ISTRAŽUJEMO: Koje sezonske poslove mogu da obavljaju novosadski srednjoškolci i studenti

ISTRAŽUJEMO: Koje sezonske poslove mogu da obavljaju novosadski srednjoškolci i studenti

Uskoro će letnji raspust, a mnogobrojni srednjoškolci su već u potrazi za sezonskim poslovima kako bi mogli sebi da priušte odlazak na more ili da obezbede pristojan džeparac. Shodno tome, ali i zbog potražnje poslodavaca za radnicima, Omladinske zadruge oglašavaju poslove koji su prikladni za njihov uzrast.

Kako bi srednjoškolci mogli da nađu posao, poželjno je da se učlane u bilo koju Omladinsku zadrugu i da plaćaju članarinu. Članom omladinske zadruge se smatraju onog momenta kada potpišu ugovor, a godišnja članarina se u većini slučajeva plaća pri prvom zaposlenju i kada dobiju platu. Kako saznajemo u Omladinskim zadrugama, ponuda poslova u Novom Sadu se menja svakodnevno i ona zapravo zavisi od potreba tržišta i poslodavaca sa kojima sarađuju. 

Takođe, kada je reč o poslovima za srednjoškolce, ali i studente, postoje oni koji se obavljaju jedan ili svega nekoliko dana, do onih poslova koji se rade do nekoliko meseci. Kod momaka su popularni fizički poslovi, koji najčešće traju nekoliko dana, a dnevnice za ove poslove iznose od 1.800 do 2.500 dinara, u zavisnosti od težine posla. S druge strane, devojke se rado odazivaju na posao promoterki i rada u ugostiteljstvu, mada ne zaziru ni od poslova koji iziskuju više angažovanja.


Srednjoškolci i studenti tokom leta mogu da rade na deklarisanju i pakovanju robe, na deljenju flajera, privremenim administrativnim poslovima, kao i u buticima, s tim da maloletnici uglavom u tim slučajevima ne rade na kasi, već slažu robu. 

Ima i onih, malobrojnih koji se opredeljuju za branje voća, a neretko tokom letnjeg raspusta traže i povremene poslove za spremačice, sobarice i šankere gde, kako saznajemo, imaju i najviše šansi za zaposlenje. Sve je više mladih koji su zainteresovani i za posao dostavljača, koji je poslednjih godina takođe veoma tražen, jer za njega nije potrebno ispuniti puno uslova. Među dostavljačima su najčešće osobe stare između 20 i 50 godina, mada preko raspusta dostavu bajkom rade i oni mlađi. Srednjoškolci smatraju da je ovo posao iz snova jer im je fleksibilno radno vreme, tako da mnogu da ostave sebi i oduška za odlazak na plažu. Važno je napomenuti da dostavljači sami obezbeđuju prevozno sredstvo, a prema nekim procenama, u Novom Sadu je dostavljanje hrane biciklom i najisplativije. Najveći broj najmlađih dostavljača tokom leta rade na ugovore od tri meseca.Inače i srednjoškolci uglavnom biraju part-tajm poslove, koji podrazumevaju rad od četiri do šest sati,a satnice su najčešće od
250 do 300 dinara.

Onlajn poslovi za srednjoškolce su takođe odličan način da zarade malo novca, pa tako mnogi posežu za ispunjavanjem onlajn anketa gde se prosečno (po anketi) može zaraditi od 40 centi do dva dolara. Složemo se da ovo i nije neka velika cifra, međutim, ponekad je bolje "išta nego ništa". Đaci koji odlično barataju stranim jezicima, najčešće engleskim, mogu da se oprobaju kao Freelance pisci, a mnogi smatraju kako je najbolji sajt za ovakav posao Fiverr.

Čim počne raspust krećem u potragu za poslom, jer moj školski drug već povremeno vikendom radi u jednom butiku, a kako mi je rekao fino može sebi da zaradi za džeparac. Volela bih da se zaposlim u nekom tržnom centru u butiku, ali samo kao pomoćnik koji bi slagao garderobu – kaže Novosađanka Anastasija.


Njena drugarica
Maja bi volela da se oproba u "KFC-u" ili "Meku", mada još uvek nije sigurna da li primaju sezonski srednjoškolce a, kako kaže,  čim se raspusti otići će da se raspita. 

Valjalo bi podsetiti da u skladu sa odredbom člana 25. Zakona o radu, radni odnos sa osobom mlađom od 18 godina života može da se zasnuje uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca, ako takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje, odnosno ako takav rad nije zabranjen zakonom. (...) Radni odnos može da se zasnuje sa osobom koja ima najmanje 15 godina života i ispunjava druge uslove za rad na određenim poslovima, utvrđene zakonom, odnosno pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova. Naime, zaposleni koji je mlađi od 18 godina života ne može da radi na poslovima na kojima se obavlja naročito težak fizički rad, rad pod zemljom, pod vodom ili na velikoj visini, koji uključuju izlaganje štetnom zračenju ili sredstvima koja su otrovna, kancerogena ili koja prouzrokuju nasledna oboljenja, kao i rizik po zdravlje zbog hladnoće, toplote, buke ili vibracije. 

Poslodavac koji zasnuje radni odnos sa osobom mlađom od 18 godina života suprotno odredbama zakona, može i novčano da se kazni za prekršaj novčanom kaznom od 600.000 do 1.500.000 dinara

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan