ISTRAŽUJEMO: Кoje su srednje škole najtraženije među novosadskim osnovcima

ISTRAŽUJEMO: Кoje su srednje škole najtraženije među novosadskim osnovcima

Кako se bliži kraj školske godine, tako raste tenzija među učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima, a tiče se prijemnog ispita i upisa. Iako rezultati na nedavno održanom probnom testu nisu bili najbolji, roditelji su optimistični i nadaju se da će do prijemnog, do kog je ostalo još manje od dva meseca, učenici uspeti da ostvare dovoljno bodova i upišu željenu srednje škole.

O željenim školama i budućim zanimanjima, razgovarali smo sa učenicima OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice, OŠ "Žarko Zrenjanin" i OŠ "Duško Radović", koji su sa nama podelili informacije o tome koje se srednje škole nalaze na vrhu njihovih lista želja.

Na prvom mestu su se izdvojile tri obrazovne ustanove: Gimnazija "Svetozar Marković", Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" i to bilingvalna odeljenja zbog razmene učenika, dok je kod dečaka najpopularnija Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin". Na drugom mestu nalazi se Medicinska škola "7. april", a na trećem Ekonomska. Vrlo mali broj učenika, jedan do dva po odeljenju, želi da upiše Кarlovačku gimnaziju ili Srednju muzičku školu.


Zbog čega su ovo najpopularnije škole u Novom Sadu, kao i o tome koliko je bodova potrebno za upis, te koji su najpopularniji profili, otkrili su nam članovi pedagoško-psiholoških službi ovih škola.

Dragana Dobromirov, psiholog u Gimnaziji "Svetozar Marković", obrazovnoj ustanovi opšteg tipa, kao razlog popularnosti ove škole navela je to što ova škola pruža najviše mogućnosti za sticanje raznovrsnog i sistematičnog znanja, kao i dobru pripremu za upis bilo kog fakulteta, kao i to što pohađanjem ove škole učenici dobijaju još nekoliko godina za donošenje ključne odluke u životu, a to je izbor buduće profesije.

Ova gimanzija upisuje u narednoj školskoj godini devet odeljenja na srpskom i jedno odeljenje na mađarskom nastavnom jeziku, dakle 300 učenika, a prijavljuje se znatno veći broj. Na pitanje koliko je bodova potrebno za upis, kao i koji su benefiti školovanja u "Svetinoj gimnaziji", naša sagovornica je odgovorila:

– Broj bodova varira u zavisnosti od uspeha koji učenici pokažu na završnom ispitu, ali i od broja učenika. U prošloj školskoj godini 300-ti učenik na listi imao je 90,43 bodova. Što se dobiti tiče, one su brojne: optimalni uslovi za rad u estetski oblikovanom prostoru, uz savremenu opremu. Posebna pažnja posvećuje se radu sa talentima, vanškolskim i vannastavnim aktivnostima (novinarska sekcija, dramska sekcija na srpskom i francuskom jeziku, hor i orkestar, retorička sekcija, debatna sekcija, ekološko-biološka sekcija, hemijska sekcija). Takođe, imamo uspešnu međunarodnu saradnju sa gimnazijama iz Mađarske, Slovenije i Makedonije – navodi Dobromirov.


O popularnosti elektrotehničke škola "Mihajlo Pupin", upisu i traženim profilima, razgovarali smo sa psihologom Danijelom Nećak, koja je kao glavni razlog popularnosti ove škole navela to što ona daje konkretna zanimanja koja su prepoznata i tražena na tržištu rada, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Svi učenici nakon završetka ove škole nalaze posao, čak i učenici koji pohađaju treći stepen dualnog obrazovanja.

– Elektrotehnička škola godišnje upisuje 18 prvih razreda, gde je u svakom odobreno po 30 učenika, a ima 14 zanimanja, od kojih tri pripadaju trogodišnjim smerovima. Najpopularniji profil je elektrotehničar računara za koji je prošle godine trebalo 97 bodova, zatim tehničar mehatronike i elektrotehničar za elektroniku sa 95 bodova, kao i elektrotehničar informacionih tehnologija za koji je prošle godine trebalo imati 92 boda – navodi Nećak. 

Granica bodova raste, to jest, povećava se minimum bodova koji su neophodni za upis, ističe naša sagovornica.

Dobiti za učenike ove škole su značajne, počev od kvalitetnog obrazovanja koje dobijaju, odličnog poznavanje izabranog zanimanja, mogućnost daljeg školovnja, sekcija koje su vezane za struku, razna takmičenja, posebno takmičenje iz robotike na kom su osvojili zapažene rezultate.


Medicinska škola "7. april"
takođe se nalazi na samom vrhu lista željenih srednjih škola za upis. Pedagog škole Aleksandra Ber Božić, podvukla je da je razlog popularnosti medicinske škole među učenicima osnovnih škola taj što nakon završetka ove škole, učenici imaju u rukama diplomu sa kojom odmah mogu naći zaposlenje koje je traženo u zemji, i van nje. Naravno, moguće je i nastaviti školovanje. Svršeni učenici medicinske škole uglavnom upisuju Medicinski falukultet, a u poslednje vreme i Fakultet za rehabilitaciju, Prirodno-matematički, Fakultet tehničkih nauka, IT smerove, Tehnološki fakultet, kao i fakultete u inostranstvu, na primer u Bratislavi.

– Interesovanje za upis je veliko baš zbog prepoznatljivosti medicinske škole i struke. Prijave se u proseku tri đaka za jedno mesto, a dešava nam se da se prijavljuju i učenici iz drugih krajeva Srbije, na primer iz Kladova, Kruševca... U školi imamo 52 odeljenja, a svake godine upisujemo 13. Prosek po odeljenju je 34 učenika, a za upis je potreban veliki broj bodova. Recimo, 2018/2019. školske godine, poslednji upisan učenik imao je 87 bodova. Broj bodova, naravno, kreiraju đaci koji se prijave, a dosta toga zavisi od završnog ispita u školi – kaže Aleksandra Ber Božić.


Po podacima iz prošle godine, najviše bodova bilo je potrebno za fizioterapeutskog tehničara i to 92, zatim za laboratorijskog i zubnog tehničara 91 bod, a onda slede medicinska sestra – tehničar i pedijatrijska sestra – tehničar sa 89 bodova.

Od dodatnih stvari i dobiti koje su učenicima na raspolaganju, pod broj jedan su sekcije koje su vezane za struku (sekcija prve pomoći, učešće na bazarima zdravlja, organizovanje preventivnih pregleda). Tu su i zanimljivi projekti, humanitarne akcije, saradnja sa medicinskim školama iz Francuske i Nemačke sa kojima se odvoja razmena učenika, kao i razna takmičenja.


Tekst:
Marija Bjelica

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gertruda

  pre 1236 dana i 10 sati

  Sad, nakon nakog vremena od kad je moje dete upisalo Svetinu gimnaziju,mogu reći,da je to jedna noćna mora. Kadar je nadobudan,umišljen i nefosledan. Tolerišu se nameštanja i nedolasci na provere i odgovaranja a za bolesno dete,donesi opravdanje lično. Predavanja nekvalitetna,zahtevi visoki. Užas.

  Oceni komentar:
  3
  3