvetu, na svakoj zgradi...
  Gde da ona pustim dete, da se istrči, da ga naučim da hoda, da udahne malo svežeg vazduha. A gradski autobusi dime kao lokomotive u 18 veku.
  I vi se šetajte tim bulevarima sa najvecim zagadjenjem. Rodjena sam ovde i zato žalim za starim Novi Sadom.
  Smrdi nam ceo grad!!! Nemogu da izadjem na ulicu.
  Nekada su znali, kada je Novi Sad imao duplo manje stanovnika, da bar 2-3 puta nedeljno noću prodju kamionima sa velikim crevima, bulevarima i ociste kanalizacione cevi!!!
  Mogla bih ovako u nedogled, ali ......
  Pozdrav za sve one koji i dalje vole ovaj grad.

  Oceni komentar:
  7
  24